Skocz do zawartości

Przelotki - identyfikacja / porownanie

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

To już nie mòj problem. Szukam gdzie taniej a kończy się tak że kupuję tam gdzie mają przelotki. Sory za OT. Nie o tym ten wątek. Żeby całkiem poza tematem nie było to zapytam o jakies urządzenie do badania twardości powierzchni. Może to pozwoloło by rozròżnić sic, torzite, alco.. Inne typy.

...zapytam o jakies urządzenie do badania twardości powierzchni. Może to pozwoloło by rozròżnić sic, torzite, alco.. Inne typy.

Musiało by to być urządzenie ktore nie niszczy pierścieni.

Myślę że urządzenie działające na zasadzie nacisku na powierzchnię było by dobre ale przelotka do użytku już by sie nie nadawała w razie ... udanego testu.

Prędzej urządzenie działające na zasadzie czasowego zużycia podczas tarcia powierzchniowego było by dobre.

Tarcza o odpowiedniej twardości, zanurzona w wodzie w celu chłodzenia i ... jazda na dużych obrotach po pierścieniu przelotki. :)

To już nie mòj problem. Szukam gdzie taniej a kończy się tak że kupuję tam gdzie mają przelotki. Sory za OT. Nie o tym ten wątek. Żeby całkiem poza tematem nie było to zapytam o jakies urządzenie do badania twardości powierzchni. Może to pozwoloło by rozròżnić sic, torzite, alco.. Inne typy.

To są tylko urządzenia niszczące materiał. Na tym polega próba twardości - wyznaczenie punktu granicznego nacisku (max siła) niszcząca próbkę.

No i nie wspominam o tym, że musiałbyś mieć jeszcze dane referencyjne które pozwoliły by Ci zinterpretować wyniki! Bo co ci da, że będziesz miał dane i zniszczone przelotki? Dalej w punkcie wyjścia. Co najwyżej zobaczysz, że któraś była twardsza od pozostałych ;)

• 3 miesiące temu...

Serwus.  :)

Kolejne nurtujące mnie pytanie do kolegów "mocno" siedzących w Rodbuildingu.

Czy zdarza Wam się (lub klientom Waszych kijów) sytuacja jak na foto???? :(  :huh:

Plecionka wchodząca pod "podparcie" ramki przelotki szczytowej.

Przelotka np. typu Fuji UST (FST) z linku niżej lub "inna" z fotek kija mojego kumpla.

http://www.ebay.com/itm/New-Fuji-Fishing-Rod-Silicon-Carbide-Gunsmoke-Tip-Top-Guide-UST-Size-11-Tube-/371383880952

post-58042-0-11394500-1448829344_thumb.jpg

post-58042-0-21928100-1448829356_thumb.jpg

post-58042-0-30907300-1448829368_thumb.jpg

Serwus.  :)

Kolejne nurtujące mnie pytanie do kolegów "mocno" siedzących w Rodbuildingu.

Czy zdarza Wam się (lub klientom Waszych kijów) sytuacja jak na foto???? :(  :huh:

Plecionka wchodząca pod "podparcie" ramki przelotki szczytowej.

Przelotka np. typu Fuji UST (FST) z linku niżej lub "inna" z fotek kija mojego kumpla.

http://www.ebay.com/itm/New-Fuji-Fishing-Rod-Silicon-Carbide-Gunsmoke-Tip-Top-Guide-UST-Size-11-Tube-/371383880952

Fuji też ten problem dostrzegło oraz parę innych dlatego w nowych przelotkach szczytowych  elementy o które może haczyć sznur zostały wyeliminowane a dodatkowo zmieniono kształt pierścienia zabezpieczając ewentualne przetarcie się linki przy ekstremalnych kątach natarcia (lądowanie ryby do ręki np.stojąc w wodzie po pas z nieraz  pionowo podniesionym kijem) Nowy pierścień w kształcie kołnierza dostał oznaczenie "F" zmniejszono długość tuby a więc wagę i nowa przelotka szczytowa otrzymała nazwę KG . Nowa przelotka przeznaczona jest do systemu KR ,jest troszkę wyższa od MN oraz starych FST a więc nie trzeba montować bardzo blisko pierwszej przelotki począwszy od szczytowej w odległości 5-6 cm jak to zalecała Fuji tylko już w odległości zapewniającej progresywne rozłożenia sił (10-12 cm)

89f29bbdaf61008e.jpg

Edytowane przez mrWhite7

Juz zamowilem te KGTT, zobaczymy jak to sie prezentuje na zywo.

Są ok , to takie większe LG :) , szczególnie dobre są te z pierścieniem kołnierzowym "F" do cięższych konstrukcji . Prawdę powiedziawszy przelotki szczytowe MN zakładane w cięższych kijach nie działały rewelacyjnie w systemie  KR czy też KL , dlatego że te z tunelu KT były za wysokie do MN ,ponadto denerwujące są te "wąsy" o które obija się sznur ,długa tuba oraz spora waga .Zrobiłem ostatnio ciężką trociówkę 20 lb właśnie na szczytowej KG i rzuty rewelacyjne ,czyli banan przez całe łowienie .

Jak skonstruowany jest pierścień "F" pokazuje zdjęcie , Fuji ma trochę więcej nowinek i pomyślało już kompleksowo o systemie KR do kijaszków nawet 35 lb + a więc właściwie całkowity przekrój wędek spiningowych i castingowych . Umożliwiają to nowe przelotki RV a dla castingowców nowe RVTG , nie zapomniano też o konserwatystach i dlatego odświeżono stary system NCG o nowe przelotki LY do stożka i L-T jako tunelowe . Pojawiły się już nowe rozmiary 3 , zresztą nowinki poniżej.

041f9b46b699e121.jpg

5329a757c6ccfcb9.jpg

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Czołem Koledzy.

Wpadł mi do głowy pomysł aby wrzucić fotki z kolorami ramek przelotek które stosujemy w do budowy patyków.

Często kolory ze stron sklepów internetowych czy katalogów nie odzwierciedlają tego co widzi nasze oko i ... wyobraźnia. Zwłaszcza przy początkujących rodbuilderach.   ;)

Na początek może Fuji. 

Każdy kto wrzuci jakąś fotkę przelotek proszony jest aby opisał nazwę firmy, model oraz kolor wg tego co kupował. Przy dwóch (więcej) kolorach przelotek można je zrobić przy sobie aby mieć porównanie.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do pomocy innym.   :)

Hej, nie chcę dublować zdjęć więc, wrzuciłem w moim wątku stripper Fuji CLNAG, przelotki Recoil RSN i uchwyt haka "no name", określony jako chrome steel.

Nie wiem czy to w czymś Ci pomoże, zrobiłem fotę na szybko. Użyłem karty koloru i polaryzacyjnego filtra. Kolejne elementy trzeba by robić w tych samych warunkach oświetleniowych,

softboxach, i na tych samych ustawieniach.

Inaczej to raczej nie ma sensu. Pozdro!

Edytowane przez randomrodmaker

Zrobi się ... jutro. :D

@ bazylos

Kształt, kolor, itd., Itp.

Nie wyglada mi ona na FST i dlatego pytam. O Fuji nawet nie wspomnę, choć na woreczku strunowym pisało ręcznie FST.

Nigdy takiej nie miałem dlatego pytam.

Edytowane przez trout master

"kolor i model zgadza się"

Trochę mnie pocieszyłeś.

Zrobiłem lepsze fotki tej FST i dla przykładu ICLSG L6 oraz innej szczytowej. Wszystko Fuji.

Zwróćcie uwagę że ta L6 i ten szczyt#5 inaczej sie błyszczy. Czyżby to był inny kolor ramki niż "gunsmoke"? :(

post-58042-0-40087100-1452767839_thumb.jpeg

post-58042-0-33307800-1452767860_thumb.jpeg