Skocz do zawartości

Przelotki - identyfikacja / porownanie

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin ogarnij się :) edytuj posta :ph34r:

Po co pytasz, jeśli tuba 0,7mm do tunelu na 3W to torzite #3,5 albo #4 . Może nie mieszajmy pierścieni i suwmiarek ;)

Sorki ...za dużo zer..chodzolo mi o 0,7mm tubę.

Nie mam mozliwosci edycji ,bo pisze z telefonu..

A gdzie dostane w tym rozmiarze?

W Brc nie maja.Ajest jakas alternatywa zbliżona wagowo?

Najlżejsza przelotka szczytowa? Użyj zwykłej przelotki bez tuby - bez obawy, dobrze przymocowana trzyma równie dobrze jak taka z tubą, a waży połowę... Nawet w kijach do ciężkiego castingu się sprawdza.

myslałem i o takim sposobie jak piszesz ale boje sie o platanie i ewentyalne zlamanie koncówki..

Masz jakieś fotki jak to wyglada?

Najlżejsza przelotka szczytowa? Użyj zwykłej przelotki bez tuby - bez obawy, dobrze przymocowana trzyma równie dobrze jak taka z tubą, a waży połowę... Nawet w kijach do ciężkiego castingu się sprawdza.

A jak to pięknie na końcu wygląda...normalnie pełna profeska.

myslałem i o takim sposobie jak piszesz ale boje sie o platanie i ewentyalne zlamanie koncówki..

Masz jakieś fotki jak to wyglada?

Wygląda to tak jak określił mój znajomy oglądając moja wędkę

"Ty wygląda jak by była złamana "

Tyle że ja zastosowałem takie rozwiązanie bo nie było wyjścia

Dobra nic nie bede kombinował..

Zakladam Torzite titanium 3,5/0,8.

Czy ten pierscien 3,5 w torzite bedzie wielkoscia zblizony do przelotki 3w z minimy?

Tak to wygląda w powiększeniu:

...Torzite 3.5/1,1mm i 4/1,6mm...

post-54673-0-33596400-1482144175_thumb.jpg

...Torzite 3.5 i Minima 3W...

post-54673-0-36711200-1482144176_thumb.jpg

Wyglada to tak jak na zdjeciu (po 2 sezonach)... Waga 0.15g + omotka i lakier. Nie zauwazylem negatywnych efektow w porownaniu z klasycznym rozwiazaniem. W kazdym momencie moge zamienic na tube. Ale jesli optyka jest wazniejsza... ;-)

Tu też nie do końca chodzi o optykę,ale o samą budowę ramki,która spełnia rolę antysplątaniową,zwykła jedno stopkowa przelotka jest dużo bardziej narażona na wkurw.... plątanie się linki wokół niej,zwłaszcza cienkiej.Ponadto Ty zastosowałeś taki patent na dość ''grubym'' szczycie blanku,kolega chce założyć przelotkę na 0,7mm igiełkę,więc trzeba by było piłować stopkę z szerokości praktycznie do tego wymiaru,aby można było ją poprawnie zamontować...chyba by to tej przelotce nie wyszło na dobre względem wytrzymałości.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Wyglada to tak jak na zdjeciu (po 2 sezonach)... Waga 0.15g + omotka i lakier. Nie zauwazylem negatywnych efektow w porownaniu z klasycznym rozwiazaniem. W kazdym momencie moge zamienic na tube. Ale jesli optyka jest wazniejsza... ;-)

No niestety dla mnie ważniejsza :) Takie rozwiazanie mogłem przyjąć 30 lat temu w teleskopie Made in CCCP, ale nie w dzisiejszych blankach.

Wygląda to tak jak określił mój znajomy oglądając moja wędkę

"Ty wygląda jak by była złamana "

Tyle że ja zastosowałem takie rozwiązanie bo nie było wyjścia

Bo trzeba koniecznie założyć jednostopkową przelotkę a nie dwustopkową  wtedy wygląda normalnie a nie ja złamana końcówka  :D  :D  :D  :D

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Są z demontażu z kija kleniowego na blanku batsona. Chciałem je użyć do zrobienia podobnego kija i nie wiem czy nie będą za ciężkie. Będzie to moja pierwsza wędka, Blank to PF1082ML-MHX. Rozmiary jakie mam to 30 - 16 - 10 - 8 - 7- 7- 6 - 6 - 6 + szczytowa. Nie znam dokładnie ich oznaczeń ale na początku 4 są w kształcie V a następne L.

Są z demontażu z kija kleniowego na blanku batsona. Chciałem je użyć do zrobienia podobnego kija i nie wiem czy nie będą za ciężkie. Będzie to moja pierwsza wędka, Blank to PF1082ML-MHX. Rozmiary jakie mam to 30 - 16 - 10 - 8 - 7- 7- 6 - 6 - 6 + szczytowa. Nie znam dokładnie ich oznaczeń ale na początku 4 są w kształcie V a następne L.

A co to za kij kleniowy na blanku Batsona z przelotkami od startowej 30? Kto cos takiego popełnił? Czyżby...? ;)

Edytowane przez Żbiku

Przelotki dostałem mam od kolegi który kupił od kogoś ten kij, był to batson rx6 2,90 do 10g nie znam oznaczenia blanku. Kij został przezbrojony w inne przelotki a stare właśnie dostałem. Mnie tez dziwiło ze takie duże przelotki w takim kuju były ale nie z nam się aż tak na tym i pomyślałem ze jak były z blanku o podobnych właściwościach to mogęnich użyć.