Skocz do zawartości

Przelotki - identyfikacja / porownanie

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ktoś ma mocno skręconą linkę, to oczywiście, że może się zaczepić, ale dokładnie tak samo jak i o inne ramki.

Jak się łowi na Delfina4 bądź używa obrotówek bez krętlika, to może się taka sytuacja zdarzyć :D

Ramki leciutkie, pierścienie topowe do UL jak najbardziej wskazane.

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

SZURANIE ŻYŁKI
Nie wiem czy dobrze umieszczam zapytanie,
Od czego zależy zjawisko "szurania" żyłki na przelotkach?
Mam kije z pracowni, mam średniopółkowe i wyższe gotowce. Taki np Konger Paladin Black Rider pięknie rzuca, świetnie transmituje, uzbrojony jest bardzo ładnie w oryginalne Fuji sic... i  szura! A taki np stary Diaflex jest cichutki. Tak samo cichutki jest Dragon Moderate II (który nota bene podle rzuca)... Z kolei przez chwilę miałem pięknie wykonanego w FC Batsona XST1142 na tytanach i szurał jak nie wiem... Przez moje ręce przewinęło się kilkadziesiąt spiningów i nie ma reguły. Przynajmniej ja jej nie znajduję.
Może ja mam jakąś nadwrażliwość, ale lubię jak wszystko pracuje płynnie. Człowiek dobiera najlepiej jak umie kołowrotek, wspina się na wyżyny i kupuje drogocenne maślane Shimano "ze złotymi zębami", podpina pod przyzwoity kij, a tu... szrrrrrrrrrrrrprrrrrrrrpfffffff. Noż zwariować idzie!

Czy da się to zjawisko jakoś opanować? Średnica przelotek, rozmieszczenie, materał ramek? O co tu chodzi?

Dodam, że łowię dużo na Wiśle, a ta żyłki nie oszczędza. W upalne dni odkłada na niej niemało syfu. Wtedy szura najbardziej.

• Like 1

Głośność plecionki na przelotkach zależy od kilku czynników:

- rodzaju plecionki - nowoczesne, gładkie, ośmiosplotowe, pokryte dodatkowymi impregnatami są z reguły cichsze, od starszych, czterosplotowch,

- grubości plecionki - im grubsza tym bardziej szumi,

- oporu jaki stawia przynęta/masy przynęty - przy niewielkiej gumce na małej główce zaszumi mniej niż przy ciężkiej gumie i obrotówce,

- rodzaju przelotki - Paladin i XST były na SIC'ach, to przelotki z najtwardszym wkładem pomimo wysokiej gładkości szumią, dragon i diaflex na Alconitach - bardzo gładkie ale nie tak twarde jak SIC więc cichsze. Sam to możesz stwierdzić jak np. pojedziesz na rolkach po betonie i asfalcie pomimo podobnej gładkości jazda po betonie będzie głośniejsza.

Edytowane przez drzejko
  • Like 1

• 1 rok później...

post-49704-0-81213200-1571232433_thumb.jpg

Czołem ! Może ktoś się orientuje co to może być za przelotka ? Opisu na niej nie ma żadnego. Może ktoś coś ? Przelotka jest zamontowana na wędce od 9 lat. Także nie jest to żadna nowość. Tyle wiem.

Co ciekawe cały kij jest uzbrojony w takie przelotki. Oczywiście w różnych wielkościach no i oprócz przelotki szczytowej.

Edytowane przez Tomek O

attachicon.gif P1090376.JPG

Czołem ! Może ktoś się orientuje co to może być za przelotka ? Opisu na niej nie ma żadnego. Może ktoś coś ? Przelotka jest zamontowana na wędce od 9 lat. Także nie jest to żadna nowość. Tyle wiem.

Co ciekawe cały kij jest uzbrojony w takie przelotki. Oczywiście w różnych wielkościach no i oprócz przelotki szczytowej. Batson  prawdopodobnie 

attachicon.gif P1090376.JPG

Co ciekawe cały kij jest uzbrojony w takie przelotki. Oczywiście w różnych wielkościach no i oprócz przelotki szczytowej.

Na 99% to Forecast Alu Oxy. Swego czasu popularne i wiele seryjniaków znanych marek było uzbrojone w te przelotki. Np. ST.C premier.