haja1978 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 No wiesz Robert, u mnie kijek jak ma mieć fuji SIC, to ma fuji SIC. Tyle i aż tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 No tak, a co do tego drugiego kija, chyba musze się wybrać do pracowni żeby fachowym okiem popatrzył na to człowiek który się zna. Rameczki są małe bo to cast więc cięzko mi to stwierdzić. Mają kolor czarny więc to już może je dyskwalifikować z SIC'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 To napewno je dyskwalifikuje z SIC'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Pierścienie SIC mienią się takim odbłyskiem stalowym. Nie wiem jak to określić. Wydają się być bardziej błyszczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 SiC jest taki stalowo-szaro-grafitowo blyszczący Alconite raczej czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Co do koloru pierścieni, to koledzy wyżej chyba wszystko napisali. Ramki: SiC maja ramki szare (matowe - "gunsmoke") , albo tytanowe. Trafiają się też stalowe, pokrywane bodajże TiCh oraz złote. Z kolei Alconite są w ramkach czarnych (lakierowanych), srebrnych (chromowanych) i tytanowych. Innych nie kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Fuji Alconite Fuji SiCFuji Hardloy Edytowane 8 Lipca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Może ktoś potrafi rozpoznać.Kijek to Batson Rclb z FC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Forecast BSTLG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Panowie,prośba. Wymyśliłem sobie ze przezbroję pod spiralę seryjny kijek Max Insygnia. Wiecie może na jaki klej są wklejane przelotki szczytowe,w jaki sposób ją zdjąć bez uszkodzenia blanku. Termiczny to chyba nie jest,bo po dość mocnym podgrzaniu ani drgnie. Szukałem info na forum,i nic w tym temacie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Najczęściej są tam walone takie kleje że szybciej spalisz blank niż on puści. W przerabianym obecnie przeze mnie dragonie osmoliłem przelotkę a klej ni chu, nie puścił Trza było upitolić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Żebym wiedział,to chyba bym sie za to nie brał. "Żywica" na omotkach też jakaś pancerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Omotki są generalnie bez problemowe, czasem trafi się jakiś twardszy lakier i trzeba nad nim trochę dłużej "popracować". Ale ogólnie nie jest źle. Za to te topy są wklejane... Ech po zdjęciu kilku nie chce mi się pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Właśnie łącze się w "bólu";) Omotki,tak jak piszesz,idą lżej,ale nie lekko:) Top nie wiem czy od razu ciąć,czy rzutem na taśmę nagrzac konkretnie,i użyc brutalnej siły. Obawiam sie tylko czy druga opcja nie uszkodzi blanku na wiekszej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Mam dokładnie ten sam problem.Chciałem zdjąć szczytową żeby zmierzyć średnicę rurki i ...... 0 szans.Wypada chyba zniszczyć delikatnie rurkę bo blank mocnego grzania i "ciągnięcia" na pewno nie wytrzyma.Już mam obawy czy sama końcówka się nie odkształciła. Kijek o Shimano Nexave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Czołem. Znacie jakieś organoleptyczne sposoby na rozróżnianie jaki pierścień jest w przelotce? Metoda np. "na oko".Czy można to w jakiś sensowny sposób ocenić, sprawdzić, porównać, zbadać??? Proszę o rady i pomoc doświadczonych w tym temacie, ponieważ posiadam (jak i moi znajomi) dużo starych kijów w których nie mam zielonego pojęcia jakie są zastosowane ringi w przelotkach. Oczywiście z góry wszystkim dziękuje za każdy ciekawy wpis. Pozdrawiam. A. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Najprościej chyba fotki wstawić, bo opisać to czasami trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak Fuji to będzie tak - odcień szarawy - Hardloy , mocna matowa czerń - Alconite , a czerń mieniąca się , jakby metaliczna - SIC - to z trzech podstawowych i najbardziej znanych tej firmy.Najlepiej zapodać foto Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Czy alconite jest matowa to bym dyskutował, mam je w diaflexie i błyszczą. Stopień gładkości powierzchni nie zależy od spieku ale od stopnia wypolerowania, tak gdzieś czytałem, jak się mylę to poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Czy alconite jest matowa to bym dyskutował, mam je w diaflexie i błyszczą.Wystarczy porównać w tym samym czasie Alconite z SIC i będzie wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Wystarczy porównać w tym samym czasie Alconite z SIC i będzie wiadomo o co chodzi Taaaaaak. Ale trzeba mieć te pierścienie i przelotki Fuji żeby porównać a nie "jakieś tam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Generalnie najprościej po ramce chyba i oznaczeniu na niej... w fuji łatwo poznać po odcieniu pierścieni ...Są różne "A ' la sic " montowane w seryjnych kijach. kto je robi i w jakiej skali opisał je jako sic juz trudniej stwierdzić .... Dobry sposób to wpisać w Google nazwę wedki czasem coś można znaleźć. Pierścień się da sprawdzić po twardości i gładkości. Ale w warunkach domowych chyba ciężko będzie ... generalnie.... lepiej założyć przelotki forecast batsona niż sic Jaxona wg mnie....Pewniejsze są mimo że klasa hardloy i cena za set śmieszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Tomku. Tak jak piasałem, mam (-y z kumplami) różne kije z "dobrych lat" gdy patyk w latach 96' kosztował w granicach 3 stówek. Jest nim m.in. Balzer Magma Siver, Cormorany, Zebco Rhino, Bayron, Mikado Shaman, inne. Z tego co pamietam to na niektórych z nich na pewno były przelotki SIC. W to co piszą na necie, niewiele wierzę bo pisać mozna wszystko. Teraz konkretnie chce przezbroić kij Zebco Rhino z 8 w 10 ringów. Niby gdzieś doczytałem że zbrojone one były w przelotki SIC. Na pewno nie są Fuji bo brak na nich napisu a wczoraj gdy sie przyglądałem bardziej wyglądają mi na Aluoxide bo niby błyszczy ale brąz jest dobrze widoczny, prawie jak Hardloy. Chodzi mi o to że nie chce zamieniać przelotek SIC na SIC a ewentualnie dokupić size taki jak mi brakuje do zrobienia nowego setu. Jeżeli natomiast nie są one SIC to wole je wymienić na nowe a tamte sprzedać (i tu pyt. ale jako coooo?????).Nie mam oryginalnych Fuji SIC ani Alconitów na razie wiec za cholerę nie mam z czym porównać. Jedyna pewność trwałości tych przelotek to to, że mimo tylu lat wędkowania (nie leżakowania w szafie) nie ma na nich śladu zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 no to skoro tyle lat były ok, to może dobierz kolorystycznie brakujące Ci rozmiary i przerabiaj, ja osobiście nie wierzę w jakoś sic'ów niewiadomego pochodzenia, czasem wystarczy rzut oka aby sie przekonać co to takiego... zwłąszcza z czasó terażniejszych gdzie priorytetem jem minimalizacja kosztów produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Pewnie tak zrobię skoro tak "godasz". Przyglądnę się dokładniej tym które "wiszą" na kiju i wtedy zdecydujemy czy pruć wszystko czy tylko zmienić set i rozstaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi