Skocz do zawartości

Przelotki - identyfikacja / porownanie

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

To ja widziałem jeszcze ciekawsze oznaczenie krętliki Made in Japan packed in China ;) Wbrew pozorom to co jest robione w Chinach nie zawsze musi być badziewiem. Najnowsze maszyny CNC Daiwa ma postawione w chińskiej fabryce. Te w Japonii są już bardzo stare ale rozebranie linii produkcyjnej się nie opłaca bo działają nadal sprawnie. Taniej wychodzi postawienie nowej w Chinach czy w Wietnamie...

Akurat w Daiwa jest odwrotnie ale oczywiście inne firmy mogą tak robić. Super natomiast wyglądają montownie kołowrotków składane przez japonki z licznikiem normy nad głowami od razu widać kto się nie wyrabia i nie dostanie premii. Z tego co pamiętam fabryka ma 10 stanowisk po 4 osoby ale było to 3 lata temu...

Wracając do tematu przelotek zastanawiające jest że opłaca się komponenty wozić z Japonii do Chin żeby je tam zmontować...

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Cześć.

Mógłby ktos wrzucić fotki i opisać wizualne wrażenia mając do dyspozycji ramkę Fuji tytanową w stosunku do Fuji S6 chromowo-niklowanej.

Jak ten kolor tytanowy wyglada w stosunku do srebrnego, błyszczącego niklu?

Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Cześć.

Mógłby ktos wrzucić fotki i opisać wizualne wrażenia mając do dyspozycji ramkę Fuji tytanową w stosunku do Fuji S6 chromowo-niklowanej.

Jak ten kolor tytanowy wyglada w stosunku do srebrnego, błyszczącego niklu?

Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Przede wszystkim nie ma "Fuji S6 chromowo-niklowanej", jest za to stal chromowo-niklowa - czyli stal wysokostopowa z kilkuprocentowym dodatkiem szlachetnych metali w tym przypadku chromu i niklu.

Z tytanem jest taki problem, że zmienia on kolor starzejąc się. Nowe przelotki tytanowe są srebrzyste, a kolor prawdziwie tytanowy mają gdy "przegryzą" się trochę z powietrzem, zwłaszcza gdy kilka razy zmokną.

Najlepiej kolor tytanowy widać na przelotkach z ramkami stalowymi pokrytymi (platerowanymi) tytanem. Być może dlatego, że wykonane były dość dawno (od kilku (a może kilkunastu) lat nie są produkowane.

Oznaczane były przez Fuji na początku nazwy typu przelotki literami "IC".

Spróbuj może poszukać np. taki komplet w systemie NC "Y" i "L" ze skróconym stożkiem: ICYSG25-12-8L-ICLSG6-5.5-X*5-ICFST5-1.8.

Ramki ze stali chromo-niklowej są nieco bardziej błyszczące niż nowe tytany, prawdziwy kolor tytanu na "starych" przelotkach wg mnie istotnie wygląda o wiele szlachetniej niż ramka malowana w kolorze gun smoke.

Mam wędki zbrojone we wszystkie wymienione rodzaje ramek, ale czy da się wykonać na tyle dobrą fot., na której widać wszystkie kolorystyczne niuanse?

No może kol. Andrzej Stanek dałby radę. 

• Like 1

Pomyliłem się z tym "S".

Wiadomo o co chodzi. Niżej w linku takie cos mam do wyboru ale niewiem jak wyglada "żywy" tytan. ????

http://www.mudhole.com/Fuji-Concept-Double-Foot-Light-Duty-Casting-Guides-Model-LN?quantity=1&custcol21=5&custcol_guide_frame=3

Chodzi mi aby kolor srebrny zgrał sie z kolorem snake na muchówce. Muszę wymienić dwa strippingi na Boronie #4 bo sól czy czas zżarł oryginały Pacyfic i nędznie wyglądają. Jezeli to (Pacific Bay) właśnie jest Tytan to ja dziękuje za taką jakość.

Andrzej na pewno by dał radę. ;)

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Szukam przelotki szczytowej jak najlżejszej.

Średnica tuby 0,07mm. Pierscień 3 lub 4mm.

Bede zbroił  na Minimach Hard chrome od 16m ,8m,5m,4v,4x3w + szczyt.

Co polecacie do wklejki na szczyt?

Z góry Dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.