Skocz do zawartości

Jazie i klenie castingiem

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialem otwortyc ten watek abysmy mogli sie dzielic tutaj naszymi doswiadczeniami w polowaniu na klenie metoda castingowa.

Kto z Was gania za kleniami z kijem z multikiem? Jakich uzywacie zestawow, jakich przynet itd?

Czekam na fajna dyskusje!

Pozdrawiam Tomek

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:D http://www.kitamkrante.lt/forumas/images/smilies/respect.gifOwszem... chyba nie mniej niz dwa sezony nie mialem w ręku zadnej kablakowki :lol: W tym roku podstawowy zestaw to CORE101MG i ten kijek

http://img196.imageshack.us/img196/5146/bvzd.jpg

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8317&amp ;start=0&

Wyniki mozna zobaczyc tu http://www.kitamkrante.lt/forumas/viewtopic.php?f=20&t=4 25&st=0&sk=t&sd=a&start=510

Lata temu :D Curado 101D z FC sunline 0,18 albo zylka sufix tritanium 0,18 na 6 stopowym kiju o mocy 10 funtow. Wabiki jakie uzywalem mozna zobaczyc tu:

http://www.jerkbait.pl/?p=169

Pozniej sie okazalo sie, ze kijek 180 cm jest nieco za krotki na moje kleniowe lowiska i zbudowalem kijek o dlugosci 6,8 i mocy 10 lb. W uchwycie pojawil sie 51SS. Ale teraz klenie lowie raptem 2-3 razy w roku :D

A ja uzywam EG Steed o mocy 6-16lb oraz o dlugosci 6,6.

Do tego Metanium MG. Zastanawiam sie nad zmiana plecionki na zylke. Kupilem sobie jakis czas temu P-Line Evolution 8lb.

A jakie rzucacie najchetniej przynety? Bo rzucanie zestawem castingowym przynet typu bromba to pewnie calkiem ciezka sprawa.

Pozdrawiam

Tomek

Ja zlapalem swoja najwieksza kluske mierzaca 52cm na Wlasnorecznie ukreconego Batsona IP840 + Daiwa px68l. Linka Fins orginal prt 7Lb a wabik to Illex Tiny Fry. Kijka zlamalem i narazie uzywam Spina Major craft troutino do 4gr. W nastepnym roku planuje Zakup/budowe czegos do 7gr.

Tomku mimo ze The steed to fajny kij ale na kleksy nie bardzo, troche za mocny no chyba ze uzywasz troche wiekszych wabikow. Nie chcialo mi sie pisac na co lapie to zrobilem 2 fotki na szybko ;)

.

post-2664-1348915949,0511_thumb.jpg

post-2664-1348915949,1516_thumb.jpg

Wiem, wiem. Kij byl kupowany przy okazji lub przedewszystkim pod lekkie lowienie boleni a i na pstragach sie nie prezentowal najgorzej Jednak z polowem boleni to u mnie strasznie kiepsko bylo - ryba ta mnie chyba nie lubi Pozatym EG Steed ma troszeczke glebsze ugiecie wiec mozna i troche lzejsze wobki tym rzucac. Wszystko co bylo jednak wiele lzejsze niz te 4g lowilem do tej pory spinningiem.

Z woblerow japonskich sie ostatnio troche wyleczylem. Chubby to swietny wobler no i leci jak kamien :D

Ja najczesciej uzywam jednak Slawkowych (swietne wobki pod casting) no i niezawodne woblery firmy Salmo np. Hornet :D

Dopelnie trochę ze lowie plecka 15-20lb z FC przyponem lub FC Tenryu 0,234mm. Bomba tego sezonu jest wobler Pontoona21 model Mojarilla 40F SR (40mm, 3,5g, 0,5-0,8m) No.913 Al Ebony Yamame. Niestety opisow w netcie jeszcie niema :wacko:

http://img10.imageshack.us/img10/2402/pntn1.jpg

Inne trzy kolory tez zaliczone. 3gramowki uzywam rzadziej i przy przyjaznej pogodzie...

Widze ze co niektorzy uzywaja jednego zestawu Bolen/klen, jesli wabiki na to pozwalaja to czemu nie :D Ja wole na Lekko albo Ultra lekko bo nie dosc ze dalej leci no i wiecej frajdy mam.

Tomek, ja nie mam powodu rezygnowac z japoncow bo wyjalem na nie sporo pieknych ryb. Wiele padlo ofiara Menu. Teraz bede uzupelnial zapasy. Chubby Minnow absolutny kozak jesli chodzi o Klenie/Jazie i pstragi. Ja w pudle nie mam nic po za japoncami i Rekodzielem mojego kumpla Dominika (@Homegeon). Rekodziela lataja najczesciej ze spina i sa naprawde swietne

.

post-2664-1348915949,6503_thumb.jpg

4cm można zrobić i 12gramowego ale zaczynają się schody z pracą.Tak na luzie 7gram przy 3,5-4cm daje pożądaną pracę.Do wobków typu Bromba można zrobić patyk casta na blanku muchowym w klasie 4-5 sparowany z mocno tuningowanym multikiem-Curado 51E czy CC 51+Avail-da radę.Nie wiem ile Bromba waży ale moje robale ok.3g bardzo dobrze z tego latały.Największego Kleksa w tym roku 65+ zaliczyłem jednak na wobka Boleniowego bezsterowca.

Tak na luzie 7gram przy 3,5-4cm daje pożądaną pracę

Takich woblerow szukam :D

Moje mniej więcej tak wyglądają w sumie teraz lepiej.Chodzi o kształt i wagę-mieszczą się w tych kryteriach.Generalnie to ja lekko nie łowię.Daiwa Ryoga 1016 z kijem Morethan Branzino 3,00mn 5-28g z takiego zestawu latają ok.30metrów bez problemowo i coś tam łowią :D

.

post-1204-1348915957,9567_thumb.jpg

post-1204-1348915958,0514_thumb.jpg

Tomku zestawem: curado51E + szpulka Availa na elitce 8lb 6`6 rzucam spokojnie rapalką countdown 3cm, wiec twoje wobki będą śmigały jak pociski

Curado 51E+szpulka Avail to chyba najlepszy na dziś dzień multik do UL Casta.Miałem sprzedałem teraz kupuję z powrotem ale chyba aldka.Siema wieczorkiem jeszcze zajrzę bo wątek zacny :D

Na Moselle można by też zajrzeć.Takiej ilości Klenia jak tam to w życiu nigdzie indziej nie widziałem.Przy opaskach czarno :D .Nie pamiętam co to była za miejscowość w okolicy winnic.Rzeka Sieg też mi się bardzo podobała a zwłaszcza rybostan.

Daj namiary do wysyłki na priv,znalazłem jednego wobka tego cięższego w skromnym malowaniu ale łowi wyślę Ci do testów.