Skocz do zawartości

Do użytkowników Shimano Twin Powerów

woodman

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde a już myślałem że mam kołowrotek na parę lat Chyba w przyszłym sezonie trzeba będzie na powaznie myśleć o Stelli bo nie lubię jak mi krecioł po miesiącu kulturę pracy znienia

Napisałem właśnie maila do shimano uk z pytaniem czy faktycznie nowe 4000 tp mają korpus i mechanizm od 2500 Zobaczymy czy i co odpiszą :mellow:

No pożyjemy,zobaczymy.

Wracając do tego TP CI4 - nie jest to zły kołowrotek,oprócz tych trzech rzeczy które napisałem (mały korpus i przekładnia,rolka i nie polerowana krawędź szpuli) jest moim zdaniem super,wykonanie podobne jak w Stelli z małymi różnicami,generalnie jeśli nie przeszkadza Ci mała moc kołowrotka i oprócz tego że czuć mechanizmy nie masz do czego się przyczepić to pomyśl nad przesmarowaniem go na nowo,teraz mówisz że nie chcesz rozkręcać - prędzej czy później i tak będziesz musiał jeśli chcesz żeby kołowrotek służył długo i bezawaryjnie :D

Nie wiem jak kolowrotek moze byc dobry skoro jest :

nietrwaly

ma slaba przekladnie

Jak na moje kryteria oceny sprzetu to powyzsze punkty wykluczaja to, ze kolowrotek moze byc dobry.

Odnosnie encyklopedii TP - prace trwaja. Bedzie szersze potraktowanie tematu. Nie tylko TP.

Pisanie ciagle tego samego moze byc odbierane jako nudne, ale chyba warto zastanowic sie nad tym jak kolowrotek spiningowy dziala.

I co wplywa na jego trwalosc i niezawodnosc.

Gdy obudowa jest z materialu nietrwalego, ulegajacego chocby mikro odksztalceniom pod wplywem obciazen nadawanych korbce kolowrotka, to czystym chwytem marketingowym jest podparcie przekladni 3, 4 czy nawet 5 lozyskami. Czysto marketingowym zagraniem jest tez zastosowanie super materialu do wykonania elementow przekladni.

To wszystko nie ma znaczenia, gdy obudowa kolowrotka, czyli to w czym mocowana jest przekladnia, pozwala na luzy, nie dociska elementow przekladni do siebie. Wtedy nastepuje szybkie wyrabianie sie zebow przekladni, terkot itd itp.

Powyzsze stwierdzenia to nie sa moje prawdy objawione, to czysta logika i podstawy mechaniki.

A koledze od TP CI4 nic innego nie doradze niz wczesniej napisalem. Mozesz dolozyc podkladek, spasowac to. Za pare miesiecy sie znow wyrobi obudowa, zacznie grac przekladnia. Napchasz smaru, wyciszysz. Dolozysz podkladek...

Przyznaje, nie widzialem nigdy kolowrotka, w ktorym bylby limit podkladek wykorzystany i by sie nie dalo obudowy docisnac jeszcze bardziej i spasowac scislej przekladni

:unsure:

Wedkarz87 ma rację W TP Ci4 FA korpus jest z aluminium a rotor i kosz z Ci4 sam sprawdzałem po kupnie Najprostszy test aby sprawdzić z czego jest zrobiony młynek to

Nie dotykając go wcześniej przez kilka minut (najlepiej założonego do wędki aby nie trzymać w ciepłej dłoni)po złapaniu przez kołowrotek temperatury otoczenia przykładamy naśliniony lub lub zmoczony w ciepłej wodzie palec do tej części którą chcemy sprawdzić Jak poczujemy na palcu zimno na bank metal a jak ciepło to jakieś tworzywo sztuczne

Po wczorajszym łowieniu zauważyłem że jak robi się zimno kołowrotek zaczyna chodzić lepiej coś mi się wydaje że on ma tylko za mało smarowidła w środku

Przy wolnym kręceniu korbką tez praca jest idealnie maślana dopiero jak się zacznie szybciej zwijać to czuć tryby

Po wczorajszym łowieniu zauważyłem że jak robi się zimno kołowrotek zaczyna chodzić lepiej coś mi się wydaje że on ma tylko za mało smarowidła w środku

No to przecież mówimy Ci o tym od początku że Shimano fabrycznie daje tego smaru tyle co nic i żebyś rozkręcił i przesmarował teraz a nie na koniec sezonu - popatrz na to w ten sposób,kiedyś tak czy siak będziesz musiał rozkręcić i przeserwisować kołowrotek żeby służył jak należy,moim zdaniem lepiej teraz. Kręcąc na sucho możesz tylko narobić więcej szkody...

Wedkarz87 Tak bym pewnie zrobił bo wcześniej smarowałem nówki Ryobi i Penny ale Shimano nie tknę bo toto nawet śrub na wierzchu nie ma :mellow: pozatym mam dwa roki gwarancji i albo go zrobią lub wymienią i dostanę kołowrotek OK albo powołuję się na niezgodność towaru i mam zwrot kasy a 1400zl w tych czasach ciężko znaleść na ulicy :mellow:

Po części masz racje...

Co do rozkręcania Shimano to powiem Ci że zauber jest bardziej skomplikowany w środku niż stella A co do śrub to wystarczy zdjąć rotor,uzyskujesz wtedy dostęp do śrubki którą odkręcasz srebrną osłonkę korpusu i voilla,wszystkie śruby masz jak na tacy

• 2 tygodnie później...