Wędkarz87 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Ja miałem tego TP CI4 4000SFA i Stellę 4000,zestawiłem je koło siebie i różnica w wielkości korpusu była znaczna. Nawet rozkręcałem je razem i porównywałem rozmiary przekładni więc wiem co piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 To dotyczy chyba tylko młynków C14... To nie jest C14 tylko CI4 - skrót od Carbon Interfiusion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 To dotyczy chyba tylko młynków C14... To nie jest C14 tylko CI4 - skrót od Carbon Interfiusion Sorrki, wzrok mi szwankuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woodman Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 A jaki model stelli to był bo jak starsza jakas to napewno miała większy korpus ale chyba fe juz ma zmniejszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Była to Stella rocznikowo taka sama jak ten Twin Power,taki sam design korpusu nawet miała,poczekaj chwilę zaraz poszukam fotki. No niestety nie mam już tych fotek,ale budowa korpusu w mojej Stelli FD jest identyczna co w tym TP CI4 tyle że jest od niego większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woodman Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Kurde a już myślałem że mam kołowrotek na parę lat Chyba w przyszłym sezonie trzeba będzie na powaznie myśleć o Stelli bo nie lubię jak mi krecioł po miesiącu kulturę pracy znienia Napisałem właśnie maila do shimano uk z pytaniem czy faktycznie nowe 4000 tp mają korpus i mechanizm od 2500 Zobaczymy czy i co odpiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Ja zawiodłem się tak samo jak Ty dlatego też postanowiłem odżałować i kupić Stellkę która trochę posłuży - mam nadzieję... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woodman Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Tak ale jakby się okazało że mi stella pdnie to by mnie krew zalała chybaAlbo bym dostał zawału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 No pożyjemy,zobaczymy. Wracając do tego TP CI4 - nie jest to zły kołowrotek,oprócz tych trzech rzeczy które napisałem (mały korpus i przekładnia,rolka i nie polerowana krawędź szpuli) jest moim zdaniem super,wykonanie podobne jak w Stelli z małymi różnicami,generalnie jeśli nie przeszkadza Ci mała moc kołowrotka i oprócz tego że czuć mechanizmy nie masz do czego się przyczepić to pomyśl nad przesmarowaniem go na nowo,teraz mówisz że nie chcesz rozkręcać - prędzej czy później i tak będziesz musiał jeśli chcesz żeby kołowrotek służył długo i bezawaryjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Nie wiem jak kolowrotek moze byc dobry skoro jest : nietrwalyma slaba przekladnie Jak na moje kryteria oceny sprzetu to powyzsze punkty wykluczaja to, ze kolowrotek moze byc dobry. Odnosnie encyklopedii TP - prace trwaja. Bedzie szersze potraktowanie tematu. Nie tylko TP. Pisanie ciagle tego samego moze byc odbierane jako nudne, ale chyba warto zastanowic sie nad tym jak kolowrotek spiningowy dziala.I co wplywa na jego trwalosc i niezawodnosc.Gdy obudowa jest z materialu nietrwalego, ulegajacego chocby mikro odksztalceniom pod wplywem obciazen nadawanych korbce kolowrotka, to czystym chwytem marketingowym jest podparcie przekladni 3, 4 czy nawet 5 lozyskami. Czysto marketingowym zagraniem jest tez zastosowanie super materialu do wykonania elementow przekladni.To wszystko nie ma znaczenia, gdy obudowa kolowrotka, czyli to w czym mocowana jest przekladnia, pozwala na luzy, nie dociska elementow przekladni do siebie. Wtedy nastepuje szybkie wyrabianie sie zebow przekladni, terkot itd itp. Powyzsze stwierdzenia to nie sa moje prawdy objawione, to czysta logika i podstawy mechaniki.A koledze od TP CI4 nic innego nie doradze niz wczesniej napisalem. Mozesz dolozyc podkladek, spasowac to. Za pare miesiecy sie znow wyrobi obudowa, zacznie grac przekladnia. Napchasz smaru, wyciszysz. Dolozysz podkladek...Przyznaje, nie widzialem nigdy kolowrotka, w ktorym bylby limit podkladek wykorzystany i by sie nie dalo obudowy docisnac jeszcze bardziej i spasowac scislej przekladni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Guzu akurat w TP CI4 korpus jest full alu,tylko rotor jest z CI4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Guzu akurat w TP CI4 korpus jest full alu,tylko rotor jest z CI4 Nie wiedzialem ze jeszcze sa produkowane TP z korpusem calym z aluminium. Dzieki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 A widzisz Info to jest podane w katalogu Shimano 2010 i 2011 oraz na czeskiej stronie na której rozbierają i opisują część po części kołowrotki spinningowe. A te najnowsze Twin Powery '11 nie mają body z aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woodman Opublikowano 17 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Wedkarz87 ma rację W TP Ci4 FA korpus jest z aluminium a rotor i kosz z Ci4 sam sprawdzałem po kupnie Najprostszy test aby sprawdzić z czego jest zrobiony młynek to Nie dotykając go wcześniej przez kilka minut (najlepiej założonego do wędki aby nie trzymać w ciepłej dłoni)po złapaniu przez kołowrotek temperatury otoczenia przykładamy naśliniony lub lub zmoczony w ciepłej wodzie palec do tej części którą chcemy sprawdzić Jak poczujemy na palcu zimno na bank metal a jak ciepło to jakieś tworzywo sztuczne Po wczorajszym łowieniu zauważyłem że jak robi się zimno kołowrotek zaczyna chodzić lepiej coś mi się wydaje że on ma tylko za mało smarowidła w środkuPrzy wolnym kręceniu korbką tez praca jest idealnie maślana dopiero jak się zacznie szybciej zwijać to czuć tryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Po wczorajszym łowieniu zauważyłem że jak robi się zimno kołowrotek zaczyna chodzić lepiej coś mi się wydaje że on ma tylko za mało smarowidła w środku No to przecież mówimy Ci o tym od początku że Shimano fabrycznie daje tego smaru tyle co nic i żebyś rozkręcił i przesmarował teraz a nie na koniec sezonu - popatrz na to w ten sposób,kiedyś tak czy siak będziesz musiał rozkręcić i przeserwisować kołowrotek żeby służył jak należy,moim zdaniem lepiej teraz. Kręcąc na sucho możesz tylko narobić więcej szkody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 A widzisz Info to jest podane w katalogu Shimano 2010 i 2011 oraz na czeskiej stronie na której rozbierają i opisują część po części kołowrotki spinningowe. A te najnowsze Twin Powery '11 nie mają body z aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woodman Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Wedkarz87 Tak bym pewnie zrobił bo wcześniej smarowałem nówki Ryobi i Penny ale Shimano nie tknę bo toto nawet śrub na wierzchu nie ma pozatym mam dwa roki gwarancji i albo go zrobią lub wymienią i dostanę kołowrotek OK albo powołuję się na niezgodność towaru i mam zwrot kasy a 1400zl w tych czasach ciężko znaleść na ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Po części masz racje... Co do rozkręcania Shimano to powiem Ci że zauber jest bardziej skomplikowany w środku niż stella A co do śrub to wystarczy zdjąć rotor,uzyskujesz wtedy dostęp do śrubki którą odkręcasz srebrną osłonkę korpusu i voilla,wszystkie śruby masz jak na tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Shimano Twin Power...różne modele i ich opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi