Skocz do zawartości

Whisky, moja żono

coma

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolegę w pracy który twierdzi że jego syn jest znawcą i smakoszem - pija tylko Jacka Danielowatego z Colą ;-)

Podsumowałem jednym zdaniem po którym zrobił wielkie oczy - " A mnie syn kupił w prezencie porcelanowe kostki do mrożenia"...

Do dzisiaj się zastanawia na co mi to ;-) i nawet jego syn nie wiedział...

• Like 2

Dostałem w prezencie litr czerwonego.Żona jest teraz na babskim urlopie. Wierzcie mi, z "obrzydzeniem" ale dam mu radę

Zawsze chętnie służę pomocą Kolegom, ale w tym wypadku BOB nie licz na mnie, nawet za dopłatą

P.S.: gdzieś pod koniec lat 60-tych pierwszy raz spróbowałem czerwonego Jasia ( z PEWEXU całe 4 $) ! Ten pierwszy był ostatnim. Na całe dziesięciolecia zraziłem sie do whisky ! Dopiero  stosunkowo niewiele lat temu odkryłem uroki singli  Zresztą Niebieski Jaś jest całkiem całkiem, choć to tez blend, tylko ta cena !

• Like 2

E tam ;-) Człowiek nie taki, żeby nie wypić. Sprite + cytryna i znacznie lepiej niż z colą dla mojego smaku ;-)

Tapatalknięte z komórki

Niestety muszę się z Tobą zgodzić :), jest alternatywa na byle jaką pogodę na Turawie

• Like 1

Mam wrażenie ,że nie wszyscy wiedzą o co chodzi. WYJAŚNIAM. Czerwony Jasiek to chyba jedyna łycha której nie da się pić ,po prostu nie da :) I tyle .

Bez problemu wypije nawet czystą;-) Ale niekoniecznie ze smakiem [emoji106]

Tapatalknięte z komórki

• Like 5

U mnie na półeczce z trunkami zawsze jakaś whisky się znajdzie... z wiekiem whisky wolę coraz starszą, a dziewczyny coraz młodsze :lol: metodą organoleptyczną za optymalny wiek uznałem... osiemnaście :clappinghands:

Dobra Łącka nigdy nie jest zła . :) Szczególnie kiedy na drugi dzień jest niedziela , Na zdrowie :)

Edytowane przez cabage

Zawsze chętnie służę pomocą Kolegom, ale w tym wypadku BOB nie licz na mnie, nawet za dopłatą

P.S.: gdzieś pod koniec lat 60-tych pierwszy raz spróbowałem czerwonego Jasia ( z PEWEXU całe 4 $) ! Ten pierwszy był ostatnim. Na całe dziesięciolecia zraziłem sie do whisky ! Dopiero  stosunkowo niewiele lat temu odkryłem uroki singli  Zresztą Niebieski Jaś jest całkiem całkiem, choć to tez blend, tylko ta cena !

Nie wiem czy piłeś w ten sposób niebieskiego, ale dla mnie dopiero wtedy pokazał prawdziwe oblicze.

Johnnie Walker Blue - temperatura pokojowa. Nie mylić z tą, która jest w pokoju :) Powinna mieć 18 stopni. 

Wlewamy porcję niebieskiego do whiskaczówki, a do drugiej kruszony lód, ale w takich proporcjach z wodą, żeby lód pływał na gęsto.

Pierwszy spory łyk ze szklanki z kruszonym lodem i trzymamy w ustach, aż zmrozi kubki smakowe. Połykamy tenże lód i bierzemy od razu średni łyk niebieskiego.... 

Sporo smaku przybędzie i zdecydowanie wypity w taki sposób dla mnie uwolnił najwięcej ciekawych aromatów, bez przewagi Caol Ila, która mnie męczy trochę. Jak Ardbeg Ten zresztą.

Jak masz otwartego  i lód - polecam :) Rasowo się robi

post-57033-0-43894100-1504639852_thumb.jpg

Edytowane przez Dano^
  • Like 2

Teraz to na wyjazdach strach się z gorzałą pokazać. Wszyscy tylko ruda i ruda. Jaśniepaństwo ;) .

Sam przez to zacząłem spożywać.

Spada od wielu lat spożycie wódki w Polsce, a rośnie średnio rocznie około 30% spożycie wina i ponad 30% spożycie whisky. 

Ludzię się uczą kultury pica i tego, że należy pić tak jak komu smakuje, a nie jak inni mówią.

Andrzej, ależ są też inne "jaśniepanieńskie" alkohole

najważniejsze w tym wszystkim jest... duuuużo próbować i się nie poddawać! :D

Jak mawia mój przyjaciel "Dobry alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużej ilości..."

Edytowane przez Jano
  • Like 6