Skocz do zawartości

Whisky, moja żono

coma

Rekomendowane odpowiedzi

Wielokrotnie słyszałem, że do picia czystej trzeba dorosnąć....ja mam 31 i jeszcze długa droga przede mną:P

Ja preferuję z Colą, chociaż ostatnio w robocie słyszałem, że niezła jest z 7up-em.....

....a i jeszcze jedno w miniony weekend miałem okazję pić Ballantines'a Brazil - pomimo obaw że będzie "perfum", bardzo miłe rozczarowanie. Fajna cytrusowa odmiana - Choć umówmy się, do 12stek czy 15stek się nie umowa - starsze póki co dla mnie są stinky B)

• Like 2

Andrzej, ależ są też inne "jaśniepanieńskie" alkohole

najważniejsze w tym wszystkim jest... duuuużo próbować i się nie poddawać! :D

Jak mawia mój przyjaciel "Dobry alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużej ilości..."

@Jano , a ja słyszałem,że" wódka może być tylko dobra,albo pyszna"

• Like 2

Oj admin chyba wątek o whisky założy z wydzielonych postów :)

Ja się zderzyłem ze ścianą w przypadku Dark Whisky z Zielonej Góry...

Produkujemy jakieś Whisky? Nawet nie wiedziałem, musi to być trunek przedniej jakości.

Ostatnią whisky jaką spożywałem to bodajże "Double Black". Otrzymana w prezencie za przysługę, zniknęła w jeden wieczór na posiedzeniu z ofiarodawcą :) .

W smaku niezła, chyba lepsza niż wcześniej pite, anglosaskie trunki.

Dobry temat! :)

Po latach szkockich "podróży" też skłaniam się ku irlandzkim smakom. Irlandzkie wyroby są łagodniejsze i dla mnie po prostu smaczniejsze. A takiego Jamsona można ładować po naszemu :) czyli normalnie w kieliszkach. :)

Nigdy zimne, nigdy z lodem.

Wszelkie kukurydze.Nie.

Z naszej produkcji (wiadomo że to nie ta liga i nie to) ale jest winiak luksusowy.Bardzo fajna rzecz.

No i wszelkiego rodzaju śliwki i przepedzone winogrona.

Na zdrowie!

Produkujemy jakieś Whisky? Nawet nie wiedziałem, musi to być trunek przedniej jakości.

Dark Whisky - obecnie to tania i słaba szkocka, która jest tylko butelkowana w Polsce.

Kiedyś - pełna produkcja przez Polmos Zielona Góra.

Ponoć teraz z Colą czy Spritem jest nawet do wypicia, ale po dawnym przeżyciu nie miałem nigdy ochoty go powtórzyć ;-)

Tapatalknięte z komórki

No to ja , nie pijący czystej od dawna , podzielę się moim ostatnim odkryciem klasy ekono- i blended do zanabycia wraz z bułeczkami i proszkiem do prania w Tesco lub w Lidlu - Tullamore Dew . Gładka , nie wymagająca dodatków , do spożycia w temperaturze pokojowej ( jakakolwiek by nie była  ;) ).

Spróbuj Tullamore Dew 12

to już jest gładkie jak cycek osiemnastki ;)

Cieszy mnie niezmiernie, że irlandzkie mają takie poparcie bo już myślałem że coś za mną nie tak.

Mnóstwo ludzi upiera się że "tylko szkocka" a ja, i owszem, dlaczego nie, ale irlandzka wolę...

PS. tak mnie naszło... już dawno nie kojarzę tak zgodnego i przyjaznego wątku na forum i do tego o tak wysokim poziomie merytorycznym :clappinghands:

Edytowane przez Jano
  • Like 7

Jak pić whisky? Tak jak ci smakuje. Lubusz z colą pij z colą, wolisz spritem też dobrze.

A jak chcesz smakować i delektować się dobrą whisky czy delikatniejszą ( lepszą dla początkujących - chociaż ja nie przepadam)irlandzką whiskey to dodaj wody aby uzyskać trunek o mocy 18-20%. Wtedy nie podrażnisz nerwu trójdzielnego i poczujesz smak. 40 % alkohol daje podobne efekty jak poparzenie i powoduje reakcje obronne organizmu. Awtedy całego smaku raczej nie poczujesz.

• Like 1

A ja z kolei podczas czytania tego wątku zacząłem degustację różnych trunków...I co?Dzisiaj nie widzę liter na klawiaturze... :P

A propos.Też jestem fanem irlandzkich...

Ja też wczoraj uruchomiłem zapasy... Temat dobry, ale nie w środku tygodnia :) :)

Jak mawia mój przyjaciel "Dobry alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużej ilości..."

Ja też wczoraj uruchomiłem zapasy... Temat dobry, ale nie w środku tygodnia :) :)

A ja z kolei podczas czytania tego wątku zacząłem degustację różnych trunków...I co?Dzisiaj nie widzę liter na klawiaturze... :P

A propos.Też jestem fanem irlandzkich...

Nieuważnie czytaliście na początku to co Jano zamieścił [emoji106][emoji12]

Tapatalknięte z komórki

Edytowane przez Dano^
  • Like 2

(...) omijaj amerykańskie - chyba są robione w beczkach po napalmie :lol: :lol: :lol:(...)

Nie w beczkach po napalmie, tylko to jest napalm przed dodaniem środka żelującego ;-)

Ma jednak swój urok...

Jak mawiał klasyk - nazajutrz słychać jak wzrok odbija się od ściany...

• Like 5

Akurat czystą tej firmy Baczewski, jeśli można powiedzieć że jest pyszna to taka ona właśnie jest. Główka nie boli, pięknie wchodzi i kaca nie odnotowano :)

Hmm, to zależy kto rozlewa..polecam Kredens Krakowski czy jakoś tak. Robią tez nalewki. Baczewski z Polmosu XXX jest jak "Parkowa"

Ad whiskey (bo taką pijam) polecam jak moi Szanowni Przedmówcy- Irlandzką.

Szkockie tylko Single Malty  (nawet tzw. "bastardy" patrz: Biedronka :P )

Ew JD ale Gentelmana..  Jezusek bosymi stópkami po gardełku chadza..  ;) 

Aha i tylko czysta, ew z odrobiną wody, żadnych dosładzaczo-znieczulaczy, toż to PROFANACJA !

chyba że pokroju J&B dla kobity, żeby nam pozwoliła NAPIĆ się PRAWDZIWEJ  whiskey :D  :D  :D .

Na zdrowie !!

Dla zainteresowanych - w Warszawie jest festiwal whisky w dniach 13-14 października.

http://www.whiskylivewarsaw.com/

Jak ktoś ma ochotę popróbować różnych ciekawych smaków, jak szwedzka czy japońska whisky - warto wydać te parę złotych.

Są też mega ciekawe stanowiska z rumami z różnych dziwnych krajów, które smakiem zaskakują i zbliżają się w stronę whisky...

Edytowane przez Dano^