Z.Milewski Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Spróbuj Tullamore Dew 12to już jest gładkie jak cycek osiemnastki Cieszy mnie niezmiernie, że irlandzkie mają takie poparcie bo już myślałem że coś za mną nie tak.Mnóstwo ludzi upiera się że "tylko szkocka" a ja, i owszem, dlaczego nie, ale irlandzka wolę... PS. tak mnie naszło... już dawno nie kojarzę tak zgodnego i przyjaznego wątku na forum i do tego o tak wysokim poziomie merytorycznym Zamienię swoją butelkę Tullamor Dew, poniewierającą się gdzieś między innymi butelkami, na cycek osiemnastki .Tak z ciekawości spojrzałem w zapasy i nie mogłem się dokopać do trunków tematycznych. Nawet nie wiedziałem, że się tyle butelek nazbierało.Jakoś nie ma okazji ani towarzystwa by to opróżnić. Choć szczerze mówiąc, to w większości poślednie trunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Wolę toCzyli Black. A jak biały Bushmills? Dostępny w niezłej cenie. Edytowane 6 Września 2017 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Spoko, wstydu nie ma ale ja to taki mało wybredny jestem Edytowane 6 Września 2017 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Czarny jest duuużo lepszy od białego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Andrzeju, zdania są podzielone w temacie koloru Bushmillsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Zamienię swoją butelkę Tullamor Dew, poniewierającą się gdzieś między innymi butelkami, na cycek osiemnastki .Tak z ciekawości spojrzałem w zapasy i nie mogłem się dokopać do trunków tematycznych. Nawet nie wiedziałem, że się tyle butelek nazbierało.Jakoś nie ma okazji ani towarzystwa by to opróżnić. Choć szczerze mówiąc, to w większości poślednie trunki. Może jakieś wczesnozimowe pstrągosandacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Pany trza czytac etykiety, przecia tam wszystko jest napisane. "Czarny bush" leżakuje w bekach po winie (podobnie jak"zielony"Grands) i dlatego droższy i dla mnie też smaczniejszy. Ale o gustach się nie dyskutuje, dlatego nie poruszam w ogóle tematu szkockich dla koneserów o smaku dymu czy leków ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Co wy wiecie o dobrych trunkach..?Dwa razy przeganiany "duch boru" do tego troszeczkę kory dębowej,albo kilka śliwek wędzonych i po 12 miesiącach palce lizać, a raczej kieliszki! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Moje zapasy... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Andrzeju dokładny adres poproszę, za jakieś 25 min. jestem. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czyli Black. A jak biały Bushmills? Dostępny w niezłej cenie.Spróbowałem białego i zdecydowanie nie polecam. W tej cenie Tulamor i Old Smuggler lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Moje zapasy... Powiedziałbym - kilka wieczorów ;-)Green ze starej serii czyli masz go już bardzo długo czy świeża edycja? Ciekawy blend, bo zmieszany z niewielu maltow.W moim odczuciu jednak wyczuwalna różnica smakowa między tym z przed przerwy produkcyjnej i tym obecnym, na niekorzyść obecnego niestety.Ale to może być tylko moje odczucie, choć znajomi zgłaszali również ten pogląd. Zatem zrobiliśmy mały test dwuosobowy i zgodnie nam wyszło, stary lepszy. Test był ślepy, czyli nie mieliśmy wiedzy, który małżonka nalewa do szklanic ;-) Tapatalknięte z komórki Edytowane 7 Września 2017 przez Dano^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Zielony Jasio ma już parę lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Co wy wiecie o dobrych trunkach..?Dwa razy przeganiany "duch boru" do tego troszeczkę kory dębowej,albo kilka śliwek wędzonych i po 12 miesiącach palce lizać, a raczej kieliszki!Cyprys daj proszę na PW konkretnie przepis. Mam palone wiórki dębowe i wiśniowe. Mam spirit a i ducha lasu mieć mogę. Jak wyjdzie chociaż trochę coś podobne do rudej to pisz śmiało. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Września 2017 przez RedJin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 "duch boru" palce lizać, a raczej kieliszki!oby po spożyciu "ducha boru" tylko na tym się skończyło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Wiórki, to można pod chomika wsypać!Musi być kora, dość gruba- nie z dziesięcioletniego drzewka.Wieczorem podeślę proporcje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Marcinie jeśli to nie problem to też proszę już od jakiegoś czasu chodzi za mną zrobienie kilku % samemu to przepis sie przyda Smaka narobiliście, jutro wolne to chyba zacznę weekend trochę szybciej i już dziś odwiedzę monopol ;-P Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Ja chętnie dołączę do miłośników rudej .Znaczy się już dołączyłem parę lat temu.I uważam że whisky są dwa rodzaje dobra i bardzo dobra , czerwony Jaś nie może zostać do żadnej zakwalifikowany no i prę bejc się jeszcze znajdzie z hipermarketów które tylko poza naklejkami na butelkach nic nie mają wspólnego z zacnym trunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Zaraz zaraz Panowie, a gdzie JDM...? :-))) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Niestety japońskie nie wszystkie zbyt dobre ;-) Tapatalknięte z komórki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Ojoj... smaka narobiliście tylko... ale jesień idzie czas zasiadania w fotelu, kieliszek do whisky i heja z tematem Gdzieś whisky chodziło u mnie od dawna. Na początku wiadomo, zaczęło się od czerwonego Jasia... ale to było tylko raz. Szybko przeszedłem choćby na Grantsa. Cenowo to samo a smakowo (dla mnie) przepaść. Próbowałem wtedy też single maltów u wujasa ale to nie był moment dla mnie. W smakowanie tego trunku wróciłem 2 lata temu... przy wizycie w Domu Whisky w Jastrzębiej Jest tego wszystkiego dużo. Tak samo jak gustów wszystkich naszych gardeł. Z wielu które próbowałem to z 12stek w rozsądnej cenie (do 150zł/butelkę) to na prowadzenie wychodzi u mnie póki co Aberlour. Glenfiddich 12 jako klasyka również. W pewnym momencie wydawało mi sie, że to TO... ale zgrabna pełnoletnia Glenlivet 18 rozwaliła system. I tak o to doszedłem do niestety już konkretnych kosztów - ale całe szczęscie konkretnych smaków. Lubię i burbona, lubię irlandki (Bushmills z klasy ekono albo Tullamore Dew 12 - miodzio) ps. do smakowania whisky zdecydowanie polecam kieliszki do whisky: https://sklep.krosno.com.pl/kategorie/261-kieliszek-testingowy-simple-100ml.html dużo lepiej oddaje aromat w powietrze plus zamiast kostek lodowych z wody kostki kamienne albo metalowe.... nie rozpuszczają wody do alkoholu. Mniam Edytowane 7 Września 2017 przez Marcyś 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 (...) ps. do smakowania whisky zdecydowanie polecam kieliszki do whisky: https://sklep.krosno.com.pl/kategorie/261-kieliszek-testingowy-simple-100ml.html dużo lepiej oddaje aromat w powietrze plus zamiast kostek lodowych z wody kostki kamienne albo metalowe.... nie rozpuszczają wody do alkoholu. Mniam Cenna uwaga odnośnie szkła do degustacji, podkreślam degustacji ! Chlać mozna i z musztardowki ! Tu nieco więcej o szkle do whisky http://www.milerpije.pl/szklo-do-whisky# 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Co wy wiecie o dobrych trunkach..?Dwa razy przeganiany "duch boru" do tego troszeczkę kory dębowej,albo kilka śliwek wędzonych i po 12 miesiącach palce lizać, a raczej kieliszki!Wiecie, wiecie...najstarsza w loszku to tzw,, podlaska whisky" do jak mam zapisane 19.12.1999. Wiem, co to długie leżakowanie . Śliwki węgierki to na patyczkach od szaszłyków sobie w piekarniku podpiekam i podsuszam. W wersji polskiej w smaku i aromacie robotę robi gruszka suszona ,, świąteczna", goździk, ziele angielskie, laska wanilii, można też odrobinę miodu rozpuścić.Rok to bywa mało. co do technologii, to pot still w wersji naszej, czyli keg. I wystarczy raz, przy odpowiednich proporcjach do półproduktu i dłuższym czasie oczekiwania...Co do meritum to Artbeg ...nie ma jak aromat podkładów kolejowych i zużytych bandaży... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Ciekawe... tak deszczowe lato a tak niski poziom wód w moich rzekach... Niedobrze niedobrze. Trzeba będzie uzupełnić zapasy, może odkryć nowe rzeki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Jakiś czas temu pisałem o niebieskim Jasiu, to teraz pora na coś z niższej półki - Johnnie Walker Gold Label.Ten trunek jeśli komuś wpadnie w łapki warto włożyć do zamrażarki i dać mu pare godzin na osiągniecie oleistej konsystencji.Jak już gęsty - dalej z górki ;-) Wlewamy do kieliszka i szot jak wódka. Dobrze wchodzi.... Ameryki tu nie odkrywam, ale ten sposób - tej whisky służy wydobyciem fajnych smaków, które niekoniecznie są łatwe do odnalezienia w niższych temperaturach....Smacznego :-) Tapatalknięte z komórki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi