Skocz do zawartości

Whisky, moja żono

coma

Rekomendowane odpowiedzi

Whisky z Colą ble? A co powiecie o Monkey Shoulders? Blended maltcik, który według producenta jest opisany jako Whisky do mixerów (drinków)? A to butelka za 100zł+.Profanacja?

Jak mam ochotę wlać w siebie procenty to biorę Jacka Danielsa, Jamesona czy jak trafię w fajnej cenie mój ulubiony bourbonik Buffal Trace. Piję pół na pół z pepsi i mi dobrze :)

JW red, Ballantines czy Grants z 3/4 cola i lodem też przełknę ale to w towarzystwie, bo sam z wyboru biorę co innego.

A gdy chcę podegustować to w barku znajdzie się kilka flaszek, Glenmorangie 14, Glenfiddich 15, Benriach 12 a najlepiej jakiś CS ale to na wyjątkowe okazje bo jednak dla mnie koszt spory. Wlewam do kieliszka 50tkę, po godzinię drugą i zimowy wieczór lepiej mija :)

Nie widzę sensu i odradzam picie Single Maltów z pepsi/colą bo to za co je się kupuje znika w drinku. Oczywiście bogatemu nikt nie zabroni ale po co?

Jednak branie JW RED na czysto bo inaczej nie można to dla mnie profanowanie podniebienia :)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 3

(...)

Nie widzę sensu i odradzam picie Single Maltów z pepsi/colą bo to za co je się kupuje znika w drinku. Oczywiście bogatemu nikt nie zabroni ale po co?

(...)

Single też są różne i bym tak nie uogólniał... Ale w oderwaniu od ceny i szlachetności trunku to, z powodów czysto poznawczych, polecam spróbować jakiegoś klasycznego single matl-a z Islay + cola.

Single też są różne i bym tak nie uogólniał... Ale w oderwaniu od ceny i szlachetności trunku to, z powodów czysto poznawczych, polecam spróbować jakiegoś klasycznego single matl-a z Islay + cola.

Islay to nie mój klimat. Próbowałem. Wolę Speyside, ewentualnie Highland właśnie z Highland Park gdzie troszkę dębu jest, ale torfu i dymu nie lubię. 

Uwielbiam whiskacze z beczek po Sherry. 

Czeka na mnie Benriach 2005 po Pedro Ximenezie - czeka na urodziny dziecka :) 55,7% z mega zapachem, smakiem i finiszem. 

• Like 2

Tytułowy trunek to tak szeroka gama przeróżnych smaków, posmaków i wrażeń dla podniebienia, że pisać i wymieniać się doświadczeniami można...dużo. Dziwi mnie trochę (a może i nie dziwi) grupa smakoszy, ochoczo doprawiających whisky polepszaczami, żeby nie wykrzywiało pyska. Do kwaskowatego piwa też może dosypujecie dwie łyżeczki cukru? Nie potępiam, nie troluję, raczej mnie to zdumiewa. Może dlatego, że alkohol to dla mnie smak, a nie procenty, a w życiu porządnie upiłem się może ze trzy razy. Do whisky trzeba przywyknąć i znaleźć swój smak, co widać po poszukiwaniach tu piszących. To tak jak z dobrym piwem czy winem. W upalny dzień wygrywa z nimi u mnie 0.25 zmrożonej coca coli. Ale dolana do whisky przede wszystkim zabija jej smak i aromat. Po co tłum facetów w Szkocji czy Irlandii głowi się od setek lat nad dębowymi deskami, temperaturą, wodą, a potem latami czeka cierpliwie na efekt? Żeby ktoś dolał coca coli? Jak wam tak smakuje to pijcie. Ja serdecznie polecam pół szklaneczki na osobności, fotel, dobrą muzykę, i mlaskanie po małym łyku. W końcu zaskoczy. Warto szukać. W tej chwili mój absolutny numer jeden wśród alkoholi, choć przy moim spożyciu budżet Ojczyzny ledwo zipie, a pierwszy lepszy Rosjanin umarłby ze śmiechu.

• Like 7

Islay to nie mój klimat. Próbowałem. Wolę Speyside, ewentualnie Highland właśnie z Highland Park gdzie troszkę dębu jest, ale torfu i dymu nie lubię. 

Uwielbiam whiskacze z beczek po Sherry. 

(...)

Osobiście z zbyt wieloma singlami nie miałem styczności jednak w większości to był Speyside. I zgodzę się że są wysoce pijalne, a szczególnie te z beczek po Oloroso. Słodkie, owocowe, łagodne... Dla mnie trochę nudne... Z drugiej strony Islay to trochę ekstremalne doznanie i rozumiem że nie każdemu może podpasować. Sam po dwóch  dramach takiego Lagavulina 16 mam dość dymu na miesiąc. Moze dlatego JW Red przestał mi wchodzić, nawet z colą :P . Jednak to co najbardziej mi podchodzi to druga strona Atlantyku, to właśnie tam odnalazłem swoje smaki. Szczególnie polecam (z tych ogólniedostepnych): Makers Mark, Bulleit, Wild Turkey 101... Temat rzeka... :)

• Like 1

Drinki! :D I jest mi z tym dobrze, ani nie mam też aspiracji na bycie koneserem. Natomiast nie ukrywam że taki ortodoksyjne podejście to picia whisky tylko na czyściocha wydaje mi się dyskryminujące wobec naszego narodowego specjału, czyli wódki. Starogardzka też tylko na czysto?

• Like 2

(...) Po co tłum facetów w Szkocji czy Irlandii głowi się od setek lat nad dębowymi deskami, temperaturą, wodą, a potem latami czeka cierpliwie na efekt? Żeby ktoś dolał coca coli? (...)

Nie chcę być złośliwy, ale zaraz dojdziemy w dyskusji do etapu na którym będziemy rozkładać na czynniki pierwsze bukiet smakowy Golden Locha i na tym przykładzie kontemplować wielowiekową tradycję szkockich mistrzów kupażu. No proszę...

Ale tak na poważnie to dyskusja w temacie whisky i coli jest całkowicie bezprzedmiotowa, bo podziały społeczne w tej kwestii są tak głębokie że żadne merytoryczne argumenty nie są wstanie przekonać żadnej ze stron. Temat na doktorat z socjologi... A tym czasem pijmy jak nam smakuje ;)

• Like 2

@hi tower - bullet czy indyka znam, wolę Buffalo czy Jacka ale tamte również z przyjemnością :)

Laga 16 akurat nie piłem, piłem Laphroaig czy Caol Ila - no nie moje klimaty :) 

A w dobrym sherry wiele przyjemności daje mi zapach również, nie tylko smak:)

To z czym pijesz drinki?

Uważasz, że cola z wódką smakuje tak samo jak z whisky?

Są whisky do drinków, są do degustacji.

No widzisz... Ostatnie zdanie jest kluczowe.

Te które mi smakują pijam same, może z kilkoma kroplami wody i bez lodu. Schłodzenie potrafi zabić smak.

Te które tylko lekko toleruję bez problemu "doprawiam" Colą, ale nie wychwalam wtedy że tak mi ona smakuje.

@Marcyś, Buffalo jest ok, choć dla mnie zbyt mało wyrazisty, trochę płaski. Taki w sam raz na początek żeby kogoś przekonać do burbończyka na czysto. Jack, w wersji podstawowej zdecydowanie z colą 1:1, na czysto to  JD Gentlemen lub JD Rye. Ogólnie Tennessee jest spoko :)

• Like 2

Dyskusja jest o whiskey z colą, a tu nie o to chodzi. To są dwie odrębne kategorie napitków

1. Whiskey

2. Drinki.

Jak ktoś lubi z colą lub inaczej (np sour), to pije drinka i to też jest ok. Imna sprawa to ekonomiczny sens mieszania dobrego single malta z czymkolwiek-płaci się za walory, które w takim wypadku giną.

• Like 2

No widzisz... Ostatnie zdanie jest kluczowe.

Te które mi smakują pijam same, może z kilkoma kroplami wody i bez lodu. Schłodzenie potrafi zabić smak.

Te które tylko lekko toleruję bez problemu "doprawiam" Colą, ale nie wychwalam wtedy że tak mi ona smakuje.

Sorry, z denaturatem napisałeś jakbyś Golden Locha na czysto jechał bo whisky inaczej nie wypada.

To co wyżej napisałeś to już do mnie przemawia.

@Marcyś, Buffalo jest ok, choć dla mnie zbyt mało wyrazisty, trochę płaski. Taki w sam raz na początek żeby kogoś przekonać do burbończyka na czysto. Jack, w wersji podstawowej zdecydowanie z colą 1:1, na czysto to  JD Gentlemen lub JD Rye. Ogólnie Tennessee jest spoko :)

Uwielbiam Single Barrel, piękna butelka i świetny napitek.

Degustowałem też Blantonsy, zamówiłem sobie sample na jakiejś grupie na FB. Jednak tyle kasy za burbona to już za dużo dla mnie :)

Cóż, przyjemności kosztują :D Jak dla mnie jednym z lepszych burbonów w miarę jeszcze "normalnych" pieniądzach to Woodford Reserve.

Piłem, w porządku. Ja lubię bardziej słodkie, stąd JD czy Buffalo :)

Na szczęście mamy gdzie w Gdańsku kupować, pilnuj sklep www.alkooutlet.pl mega promki czasem mają :)

tego Benriach 2005 PX trafiłem za 350zeta, gdzie w necie pod 600 chodziły :) 

• Like 2

Dyskusja jest o whiskey z colą, a tu nie o to chodzi. To są dwie odrębne kategorie napitków

1. Whiskey

2. Drinki.

Jak ktoś lubi z colą lub inaczej (np sour), to pije drinka i to też jest ok. Imna sprawa to ekonomiczny sens mieszania dobrego single malta z czymkolwiek-płaci się za walory, które w takim wypadku giną.

... bo to jak jazda Mercedesem AMG z przepisową prędkością ;)  :P  :D

Edytowane przez BOB
  • Like 3

Szkoci trochę znają się na trunkach

byłem na wycieczce w Famous Grouse Distillery

mimo że mają blended - to jasno komunkowali: solo, odrobinka wody i tyle w temacie

żadnego lodu, a o coli to w ogóle nie wspominali

przypisują taką przypadłość Jankesom, którzy muszą wlać jakiś brunatny ulepek do bimbru z kukurydzy - bo inaczej nie przechodzi przez gardło ;-)

• Like 4

Ja ewentualnie dodaję odrobinę wody do mocniejszych niż 40 %, ale to bardziej okazyjne degustacje. Tak jak dzisiaj wieczorem to mordobicie na Gromdzie oglądam przy zwykłym Ballantinsie, z podstawowych tanich blendów jak dla mnie super, jeszcze przy cenie poniżej 50 zł za 0,7...

Wielkim smakoszem nie jestem, piję raz na tydzień bez upijania się, raz na trzy miesiące do odcięcia z kumplami jak żona da wychodne i amnestię na uchlanie się.Nasza narodowa wódka może dla mnie już nie istnieć, nawet do weselnego śledzia przestała mi już smakować dawno temu.W whisky odnalazłem tą kulturę picia, rozponawanie aromatów i smaków dlatego nie piję z colą, szkoda mi zabawy bo zabija to co ukryte, ot cała filozofia.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 3