Z.Milewski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Pliska XO to zupełnie inny trunek niż whisky, zdecydowanie czuć jej ciężką starość, wręcz gęstość, słodycz w smaku. Gładka na języku jak shake waniliowy, ale szybko syci i najlepiej smakuje jej jedna lampka, maxymalnie dwie. Dalej jest po prostu ciężka i niepijalna, przytłacza ciężarem w ustach.Jak dla kogoś dwie lampki na wieczór jest zbyt mało, to lepiej sięgnąć po whisky, ona przy pierwszej i piątej szklaneczce smakuje tak samo. Tyle że whisky uderza mnie w nos aromatem (praktycznie każda) aż do zatok. Ale szczerze, jeśli mam w planach więcej niż dwie lampki na wieczór, to wolę dobrą, wytrawną wódkę, np. Russkij Standard albo Stumbras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Whisky z sieciówki to najczęściej któryś z popularnych cenowo sikaczy - coś a la piwo Tyskie. Tunningowany składak - tak jak modne wino Jak ktoś ceni sobie nieco bardziej niepospolity smak, to można spróbować mniej oficjalnej ścieżki np na ebay,uk można trafić genialne, moim zdaniem, home made. Czasem - bardzo rzadko.. coraz rzadziej niestety - dostaję takie prezenty, od Jacka Różnica jest mw taka jak pomiędzy wódką monopolową a duchem puszczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (...) Ale szczerze, jeśli mam w planach więcej niż dwie lampki na wieczór, to wolę dobrą, wytrawną wódkę, np. Russkij Standard albo Stumbras.To zaskakujące że w kraju słynącym z produkcji wódki, dobrej wódki, na rynku wewnętrznym ceni się bardziej produkty z Skandynawii i... Rosji. Ja osobiście, jeśli się już decyduję na biały alkohol to podstawowym kryterium jest to żeby był produkowany w PL (nie wnikając jaka korporacja jest właścicielem marki). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) To zaskakujące że w kraju słynącym z produkcji wódki, dobrej wódki, na rynku wewnętrznym ceni się bardziej produkty z Skandynawii i... Rosji. Ja osobiście, jeśli się już decyduję na biały alkohol to podstawowym kryterium jest to żeby był produkowany w PL (nie wnikając jaka korporacja jest właścicielem marki).Dyskusyjne ! Np taka marka Żubrówka czy jesli mówimy o wódce czystej to "Żubrowka Biala" mimo że produkowana w Polsce de facto należy do Rosjanina i jemu konsumenci napychaja kieszenie. Konkretnie do Russian Standard Corporation będąca wlasnością miliardera Rustama Tariko Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Dyskusyjne ! Np taka marka Żubrówka czy jesli mówimy o wódce czystej to "Żubrowka Biala" mimo że produkowana w Polsce de facto należy do Rosjanina i jemu konsumenci napychaja kieszenie. Konkretnie do Russian Standard Corporation będąca wlasnością miliardera Rustama TarikoJuż nie, od niedawna maspex... Czyli "tymbark" ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Już nie, od niedawna maspex... Czyli "tymbark" Faktycznie ! Umknela mi ta informacja o przejęciu. Zawsze to lepiej ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Jak pisałem nie zagłębiam się w strukturę własnościową. Jeśli produkt jest wytwarzany w PL to zawsze część kasy trafia do polskiego pracownika oraz zostaję w kraju w różnych formach podatku. W przypadku produktu z zagranicy w PL zostaje tylko akcyza która i tak trafia do kasy centralnej. Żeby nie było, nie jest jakimś utopijnym patryjotą, a nawet daleko mi do tego. Ale jeśli jednak w naszym kraju produkuje się w danej kategorii produkty na światowym poziomie, nie odbiegające jakością czy nawet będące jej wyznacznikem, to jednak będzie to mój pierwszy wybór. Bo jeśli chodzi o wódkę naprawdę nie mamy się czego wstydzić w Polsce. Niestety moje podniebienie jest zakochane w whisky, szczególnie amerykańskiej żytniej a tego w naszym kraju nikt nie robi... Ale to pewnie kwestia czasu. Jeśli recesja ogólnej światowej gospodarki nie dojedzie nas za bardzo i utrzymają się obecne trendy to przewiduję rozwój branży whisky również w Polsce. Może się doczekamy sensownych marek i u nas bo na razie to nisza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Jak pisałem nie zagłębiam się w strukturę własnościową. Jeśli produkt jest wytwarzany w PL to zawsze część kasy trafia do polskiego pracownika oraz zostaję w kraju w różnych formach podatku. W przypadku produktu z zagranicy w PL zostaje tylko akcyza która i tak trafia do kasy centralnej.Żeby nie było, nie jest jakimś utopijnym patryjotą, a nawet daleko mi do tego. Ale jeśli jednak w naszym kraju produkuje się w danej kategorii produkty na światowym poziomie, nie odbiegające jakością czy nawet będące jej wyznacznikem, to jednak będzie to mój pierwszy wybór. Bo jeśli chodzi o wódkę naprawdę nie mamy się czego wstydzić w Polsce.Niestety moje podniebienie jest zakochane w whisky, szczególnie amerykańskiej żytniej a tego w naszym kraju nikt nie robi... Ale to pewnie kwestia czasu. Jeśli recesja ogólnej światowej gospodarki nie dojedzie nas za bardzo i utrzymają się obecne trendy to przewiduję rozwój branży whisky również w Polsce. Może się doczekamy sensownych marek i u nas bo na razie to nisza. To zaskakujące że w kraju słynącym z produkcji wódki, dobrej wódki, na rynku wewnętrznym ceni się bardziej produkty z Skandynawii i... Rosji. Ja osobiście, jeśli się już decyduję na biały alkohol to podstawowym kryterium jest to żeby był produkowany w PL (nie wnikając jaka korporacja jest właścicielem marki).A jakie polskie wódki polecasz w tej niskiej cenie?Też wolę polski produkt, kupuję też w sąsiednich delikatesach najczęściej, tankuję na Orlenie lub RG, omijam portugalskie, francuskie i inne markety itd., ale wódkę piję rzadko i zupełnie nie mam pojęcia, która jest dobra. W whisky też słabo się orientuję.A praw do marki, miejsc produkcji zupełnie nie rozeznaję, wydawałoby się polskie produkty, obecnie produkowane są do międzynarodowych molochów. A że pijam niewiele, to i orientacji nie mam. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Z.Milewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 A jakie polskie wódki polecasz w tej niskiej cenie?(...)Primo, niska cena rzadko niesie za sobą jakość. Duo, jako osoba która od pewnego czasu "wsiąkła" w whisky w stosunku do białego alkoholu poruszam się mimo wszystko starymi sentymentami. Nie jestem na bieżąco... Ale wódką pierwszego wyboru (preferuję jednak "drinki") u mnie jest Wyborowa (co wynika z doświadczenia w wizytach zagranicą) lub ostatnio Bocian, ale w wersji "eko/bio" (choć dawno nie widziałem na półkach). Generalizując, to podobnie jak w świecie whisky jeśli chcemy pić na czysto nie da rady budżetowo... Ale zawsze można oszukać język i wódkę mrozić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Primo, niska cena rzadko niesie za sobą jakość. Duo, jako osoba która od pewnego czasu "wsiąkła" w whisky w stosunku do białego alkoholu poruszam się mimo wszystko starymi sentymentami. Nie jestem na bieżąco... Ale wódką pierwszego wyboru (preferuję jednak "drinki") u mnie jest Wyborowa (co wynika z doświadczenia w wizytach zagranicą) lub ostatnio Bocian, ale w wersji "eko/bio" (choć dawno nie widziałem na półkach). Generalizując, to podobnie jak w świecie whisky jeśli chcemy pić na czysto nie da rady budżetowo... Ale zawsze można oszukać język i wódkę mrozić Pisząc tej "niskiej cenie", miałem na myśli rząd wielkości zbliżonych do Stumbras i Russkij Standard, a od Bociana i Wyborowej niestety odrzuca mnie. Skoro polecasz polskie odpowiedniki, produkowane w Polsce i polskiego włąściciela, to sądziłęm że zaproponujesz coś porównywalnego (lub lepszego) w zakresie 80-100zł za litr. Wódki kupuję kilka, max kilkanaście butelek w roku, whisky jeszcze mniej, więc moje zakupy zupełnie nie liczą się dla producenta/handlowca. Co prawda nie masz polskiej alternatywy do whisky, ale na końcu wychodzimy na to samo. Tyle że pewnie globalnie więcej zasilasz kieszeń obcokrajowcom.Można wódkę mrozić, wtedy smak wódki nie ma większego znaczenia, ale najlepiej schłodzić dobrą (i niedrogą jak Stumbras czy RS) wódkę. Aha, wódki nie mam zwyczaju zapijać ani zakąszać, więc smak ma znaczenie dla mnie. W ogóle nie zapijam, nie zakąszam, nie mieszam z napojami słodzonymi żadnych trunków. Jak mam to robić, to wolę nie pić. Chyba że w wybornym towarzystwie, to od wielkiego dzwonu przełknę zapijając, albo mieszając z czymś cukrowanym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Pisząc tej "niskiej cenie", miałem na myśli rząd wielkości zbliżonych do Stumbras i Russkij Standard, a od Bociana i Wyborowej niestety odrzuca mnie. Skoro polecasz polskie odpowiedniki, produkowane w Polsce i polskiego włąściciela, to sądziłęm że zaproponujesz coś porównywalnego (lub lepszego) w zakresie 80-100zł za litr. Wódki kupuję kilka, max kilkanaście butelek w roku, whisky jeszcze mniej, więc moje zakupy zupełnie nie liczą się dla producenta/handlowca. Co prawda nie masz polskiej alternatywy do whisky, ale na końcu wychodzimy na to samo. Tyle że pewnie globalnie więcej zasilasz kieszeń obcokrajowcom.Można wódkę mrozić, wtedy smak wódki nie ma większego znaczenia, ale najlepiej schłodzić dobrą (i niedrogą jak Stumbras czy RS) wódkę. Aha, wódki nie mam zwyczaju zapijać ani zakąszać, więc smak ma znaczenie dla mnie. W ogóle nie zapijam, nie zakąszam, nie mieszam z napojami słodzonymi żadnych trunków. Jak mam to robić, to wolę nie pić. Chyba że w wybornym towarzystwie, to od wielkiego dzwonu przełknę zapijając, albo mieszając z czymś cukrowanym.Kup baczewski lub amundsen ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Kup baczewski lub amundsen ????Baczewski mi nie wchodzi. Chodzi o whisky... Ale to tylko polska etykieta, bo trunek jest z importu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz54 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Kup baczewski lub amundsen Z białej wódki to już górna półka. Do tej półki cenowej zaproponowałbym jeszcze stanislav. Cenowo porównywalna z Baczewskim. Smakowo warto kupić i spróbować. Według mnie , najlepsza aktualnie biała wódka na rynku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Ja ogólnie jeżeli mam możliwość, to wybieram wódki ziemniaczane. Do degustacji czeka jeszcze Palikot z ziemniaka, taki prezent od córki i syna. btwZ ciekawszych wódek polecam spróbować Ostoya czy np Siwucha, może nie ziemniaczana, ale wg mnie godna uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Ostatnio super ale cenowo to już lekki premium. Baczewski, nic ciekawego wg mnie. Stanislav jak najbardziej. Bocian jest też dobry albo Absolut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Absolut też nie jest z Polski, tak jak Amundsen i Baczewski (jak ktoś wyżej napisał). Chodzi o wódki w Polsce produkowane, pzrez polskich producentów.A Bocian mi nie podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Jakiś rok temu piłem na imprezie wódkę, poszły trzy różne butelki: Russkij Standard, Baczewski i Ostoya. Zdecydowanie najlepiej wypadła ta ostatnia. W tym roku kupiłem ją również na sylwestra i potwierdziło się, że trzyma poziom.Ażeby nie odbiegać od tematu, zapytam o whisky Baczewski. Mam butelkę ale jeszcze nie próbowałem, jakieś opinie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 (...) żeby nie odbiegać od tematu, zapytam o whisky Baczewski. Mam butelkę ale jeszcze nie próbowałem, jakieś opinie?Dokup colę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 U mnie pojawił się na półce nowy dla mnie łiskacz Glen Orchy. Próbował ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dokup colę Tak myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 U mnie pojawił się na półce nowy dla mnie łiskacz Glen Orchy. Próbował ktoś?Tak. Bardzo słodki, ale pijalny nawet na czysto. Do coli dla mnie za słodki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Próbowałem prezentu od Mikołaja czyli Monkey Schoulders. Jak dla mnie bardzo dobrze wydane pieniądze, cena rozsądna. Delikatna, słodka , elegancka buteleczka. Dwa drinki solo z lodem były czystą przyjemnością ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Dzień drugi.Jako że wczoraj mogłem być pod wpływem emocji związanych z mikołajowym prezentem dziś postanowiłem sprawdzić ponownie smak Monkey'a. Smakował chyba jeszcze bardziej... delikatny, słodki, nie odrzuca smakiem alkoholu. Pity solo z lodem daje dużo przyjemności. Żona pije zawsze z colą takie trunki ale potwierdzam, napewno zagości w barku na stałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Dzisiejszy zakup. Zanim dobiorę się do butelki, jakieś opinie ? Pił ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ale wiesz, że to nie whisky ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi