BOB1 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Ale kotłuje tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 I łeb bardziej napier....boli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 I łeb bardziej napier....boli Pozwolę się nie zgodzić. Martell VS po wywąchaniu pierwszego kieliszka wchodzi jak woda a i samopoczucie po ilości standardowej(flaszak na dwóch) niebylejakie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 To nieźle.Mnie od samego patrzenia na jakąkolwiek whisky, boli głowa i żołądek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 To nieźle.Mnie od samego patrzenia na jakąkolwiek whisky, boli głowa i żołądek.To ja z innej beczki. Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, jak "pachną" przedgony i pogony. Nie jestem fachowcem, ale dedukuję, że wszelkie whisky/whiskey i inne tego typy trunki, żeby posiadać smak, są destylowane na sprzęcie typu pot still. Mogę się tylko domyślać ile aldehydów, estrów i i fuzli znajduje się w tego typu trunkach. Jak są metabolizowane prze naszą wątrobę? Trudno. Nie ma co się dziwić, że po większej ilości na drugi dzień chorujemy. Dlatego poszedłem w stronę jak największego procentu c2h5oh wzbogaconego o co tylko się zapragnie . Życie na drugi dzień jest mniej męczące 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 To ja z innej beczki. Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, jak "pachną" przedgony i pogony. Nie jestem fachowcem, ale dedukuję, że wszelkie whisky/whiskey i inne tego typy trunki, żeby posiadać smak, są destylowane na sprzęcie typu pot still. (...)W alembikach robi się praktycznie tylko Malt-y, czyli whisky słodową z jęczmienia. Wypełniacz do blendów, czyli whisky zbożową robi się na kolumnach. Co do przed- i pogonu to moment ich odcięcia w destylacji w alembikach jest elementem charakterystycznym dla danej destylarni. Podejrzewam że ma to szczególnie znaczenie przy pędzeniu zacierów ze słodu wędzonego na torfie... Ale z drugiej strony kto boi się kaca to niech nie ryzykuje. Mamy obecnie bogatą ofertę produktów 0,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Mnie osobiście nie interesuje kiedy w alembikach odcinane są przedgony i pogony. Zostawiam to koneserom. To, co odcina się w przypadku cukrówek na np. aabratkach baardzo sugestywnie pokazuje co przedostaje się do trunków, które pijemy. Przedgony świetnie sprawują się jako dodatek do spryskiwaczy do szyb i podpałki na grilla. Już nie mieszam, smacznego Gorzelniane kolumny, hmmmmm. Wódki sklepowej bez popitki nie mogę Edytowane 12 Stycznia 2022 przez HaDe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Podobno po kolorowych alkoholach kac jest największy. Teoria ta nie przekłada się u mnie w praktyce.Po wypiciu z kompanem 0,7 whisky idę spać, rano wstaję z lekkim uczuciem suchości w jamie ustnej i tyle. Ostatnio wódkę w takiej ilości piłem ze dwa lata temu i kac był taki jakbym sam osuszył 1l whiskacza . Dla mnie wódka jest ok, kiedy trzeba przepić tatara , maks 2 kieliszki 25 ml . Tak to wyrób typowo odurzajacy, nie widzę żadnej przyjemności z picia jej w innych zastosowaniach. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 To jeszcze poproszę o komentarz. Czy whisky bezpośrednio po przedestylowaniu jest przezroczysta, czy kolorowa? A może koloru nabiera w beczkach? Barwienie karmelem pomijam? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Koloru nabiera w beczkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 To jeszcze poproszę o komentarz. Czy whisky bezpośrednio po przedestylowaniu jest przezroczysta, czy kolorowa? A może koloru nabiera w beczkach? Barwienie karmelem pomijam?Bezpośrednio po destylacji nie można niczego nazwać whisky. Ale każdy destylat jest przezroczysty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Jakieś opinie??Nie wiem czy zostawić dla siebie, czy dla gości z Colą [emoji6] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 To zależy czy lubisz swoich gości ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Jakieś opinie??Nie wiem czy zostawić dla siebie, czy dla gości z Colą [emoji6]Wylej... Chyba że ktoś bardzo gustuje w samogonach. Niestety nazwa trunku wprost nawiązuje do zawartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 eeee czepiasz się...Ostry w smaku jest, ale nie bardziej niż czerwony Jaś Szwędaczek. Mniej też wali fuzlami po nosie.Po prostu jak to przy innych ktoś zwracał uwagę - trzeba mieć wyrobione podniebienie i nauczyć się to pić, to będzie smakowało.A z Colą lub lepiej Pepsi i lodem wchodzi idealnie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Marian, trudno to porównywać do Jasia czy jakiejkolwiek whisky szkockiej a tym bardziej takiej z wyraźnie dymnym akcentem jak JW. To kanadyjskie coś dla mnie smakuje jak chamska ksieżycówka (do czego dumnie nawiązuje etykieta). Mi to słabo wchodziło, dużo coli było potrzeba a i tak pół roku butelkę męczyłem, bo na raz się nie dało. Nie mój klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Dzisiaj wstawiam moją butelkę na luty.Wcześniej pytano o dymną whisky na początek.Jeśli ktoś chce poczuć i zrozumieć czym jest morski charakter to polecam spróbować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Mój brat cioteczny ma wiele żon ... bigamista! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Zamieniłbyś swoją szafę na tą witrynę, Robciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Moja wątroba mówi NIE!!! ... tym bardziej, że gościłem u niego ostatnio z soboty na niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 ... no cóż, różne są oblicza hobby, czy tam inaczej zwanych zajobów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Kieliszki Dalmore dla kolegi Marcyś A przy okazji ja dostałem taki trunek i szkło 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Kieliszki Dalmore dla kolegi Marcyś 20220206_172528_94.jpg A przy okazji ja dostałem taki trunek i szkło 20220206_173105_1_93.jpgKieliszki na miejscuDziekuje raz jeszczeTaki drobiazg a tak cieszy.Normalnie jak dziecko Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Kieliszki świetne! A która z tych 12stek w tle najlepsza? Do tej pory piłem z tych trzech tylko Aberlour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Kieliszki świetne! A która z tych 12stek w tle najlepsza? Do tej pory piłem z tych trzech tylko AberlourJeżeli leżą Ci whisky łagodniejsze, speyside itp jak Aberlour to kolejność jest tylko jedna Glenmoray Aberlour a najlepsza Glenallachie.W tej ostatnie starzenie w beczkach po Sherry i Pedro Ximenez robi swoje. Jest też wyraźnie droższa niż wspomniane co czuć w jakości (intesywność wszystko walorów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi