Skocz do zawartości

Whisky, moja żono

coma

Rekomendowane odpowiedzi

To nieźle.

Mnie od samego patrzenia na jakąkolwiek whisky, boli głowa i żołądek.

To ja z innej beczki. Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, jak "pachną" przedgony i pogony. Nie jestem fachowcem, ale dedukuję, że wszelkie whisky/whiskey i inne tego typy trunki, żeby posiadać smak, są destylowane na sprzęcie typu pot still. Mogę się tylko domyślać ile aldehydów, estrów i i fuzli znajduje się w tego typu trunkach. Jak są metabolizowane prze naszą wątrobę? Trudno. Nie ma co się dziwić, że po większej ilości na drugi dzień chorujemy. Dlatego poszedłem w stronę jak największego procentu c2h5oh wzbogaconego o co tylko się zapragnie :) . Życie na drugi dzień jest mniej męczące :)

• Like 6

To ja z innej beczki. Ze swojego skromnego doświadczenia wiem, jak "pachną" przedgony i pogony. Nie jestem fachowcem, ale dedukuję, że wszelkie whisky/whiskey i inne tego typy trunki, żeby posiadać smak, są destylowane na sprzęcie typu pot still. (...)

W alembikach robi się praktycznie tylko Malt-y, czyli whisky słodową z jęczmienia. Wypełniacz do blendów, czyli whisky zbożową robi się na kolumnach. Co do przed- i pogonu to moment ich odcięcia w destylacji w alembikach jest elementem charakterystycznym dla danej destylarni. Podejrzewam że ma to szczególnie znaczenie przy pędzeniu zacierów ze słodu wędzonego na torfie...

Ale z drugiej strony kto boi się kaca to niech nie ryzykuje. Mamy obecnie bogatą ofertę produktów 0,0

Mnie osobiście nie interesuje kiedy w alembikach odcinane są przedgony i pogony. Zostawiam to koneserom. To, co odcina się w przypadku cukrówek na np. aabratkach baardzo sugestywnie pokazuje co przedostaje się do trunków, które pijemy. Przedgony świetnie sprawują się jako dodatek do spryskiwaczy do szyb i podpałki na grilla. ;) Już nie mieszam, smacznego :)

Gorzelniane kolumny, hmmmmm. Wódki sklepowej bez popitki nie mogę  :wacko:

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

Podobno po kolorowych alkoholach kac jest największy. Teoria ta nie przekłada się u mnie w praktyce.Po wypiciu z kompanem 0,7 whisky idę spać, rano wstaję z lekkim uczuciem suchości w jamie ustnej i tyle. Ostatnio wódkę w takiej ilości piłem ze dwa lata temu i kac był taki jakbym sam osuszył 1l whiskacza . Dla mnie wódka jest ok, kiedy trzeba przepić tatara , maks 2 kieliszki 25 ml . Tak to wyrób typowo odurzajacy, nie widzę żadnej przyjemności z picia jej w innych zastosowaniach.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

To jeszcze poproszę o komentarz. Czy whisky bezpośrednio po przedestylowaniu jest przezroczysta, czy kolorowa? A może koloru nabiera w beczkach? Barwienie karmelem pomijam?

Bezpośrednio po destylacji nie można niczego nazwać whisky. Ale każdy destylat jest przezroczysty.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

eeee czepiasz się...

Ostry w smaku jest, ale nie bardziej niż czerwony Jaś Szwędaczek. Mniej też wali fuzlami po nosie.

Po prostu jak to przy innych ktoś zwracał uwagę - trzeba mieć wyrobione podniebienie i nauczyć się to pić, to będzie smakowało.

A z Colą lub lepiej Pepsi i lodem wchodzi idealnie ;-)

Marian, trudno to porównywać do Jasia czy jakiejkolwiek whisky szkockiej a tym bardziej takiej z wyraźnie dymnym akcentem jak JW. To kanadyjskie coś dla mnie smakuje jak chamska ksieżycówka (do czego dumnie nawiązuje etykieta). Mi to słabo wchodziło, dużo coli było potrzeba a i tak pół roku butelkę męczyłem, bo na raz się nie dało. Nie mój klimat.

Kieliszki Dalmore dla kolegi Marcyś

attachicon.gif 20220206_172528_94.jpg

A przy okazji ja dostałem taki trunek i szkło :D :D :D

attachicon.gif 20220206_173105_1_93.jpg

Kieliszki na miejscu

Dziekuje raz jeszcze

Taki drobiazg a tak cieszy.

Normalnie jak dziecko :) 10418141c7ad2274a1058fbb5f08bfa9.jpg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Kieliszki świetne! A która z tych 12stek w tle najlepsza? Do tej pory piłem z tych trzech tylko Aberlour

Jeżeli leżą Ci whisky łagodniejsze, speyside itp jak Aberlour to kolejność jest tylko jedna Glenmoray Aberlour a najlepsza Glenallachie.

W tej ostatnie starzenie w beczkach po Sherry i Pedro Ximenez robi swoje.

Jest też wyraźnie droższa niż wspomniane co czuć w jakości (intesywność wszystko walorów).