Skocz do zawartości

Whisky, moja żono

coma

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajny burbon z destylarni Wild Turkey.

Łagodny w smaku i dla kieszeni.

Dla wielu taka alternatywa dla Pappy van Winkle ( podobno najlepszego burbona na świecie. próbowałem raz i rzeczywiście jest doskonały)

Pozdrówka

3ab110d74514a503249ab99567217705.jpg

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

O ile dobrze pamiętam to jest też on troszkę mocniejszy 45% zgadza się?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ja tak bardziej w tematyce winiarskiej siedzę, ale od pewnego czasu chodziło za mną coś mocnego i dymnego, ale nie z Islay. Dawno nie zapuszczałem się w rejony Campbeltown. Do tego trunek w mocy beczki, a ja cenię sobie intensywne smaki.

Słód wedzony torfem do 80 ppm, więc w destylacie pewnie zatorfienie na poziomie 30-35ppm?

Jeśli ktoś torfu nie ceni, to zdecydowanie powinien tę butelkę omijać. Co prawda jest dymnie bez morskich akcentów. Raczej deserowo, bo 90% destylatu leżało w beczkach po burbonie...czyli jakieś toffi, mleczna czekolada, wanilia, biszkopty etc... Ale jednak dymu dużo. Trochę owocowości, raczej takiej charakterystycznej dla bakalii, no jednak te 10% destylatu z beczek po sherry dało złożoność.

Reasumując - fajna łycha.

post-48862-0-09885100-1702767201_thumb.jpeg

• Like 6

Ja tak bardziej w tematyce winiarskiej siedzę, ale od pewnego czasu chodziło za mną coś mocnego i dymnego, ale nie z Islay. Dawno nie zapuszczałem się w rejony Campbeltown. Do tego trunek w mocy beczki, a ja cenię sobie intensywne smaki.

Słód wedzony torfem do 80 ppm, więc w destylacie pewnie zatorfienie na poziomie 30-35ppm?

Jeśli ktoś torfu nie ceni, to zdecydowanie powinien tę butelkę omijać. Co prawda jest dymnie bez morskich akcentów. Raczej deserowo, bo 90% destylatu leżało w beczkach po burbonie...czyli jakieś toffi, mleczna czekolada, wanilia, biszkopty etc... Ale jednak dymu dużo. Trochę owocowości, raczej takiej charakterystycznej dla bakalii, no jednak te 10% destylatu z beczek po sherry dało złożoność.

Reasumując - fajna łycha.

Napisałeś że chodziło coś za tobą dymnego, ale nie Islay. Masz może porównanie do Laphroaig 10?  Z dymnych piłem tylko to z Islay i nie ukrywam że spróbowałbym ten trunek co opisałeś ale chciałbym się upewnić. :D

Napisałeś że chodziło coś za tobą dymnego, ale nie Islay. Masz może porównanie do Laphroaig 10?  Z dymnych piłem tylko to z Islay i nie ukrywam że spróbowałbym ten trunek co opisałeś ale chciałbym się upewnić. :D

Z tych typowo z Islay lubię Kilchomana, a konkretniej Machir Bay. Inne wersje najczęściej opierają się na beczkach po sherry co chowa torf, a ja właśnie lubię jak jest na wierzchu. Np w łychach z tej destylarni - Machir Bay i Port Sanaig masz dokładnie ten sam destylat o zatorfieniu 50ppm, a Sanaig (leżący głównie w beczkach po sherry) to takie niewinne dzieciątko w porównaniu z Machir Bay (większość destylatu dojrzewa w beczkach po burbonie). 

Natomiast poprosiłem kolegę o zestawienie Laphroaig 10 (nie pamiętam czy go próbowałem) , Kilchoman Machir Bay i Kilkerran Heavily Peated. 

W telegraficznym skrócie Laphroaig dużo wytrawniejszy, Machir Bay cytrusowy, oba morskie i słone jak to Islay, oba mało szpitalno-lizolowe w porównaniu do... Nie pamiętam czego.  Natomiast Kilkerran jest z Campbelltown i jest w zupełnie innym stylu. Po mojemu Kilkerran jest mniej morski a bardziej ogniskowy. Jakieś wędzonki etc. Nie ma szpitalności, lizolu, takich rzeczy. 
No i druga bardzo ważna sprawa... 
Podczas dojrzewania w beczce łycha ma koło 60%, czasem mniej, czasem więcej ale średnio coś koło tego. 
Jeśli na półce ma 40%, znaczy że dolano wody. 
Zalety - alkohol nie paraliżuje kubeczków smakowych.
Wady - rozcieńczone smaki, inna struktura. 
Te w mocy beczki są takie...oleiste. 
  • Like 3

Z tych typowo z Islay lubię Kilchomana, a konkretniej Machir Bay. Inne wersje najczęściej opierają się na beczkach po sherry co chowa torf, a ja właśnie lubię jak jest na wierzchu. Np w łychach z tej destylarni - Machir Bay i Port Sanaig masz dokładnie ten sam destylat o zatorfieniu 50ppm, a Sanaig (leżący głównie w beczkach po sherry) to takie niewinne dzieciątko w porównaniu z Machir Bay (większość destylatu dojrzewa w beczkach po burbonie).

Natomiast poprosiłem kolegę o zestawienie Laphroaig 10 (nie pamiętam czy go próbowałem) , Kilchoman Machir Bay i Kilkerran Heavily Peated.

W telegraficznym skrócie Laphroaig dużo wytrawniejszy, Machir Bay cytrusowy, oba morskie i słone jak to Islay, oba mało szpitalno-lizolowe w porównaniu do... Nie pamiętam czego. Natomiast Kilkerran jest z Campbelltown i jest w zupełnie innym stylu. Po mojemu Kilkerran jest mniej morski a bardziej ogniskowy. Jakieś wędzonki etc. Nie ma szpitalności, lizolu, takich rzeczy.

No i druga bardzo ważna sprawa...

Podczas dojrzewania w beczce łycha ma koło 60%, czasem mniej, czasem więcej ale średnio coś koło tego.

Jeśli na półce ma 40%, znaczy że dolano wody.

Zalety - alkohol nie paraliżuje kubeczków smakowych.

Wady - rozcieńczone smaki, inna struktura.

Te w mocy beczki są takie...oleiste.

Wielkie dzięki, za tak wyczerpującą odpowiedź.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam!

Jak pijecie swoją whiskey? Ja najczęściej lubię whiskey neat albo z odrobiną wody. Szczególnie te mocniejsze whiskey dobrze smakują rozcieńczone. Lubię też koktajle.

Bardzo mi smakuje old fashioned, ale mój ulubiony to whiskey sour. Dobry jest z każdą whiskey ale ja najbardziej lubię z bardziej popularnym burbonem albo żytnia whiskey ( polecam kanadyjska j.p wiser)

Tutaj z burbonem :-)

Na zdrowie!

aa98bd32158edc7fc79e3beeb9569506.jpg

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

• Like 5