Konstanty Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Koledzy,spróbujcieniebo w gębieARARAT 5* ARMENIAN BRANDY 0,5L + KARTON - Koniak - Warszawa - Sklep internetowy Propaganda24h.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Koledzy,spróbujcieniebo w gębieARARAT 5* ARMENIAN BRANDY 0,5L + KARTON - Koniak - Warszawa - Sklep internetowy Propaganda24h.plDlatego ja właśnie ostatnio trochę pije brandy i armaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Koledzy,spróbujcieniebo w gębieARARAT 5* ARMENIAN BRANDY 0,5L + KARTON - Koniak - Warszawa - Sklep internetowy Propaganda24h.plSpróbujemy. W Lidlu 99 za 0,7. Lepsze to od Stocka? Albo od Metaxy 5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Spróbujemy. W Lidlu 99 za 0,7. Lepsze to od Stocka? Albo od Metaxy 5 ?Ogólnie te brandy i armagnaki są słodsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Ogólnie te brandy i armagnaki są słodszeOd metaxy słodsze nie będą...A od Stocka lepsze jakościowo moim zdaniem. Inna sprawa, że najlepsze jest to co trafi w czyjś gust. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Wszystko fajnie, ale to jest wątek o whisky i niech tak zostanie. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonix1980 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Bardzo fajny burbon z destylarni Wild Turkey.Łagodny w smaku i dla kieszeni.Dla wielu taka alternatywa dla Pappy van Winkle ( podobno najlepszego burbona na świecie. próbowałem raz i rzeczywiście jest doskonały)Pozdrówka Sent from my Pixel 6a using TapatalkO ile dobrze pamiętam to jest też on troszkę mocniejszy 45% zgadza się? Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Tak, 45% Sent from my Pixel 6a using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Czy próbował ktoś Ledaiga 10 i wersję starzoną w beczkach po winie Rioja? Noszę się z zamiarem kupna jednej z tych dwóch opcji i nie wiem na którą się zdecydować ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ja tak bardziej w tematyce winiarskiej siedzę, ale od pewnego czasu chodziło za mną coś mocnego i dymnego, ale nie z Islay. Dawno nie zapuszczałem się w rejony Campbeltown. Do tego trunek w mocy beczki, a ja cenię sobie intensywne smaki.Słód wedzony torfem do 80 ppm, więc w destylacie pewnie zatorfienie na poziomie 30-35ppm?Jeśli ktoś torfu nie ceni, to zdecydowanie powinien tę butelkę omijać. Co prawda jest dymnie bez morskich akcentów. Raczej deserowo, bo 90% destylatu leżało w beczkach po burbonie...czyli jakieś toffi, mleczna czekolada, wanilia, biszkopty etc... Ale jednak dymu dużo. Trochę owocowości, raczej takiej charakterystycznej dla bakalii, no jednak te 10% destylatu z beczek po sherry dało złożoność. Reasumując - fajna łycha. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 A ja tylko napisze, że fajnie się czyta wasze doznania kompletnie nie będąc znawcą łiski. Bez sarkazmu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Kilkerran zawsze miał sztos wypusty.@Night_walker - masz porównanie do longrow'a peated? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Kilkerran zawsze miał sztos wypusty.@Night_walker - masz porównanie do longrow'a peated?Jeszcze nie, ale jeśli mocniej Cię to interesuje to mogę dopytać. Przy czym od razu zastrzegam, że ta cała zabawa jest mega subiektywna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ja tak bardziej w tematyce winiarskiej siedzę, ale od pewnego czasu chodziło za mną coś mocnego i dymnego, ale nie z Islay. Dawno nie zapuszczałem się w rejony Campbeltown. Do tego trunek w mocy beczki, a ja cenię sobie intensywne smaki.Słód wedzony torfem do 80 ppm, więc w destylacie pewnie zatorfienie na poziomie 30-35ppm?Jeśli ktoś torfu nie ceni, to zdecydowanie powinien tę butelkę omijać. Co prawda jest dymnie bez morskich akcentów. Raczej deserowo, bo 90% destylatu leżało w beczkach po burbonie...czyli jakieś toffi, mleczna czekolada, wanilia, biszkopty etc... Ale jednak dymu dużo. Trochę owocowości, raczej takiej charakterystycznej dla bakalii, no jednak te 10% destylatu z beczek po sherry dało złożoność. Reasumując - fajna łycha.Napisałeś że chodziło coś za tobą dymnego, ale nie Islay. Masz może porównanie do Laphroaig 10? Z dymnych piłem tylko to z Islay i nie ukrywam że spróbowałbym ten trunek co opisałeś ale chciałbym się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Napisałeś że chodziło coś za tobą dymnego, ale nie Islay. Masz może porównanie do Laphroaig 10? Z dymnych piłem tylko to z Islay i nie ukrywam że spróbowałbym ten trunek co opisałeś ale chciałbym się upewnić. Z tych typowo z Islay lubię Kilchomana, a konkretniej Machir Bay. Inne wersje najczęściej opierają się na beczkach po sherry co chowa torf, a ja właśnie lubię jak jest na wierzchu. Np w łychach z tej destylarni - Machir Bay i Port Sanaig masz dokładnie ten sam destylat o zatorfieniu 50ppm, a Sanaig (leżący głównie w beczkach po sherry) to takie niewinne dzieciątko w porównaniu z Machir Bay (większość destylatu dojrzewa w beczkach po burbonie). Natomiast poprosiłem kolegę o zestawienie Laphroaig 10 (nie pamiętam czy go próbowałem) , Kilchoman Machir Bay i Kilkerran Heavily Peated. W telegraficznym skrócie Laphroaig dużo wytrawniejszy, Machir Bay cytrusowy, oba morskie i słone jak to Islay, oba mało szpitalno-lizolowe w porównaniu do... Nie pamiętam czego. Natomiast Kilkerran jest z Campbelltown i jest w zupełnie innym stylu. Po mojemu Kilkerran jest mniej morski a bardziej ogniskowy. Jakieś wędzonki etc. Nie ma szpitalności, lizolu, takich rzeczy. No i druga bardzo ważna sprawa... Podczas dojrzewania w beczce łycha ma koło 60%, czasem mniej, czasem więcej ale średnio coś koło tego. Jeśli na półce ma 40%, znaczy że dolano wody. Zalety - alkohol nie paraliżuje kubeczków smakowych.Wady - rozcieńczone smaki, inna struktura. Te w mocy beczki są takie...oleiste. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Kolega wyżej ładnie wszystko opisał, a brakującym elementem o którym jak wyżej wspomnial, że zapomnial moim zdaniem może być i jest Port Charlotte 10 z Bruichladdich. Gdzie tej szpitalnosci, jodyny nie brakuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Z tych typowo z Islay lubię Kilchomana, a konkretniej Machir Bay. Inne wersje najczęściej opierają się na beczkach po sherry co chowa torf, a ja właśnie lubię jak jest na wierzchu. Np w łychach z tej destylarni - Machir Bay i Port Sanaig masz dokładnie ten sam destylat o zatorfieniu 50ppm, a Sanaig (leżący głównie w beczkach po sherry) to takie niewinne dzieciątko w porównaniu z Machir Bay (większość destylatu dojrzewa w beczkach po burbonie). Natomiast poprosiłem kolegę o zestawienie Laphroaig 10 (nie pamiętam czy go próbowałem) , Kilchoman Machir Bay i Kilkerran Heavily Peated. W telegraficznym skrócie Laphroaig dużo wytrawniejszy, Machir Bay cytrusowy, oba morskie i słone jak to Islay, oba mało szpitalno-lizolowe w porównaniu do... Nie pamiętam czego. Natomiast Kilkerran jest z Campbelltown i jest w zupełnie innym stylu. Po mojemu Kilkerran jest mniej morski a bardziej ogniskowy. Jakieś wędzonki etc. Nie ma szpitalności, lizolu, takich rzeczy. No i druga bardzo ważna sprawa... Podczas dojrzewania w beczce łycha ma koło 60%, czasem mniej, czasem więcej ale średnio coś koło tego. Jeśli na półce ma 40%, znaczy że dolano wody. Zalety - alkohol nie paraliżuje kubeczków smakowych.Wady - rozcieńczone smaki, inna struktura. Te w mocy beczki są takie...oleiste.Wielkie dzięki, za tak wyczerpującą odpowiedź. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Dobre dymki nie z Islay to np . Benriach The Smoky Ten , lub bardziej przystępnie cenowo Glengarry Peated and Smoky.Osobiście cenię sobie słodkie dymy bez rybnych i mocno szpitalnych akcentów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Ja ogólnie lubię Benriacha, mam 10ke i 12stke smoky, smoky twelve to w ogóle jedna z moich ulubionych pozycji, ten dym świetnie się tam komponuje z głównym profilem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Bardzo sympatyczna ... i całkiem bez dymu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udało mi się kupić w Netto za 99.99 - biorąc pod uwagę moc , jakość ( nie jest to podstawowa wersja ) , recenzje i standardowe ceny jest to prawdziwa okazja . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udało mi się kupić w Netto za 99.99 - biorąc pod uwagę moc , jakość ( nie jest to podstawowa wersja ) , recenzje i standardowe ceny jest to prawdziwa okazja .Udało mi się ostatnią kupić w moim lokalnym Netto [emoji41] do tego moja ulubiona 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 15 jeszcze lepsza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 15 jeszcze lepszaW to nie wątpię, ale 12ka w zupełności mój amatorski gust zaspokaja [emoji4] kiedyś napewno spróbuje [emoji123] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witam!Jak pijecie swoją whiskey? Ja najczęściej lubię whiskey neat albo z odrobiną wody. Szczególnie te mocniejsze whiskey dobrze smakują rozcieńczone. Lubię też koktajle.Bardzo mi smakuje old fashioned, ale mój ulubiony to whiskey sour. Dobry jest z każdą whiskey ale ja najbardziej lubię z bardziej popularnym burbonem albo żytnia whiskey ( polecam kanadyjska j.p wiser) Tutaj z burbonem :-)Na zdrowie! Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi