Skocz do zawartości
  • 0

Małe jezioro ,pomocne rady przy lokalizacji stanowisk

szydlos

Pytanie

Witam ,bardzo często łowię na małym jeziorku naszego koła.Zbiornik ma 32h,max głebokość do7m śr.jakieś 2,5m.Chodzi mi o lokalizację większych szczupak?łw w takim zbiorniku.Małe sztuki do 1,5kg łowi sie w fajnych ilościach głownie na płytkich blatach 1-2m z podwodna roślinnościa i wśr?łd gra?źeli.ale rzadko w tych miejscach tarfia sie ładny szczupak 1-2szt ok 3-4kg na sezon.Przyśzła jesień chciałbym spr?łbować zapolować na coś większego z tego zbiornika.Wiem ?źe sa tam ładne szczupaki bo widziałem sztuki powy?źej 10kg złowione przez znajomych na ?źywca.Zamierzam potrollować 6 calowymi kopytami relaxa po głebokich spadach w kierunku najgłebszego dołka.niewidziałem aby ktoś probował łowić w najgłebszych miejscach zbiornika na spininng bądz trolling.

Zwracam sie do bardziej doświadczonych koleg?łw co sądzicie czy to mo?źe przynieśc powodzenie ,no bo gdzie moga być te DUZE zebate w takiej wodzie.

Bedę wdzięczny za ka?źdą radę i pomoc.W załączniku wstawiam mapkę z naszkicowana barymetrią zbiornika.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

32 ha to tak +/- 600x600m. Nie umniejszając tej wodzie taką „kału?źe” mo?źna obłowić wzdłu?ź i wszerz, bez dorabiania ideologii, gdzie szukać. Choć ja osobiście szukałbym na łagodnych spadach, na przedłu?źeniach cypli, na granicy przegłębień, na granicy zielska i nad gnijącymi, opadłymi roślinami. Myślę jednak, ?źe gł?łwny problem tkwi nie w tym gdzie, a na co. Do trollingu u?źyłbym raczej sprawdzonych, szczupakowych wobler?łw, a na sześciocalowe gumy połowiłbym z ręki z rzutu w dryfie. W jednym z ostatnich wątk?łw na forum poruszono bardzo podobny problem.

• 0

na takie ryby nie ma ?źadnych zasad tym bardziej na takim łowisku.jeśli chcesz wiedzieć gdzie są zapytaj tych co je złowili na ?źywca i bardziej pomyśl nad wielkością i rodzajem przynęty i oczywiście sposobie prowadzenia bo raczej w tym tkwi problem.

• 0

czyli zalecacie czesanie duzymi przynętami głebszych miejsc?jeszcze jedno pytanko dotyczace kolorystyki,jesli drobne osobniki najlepiej reaguja na kolory perłowe, białe to czy te wieksze nie powinny mieć odmiennych?skoro przetrwały tyle i dorosły do tej wielkości nieraz widzac perłowa gumkę i sie na nią nie skusiły.

• 0

czyli zalecacie czesanie duzymi przynętami głebszych miejsc?jeszcze jedno pytanko dotyczace kolorystyki,jesli drobne osobniki najlepiej reaguja na kolory perłowe, białe to czy te wieksze nie powinny mieć odmiennych?skoro przetrwały tyle i dorosły do tej wielkości nieraz widzac perłowa gumkę i sie na nią nie skusiły.

Niekoniecznie du?źych, raczej o zr?ł?źnicowanej wielkości. Ja u?źywałbym tych większych, ze względu na selektywność. Jednak kiedy szczupak ?źeruje na „sieczce” to du?źe wabie mo?źe ignorować. I niekoniecznie tylko w głębszych miejscach. Ja u?źywam gł?łwnie kolor?łw a’la płotka/sielawa i okoniopodobnych (raczej ciemnych). Jak nie bierze na ww. naturalne, to u?źywam kolor?łw typu hotperch, tiger, malina, etc.

Je?źeli oczekujesz uniwersalnej rady jak złowić u siebie szczupaka to raczej jej nie dostaniesz. Kombinuj, wyciągaj wnioski, ucz się, a wyniki same przyjdą.

• 0

tak jak mi radziliście spr?łbowałem troszkę potrolować,na pierwszy ogień poszło fatso 10cm RR na długim dyszlu na 1-2m blacie i kilka rundek nie przyniosło nawet trącenia, zmiana na gumę i tez zero brań.Decyzja idziemy na głebsze.Zakładam kopyto relax nr.6 kolor fluo-czarny grzbiet m?łj kompan jakiegoś woblerka jaxona do 2,5m około 7-8cm.Postanowiłem poszukać zebatych na przełomie blatu a początku spadku i na spadku.Głebokość 2,5-4m i tu coś się ruszyło,choć byłem bardzo zaskoczony jak szczupaczek około 30cm zatakował moje kopytko nr.6!!!mieliśmy 4 brania i 3 wyjete rybki ten maluch :D i kolega 62cm oraz m?łj 67cm tak?źe powy?źej średniej jakie łowilismy do tej pory na tym zbiorniku.Jutro jeśli czas pozwoli spr?łbujemy jeszcze głebiej powy?źej 4m na spadach w kierunku najgłebszego miejsca (7m) ach mysle ze sprawa godna uwagi,zauwa?źyłem na echosadzie ze najwięcej drobnicy gromadzi sie własnie na 3-5m,co sadzę powinno dobrze rokować w poszukiwaniu tych większych.MO?źe jeszcze coś podpowiecie koledzy chętnie skorzystam z kolejnych rad doświadczonych koleg?łw.