Skocz do zawartości

Szlifierka kątowa. Jaka?

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak do użytku domowego, czyli okazjonalnie to kup jakąś marketową, wystarczy na pewno, a jak będzie problem to jest gwarancja.

Ja kupiłem z 8 lat temu za 50 zł w tesco i działa bez problemu, jak coś to kupię kolejną.

Chyba że chcesz wydać kasę to do 200zł kupisz już Bosh lub bardziej wędkarsko Ryobi ;)

• Like 2

Jak do użytku domowego, czyli okazjonalnie to kup jakąś marketową, wystarczy na pewno, a jak będzie problem to jest gwarancja.

Ja kupiłem z 8 lat temu za 50 zł w tesco i działa bez problemu, jak coś to kupię kolejną.

Chyba że chcesz wydać kasę to do 200zł kupisz już Bosh lub bardziej wędkarsko Ryobi ;)

Tak jak Piotrek napisał ,a jak nie to https://www.oleole.pl/szlifierki-katawe-1/bosch-professional-gws-7-125.bhtml?from=pla&gclid=EAIaIQobChMIk_2E2ZGW1gIVzYeyCh2UJg3zEAQYAyABEgLIKfD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CNrZpeKRltYCFZOWsgodVhUImQ i wystarczy na baaardzo długo. Używam takich w budowlance i średnio trzy do czterech lat przeżywają.
  • Like 1

Tak jak Piotrek napisał ,a jak nie to https://www.oleole.pl/szlifierki-katawe-1/bosch-professional-gws-7-125.bhtml?from=pla&gclid=EAIaIQobChMIk_2E2ZGW1gIVzYeyCh2UJg3zEAQYAyABEgLIKfD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CNrZpeKRltYCFZOWsgodVhUImQ i wystarczy na baaardzo długo. Używam takich w budowlance i średnio trzy do czterech lat przeżywają.

Wybrałbym z tej serii Bosch GWS 850 CE ciut mocniejsza i ma regulację obrotów, co się przydaje. Pracowałem nią, fajna, poręczna, trzymała się dzielnie w mało przyjaznych warunkach.

Można próbować tanią chininę, ale może sumarycznie wyjść drożej niż coś lepszego, choć kiedyś kupiłem w OBI chininę pod niemiecką nazwą Hanseatic i powiem, że spokojnie może rywalizować z Boschem, naprawdę fajny sprzęt, tyle, że ostatnio chyba nie do kupienia.

Przy ciut wyższym budżecie wybrałbym Metabo.

• Like 1

Do różnych zadań różne prędkości są wskazane, wiec regulacja obrotów to podstawa. Ciecie wyższe obroty, szlifowanie, polerka niższe ( tarcza z rzepem).Swego czasu w marketach, też w sieci AEG były dostępne w dobrej cenie.

• Like 1

To i ja dorzucę parę słów od siebie,popieram kolegę wyżej bosch gws 850,posiadam ją ok 2 lat i z czystym sumieniem polecam, u mnie nie ma lekko trochę płytek już pocieła.Warto nadmienić że wpisując kod na stronie Boscha który otrzymujemy że sklepu w którym ową szlifierke kupiliśmy przedłużony gwarancję z 2 lat na 3 lata,Warto też wspomnieć o regulacji obrotów,funkcja która naprawdę przydaje się.Ale jak masz kupić i użyć np 2 razy to czy nie lepiej jak przedmówcy pisali kupić marketówkę i z bani

• Like 1

Miałem Boscha zielonego stara seria posłużył z 15 lat i padł bo musiał, roboty zrobił od cholery więc miał prawo  już  wyzionąć ducha. 

Następny był MAKTEC - marka należąca do koncernu Makita , mam ją już 11 rok i lekko nie ma, od tarcz lamelkowych ,do cięcia i szlifowania ,i najbardziej co potrafi zajechać flexa  to szczota druciana a tych było od groma.

Makteca kupiłem na szybko bo bosch nagle wysiadł a kasę miałem ograniczoną na ten czas . Po jakimś czasie trafiłem na promocji  Milwaukee i kupiłem ją bo myślałem ,że ten Maktec  zaraz zdechnie ale jakoś nie zdechł a Milwaukee leży nówka i czeka :)

Maktec ma 570 wat i jest to takie minimum ale daje radę . Słabnie przy wspomnianej szczocie drucianej.  Inne marki co mają np. 700 wat lub więcej  np. 1000 w będą już w wyższym budżecie.  

Gdybyś nie był przekonany do tej marki  to rozważ Makitę - można trafić na promocję  , potem niebieski Bosch.

Średnica tarczy raczej 125mm.

Wspomniany sprzęt z Jula przez @Artecha do domowych prac jak najbardziej się nadaje i jest na pewno lepsze niż BLACK&DECKER .    

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

Hitachi. Biorąc pod uwagę cenę to jak dla mnie the best. Używam jej dopiero 5 miesiący, ale co w dupsko dostała zwłaszcza przy ocynku i profilach zamkniętych z blachy 4 to jej ... Jak się zdecydujesz to model mogę podać w poniedziałek. Cena coś około Twojego budżetu.

• Like 1

Ja powiem METABO, ale do domu einhell będzie super

A ja powiem tylko nie Metabo. W pracy zajechaliśmy ją w tydzień. Wcześniej były zielone Bosche wytrzymywały średnio 2 lata. Teraz mamy DeWalt ale prawdziwy sezon remontowy dopiero przed nią  ;)

Mamy jeszcze Makitę, ale to na duże tarcze. Potwór straszny i tylko przy naprawdę ciężkich pracach się ją bierze... dlatego w firmie od 11 lat  :P  ;)

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Bosch gws 850 ce , mam kilka lat i polecam .Lekka z wolnym startem ( co wpływa na trwałość) i regulacją obrotów .Średnica tarczy 125 mm ,dobra do szlifowania i drobnego cięcia.

Tego Boscha i ja używam od kilku lat :) , ale kolega szukał chyba bardziej z dolnej półki . :P

• Like 1

Ja mam taką zasadę ,że byle qpy nie kupię , nie jestem bogaczem wiec wolę dołożyć i kupić sprawdzony i pewny sprzęt dobrej marki

do tych co koledzy wymienili dorzucił bym jeszcze niebieskiego Boscha /zielone teraz to szmelc/ ew Dewalt cena umiarkowana a sprzęt pierwsza klasa,

po za tym nie ma co kupować szlifierek poniżej 1000w

Te nie markowe z marketów moga miec nawet napisane i 2000w ale to bzdura jak z chińskimi akumulatorami , tarcza "staje" przy przecinaniu blachy 2mm

• Like 1

Hitachi. Biorąc pod uwagę cenę to jak dla mnie the best. Używam jej dopiero 5 miesiący, ale co w dupsko dostała zwłaszcza przy ocynku i profilach zamkniętych z blachy 4 to jej ... Jak się zdecydujesz to model mogę podać w poniedziałek. Cena coś około Twojego budżetu.

poproszę.

Pozdrawiam

Alek

Nic nie szukaj. W tym budżecie masz Makite GA 5030.

Tania, lekka, wytrzymała (jak na ten poziom). Miałem kilka na warsztacie, ok 2 lata wytrzymywały, ale zaznaczam warunki warsztatowe. Bardzo ważna kwestia, jest wygodna. Ma zwężoną obudowę dzięki temu nie męczy ręki. Taka ergonomia to rzadkość.

• Like 1

Makita Ga 5030 jak i zwykły Bosch 850 u mnie w pracy wytrzymały podobny okres.Ale używane były główne do szlifowania .Przy cięciu Bosch jednak lepszy , bo o te 130W mocniejszy. Jeśli jednak szlifierką bedziemy dożo ciąć , to żeczywiście moc tylko powyżej 1000W .

Edytowane przez Lukas 24
  • Like 1

Ja jestem zwolennikiem makity, mam obecnie mały model z regulacją obrotów(nie pamiętam modelu egzemplarza mogę sprawdzić jutro), taka fajna jest do ręki, super zręczna do ostrzenia noży itp. drobnych prac. Służy koło 7 lat, zjechała dziesiątki tarcz i nie odmawia posłuszeństwa.