Skocz do zawartości
  • 0

Torba + akcesoria do street fishingu

Friko

Pytanie

No właśnie, chciałbym się zapytać  - co polecacie?

SF ma tą specyfikę że można nosić trochę mniej sprzętu i generalnie jest to sprzęt dosyć lekki, zazwyczaj też łowi się krócej - zatem rozwiązania do przenoszenia "poważniejszego" wędkarskiego ekwipunku mogą być trochę na wyrost.

Na spotkaniach, zdjęciach, filmach widzę że powstały jakieś fajne gadżety dedykowane specjalnie do street fishingu - jakieś pasy z mocowaniem do wędek, jakieś zasobniki noszone z przodu - ciekawy jestem Waszych opinii na ten temat. Co się Wam sprawdza, co się nie sprawdza - co możecie polecić a czego nie polecacie.

Zapraszam do dyskusji :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja posiadam taką torbę SPRO. Idealnie nadaje się do spontanicznych wypadów na ryby. Zawsze jest oddzielnie spakowana tak żeby wziąć ją z szafki i bez straty czasu lecieć w teren. Może nie wygląda na pojemną ale ja wkładam do niej: ok 20 paczek gum, 3 płaskie pudełka główek 10x5cm, gruby portfel  dragona z akcesoriami, miarkę budowlaną, nóż 20 cm, multitool, taśme izolacyjna, odczepiacz, okrągłe pudełko - żółwik na agrafki i jeszcze kilka drobiazgów ...

post-62389-0-14525200-1505195075_thumb.jpg

post-62389-0-96084000-1505195084_thumb.jpg

post-62389-0-09165300-1505195091_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Rapala też wypuściła nowe sling bagi Urban Classic:

1504610142.jpg

Torby na ramię:

1490352618.jpg

Nerki:

1458897742.jpg

Plecaki:

1458895794.jpg

Torby na biodro:

1458896282.jpg

Generalnie same "Urbany" :)

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/pokrowce-na-wedki-tuby-plecaki-chlebaki-torby-rapala-a50-p1735.html

Edytowane przez coma
  • Like 1

• 0

Tę rapalę pierwszą od góry to nawet mierzyłem ale powiem szczerze nie do końca mi odpowiada koncepcja dwóch stosunkowo wąskich kieszeni - do torby lubię włożyć kołowrotek a taka usztywniona torba nie bardzo to umożliwia. To jest torba typowo na pudełka. Fajną rzeczą jest natomiast to ze ten przedni panel jest blokowany dwoma paskami i po rozsunięciu robi się z niego taka mała paltforma - nie wiem jak to nazawać "blacik" ? Tak czy siak tą rapalę odpusciłem na razie  - może to był błąd ? Może po wyjęciu pudełek dałoby tam radę upchnąć mały młynek?

Taki markowy gadżet to zawsze +10 do lansu jak nie lepiej :D

edit: ta "nerka" ciekawie wygląda - ktoś używa(ł)  może ?

• 0

Tę rapalę pierwszą od góry to nawet mierzyłem ale powiem szczerze nie do końca mi odpowiada koncepcja dwóch stosunkowo wąskich kieszeni - do torby lubię włożyć kołowrotek a taka usztywniona torba nie bardzo to umożliwia. To jest torba typowo na pudełka. Fajną rzeczą jest natomiast to ze ten przedni panel jest blokowany dwoma paskami i po rozsunięciu robi się z niego taka mała paltforma - nie wiem jak to nazawać "blacik" ? Tak czy siak tą rapalę odpusciłem na razie  - może to był błąd ? Może po wyjęciu pudełek dałoby tam radę upchnąć mały młynek?

Taki markowy gadżet to zawsze +10 do lansu jak nie lepiej :D

edit: ta "nerka" ciekawie wygląda - ktoś używa(ł)  może ?

To dokup biodrową na kołowrotek :D

1458896913.jpg

• 0

Plecak Rapali jest tak ładny, ze szkoda byłoby mi go wybrudzić. Prędzej kupię sobie coś z Decathlonu lub jakiegoś " tactica " z Ali.

Mam tutaj podobne podejście. Kupiłem niedawno w lidlu fajny plecak za 70 zł. Ma blaszany stelaż z siateczką zapewniający dobrą wentylację pleców i wyciągany pokrowiec przeciwdeszczowy. Właśnie między innymi z myślą o przeznaczeniu wędkarskim go nabyłem :)

Edytowane przez coma

• 0

A ja mam drugi sezon coś takiego

https://www.decathlon.pl/torba-biodrowka-7l-x-access--id_6028998.html

z poprzedniej wersji z siateczką na napój 0,5 litra

Mieści się w tym czymś piórnik na woblery 17x12x3, pudełko 18x11x3, 5 sztuk pudełeczek 10x8x2 3 szpulki fluorocarbonu, pudełeczko z agrafkami i krętlikami 10x7x3, etui na przypony wolframowe, butelka 0,5 l (ewentualnie puszka) karta wędkarska, osełka, miarka, cążki i zostaje jeszcze jedna kieszonka na dokumenty, portfel, telefon.

Całość przekręcam na lewe biodro i w zasadzie można z tym czymś śmigać cały dzień.

Koszt??? Bez porównania z markowymi produktami.

Pozdrawiam.

Robert

• Like 5

• 0

Mam ta nerke rapali, bardzo pojemna, dużo kieszeni, można przypiąc wędke, etui na telefon , którego nie trzeba wyciągać z kieszeni, wystarczy odpiąć jedną częsc i widzimy kto dzwoni, mocny materiał, wodoszczelna kieszeń, nie musimy jej zdejmowac aby dostać sie do kieszeni z tyłu wsytarczy ją na sobie przesunąć...bardzo mobilna rzecz...polecam...

• Like 1

• 0

Posiadam też coś takiego jak techpack Dragona

http://sprzetdragon.pl/p/748/4273/team-dragon-techpack-kamizelka--kamiezelki-techniczne-odziez.html

Mieści naprawdę dużo wszystkiego, ale drugi raz bym tego modelu nie kupił. Po zapakowaniu się na dłuższe ryby, waga całości przytłacza. Dużym minusem jest też to, że napakowane kieszenie kolidują z rękojeścią spinningu. Bardziej ten techpack jest pod łowienie z muchówką.

Tak sobie myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie coś w stylu chestpacka od Dragona

http://sprzetdragon.pl/p/748/4146/team-dragon-chestpack-plecak--kamiezelki-techniczne-odziez.html

plus pas biodrowy. W mini plecak z pewnością wejdzie jedzonko, picie i ewentualnie jakieś ponczo, dodatkowo w kieszonki przednie oraz pas zapakujemy resztę niezbędnych akcesoriów i przynęt.

Edytowane przez uvex
  • Like 1

• 0

Mam torbę CAPERLAN https://www.decathlon.pl/torba-wdkarska-carryel-r-s-id_8271900.html. Bardzo mocny materiał. Doskonale suwaki. Wnętrze wyściełane grubą folią jest "antyzaczepowe", można wrzucić luzem mokrą przynętę bez zgrożenia, że wczepi się wszystkimi trzema grotami dwóch kotwiczek. Mieści 4 pokaźne pudełka (w cenie) z regulowanym przegródkami, jeśli zabierzemy tylko dwa pudełka, zmieści się 0,5 wody lub mały termos i kołowrotek. Przednia kieszeń wystarcza na przypony, dokumenty, nożyczki, szczypce do wyczepiania ryb, taśmę izolacyjną i małe pudełeczko na krętliki itp drobiazgi). Do bocznej kieszeni można włożyć paczkę smarkatek i plaster. Wygodny regulowany pas nośny. Idealnie zdaje egzamin w street fishing-u, a cena jest więcej niż przyzwoita.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 3

• 0

Mam ten chest pack dragona i jak narazie jestem zadowolony. Mialem tez ich pas biodrowy i to byla jakaś pomyłka, pruł sie, zamki szlag trafił i po połowie sezonu wylądował na dnie bagażnika. W chest packu w małej przedniej części nosze wszystko czego uzywam najczęściej a na plecach jakieś duperele, czapke czy coś lekkiego przeciwdeszczowego. Planuje też sprawić sobie coś podobnego co wystawił w drugim poście Robert.

• Like 2

• 0

Też posiadam tą torbę z Decathlonu w poprzedniej wersji i na krótkie wypady jest w sam raz. Mieszczę w niej 6-7 pudełek, kilka opakowań gum, akcesoria i w wewnętrznej kieszeni dokumenty. Z Chest packa Dragona odpinam przód i zostawiam plecak.

Używał ktoś z Was może kamizelki Urban Rapali albo torby biodrowej? Czy torba nie przeszkadzałaby w czasie jazdy na rowerze z podpiętą wędką?

• Like 1

• 0

Kontynuując wątek - używacie jakiś gagżetów / akcesoriów strretfishingowych?  Np. wpadły mi w oko takie kombinereczki małe z dzióbkiem do kółek przypinane na kabelku, z tym że to od chinola wiec troche strach brac bo nie wiadomo co przyjdzie. Kasa niby nieduża ale po co niepotrzebny grat. Używa(ł) ktoś może?

https://www.aliexpress.com/item-img/Multifunctional-Fishing-Pliers-Line-Cutter-Hook-Remover-20cm-Outdoor-Fishing-Pliers-Professional-Fishing-Tackle-Tools/32557574215.html?spm=a2g17.10010108.1000017.4.3fda74d3PwIlOu

• 0

Ja generalnie wszystko mam na takim kabelku (nożyczki, szczypce, podbierak) dopięte do pasa biodrowego, a i nawet butelkę z piciem na takim uchwycie z giełdy JB. Co do pasów biodrowych to oprócz tych z decathlona używam jeszcze Illexa.

post-59113-0-57950500-1505310174_thumb.jpg

Edytowane przez dreadknight
  • Like 2

• 0

https://goo.gl/images/wUB4qn

Ja mam coś takiego z alli. Sprawdza się używam od roku. Ma wszytą taką membranę w środek która nie przepuszcza wody. Kiedyś nosiłem w nim kawę luzem bo termos się rozszczelnił i nic nie przedostało się na zewnątrz :P

• 0

Przerabiałem Pas biodrowy, plecak, sling pack (dokładnie ten z rapali), kamizelke wszystko miało swoje minusy, aktualnie jestem bardzo zadowolony z vest packa z foxa (pewnie znajdzie się podobna konstrukcja z innych firm) https://www.google.pl/search?q=FOX+RAGE+VOYAGER+TACKLE+VEST&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju8c2EzL7WAhXH1hQKHee0DUwQ_AUICigB&biw=1440&bih=803#imgrc=_

Z tylu plecak pomieści jedno większe pudełko lub jakieś kanapki chipsy z piciem, szpule do kołowrotków i sam kołowrotek na luzie też wejdzie,  posiada z gumki do zapięcia jakiejś kurtki/bluzy i zapięcie dedykowane do podbieraka. Z przodu mieszczą się dwa pudełka rozmiaru versus 3010 plus dodatkowa kieszeń gdzie wchodzą wszystkie potrzebne akcesoria lub ewentualnie trzecie pudełko. oprocz tego mnostwo mocowań do kombinerek miarek obcinaczek tippetow i innych niezbędnych pierdół. 

O trwałosci wiele nie napiszę ale jeśli chodzi o funkcjonalność póki co nie znalazłem lepszego rozwiązania. Obciążenie rozlada się na dwa ramiona, wszystko co potrzebne jest z przodu, nie przeszkadza przy lowieniu, z tylu miejsce ktore nie musz być pod ręką a i tka łatwo się od nich dostać bez zdejmowania "torby", starzy obrócić ją o 180 stopni. Jest gdzie przypiąć podbierak, gdzie odłożyć bluze, mieści sporą ilość pudełek, mimo małych rozmiarów. Przypomniało mi isę, kiedyś widziałem coś podobnego jeszcze u EGO ale nie znam rozmiarów więc nie wiem jakei pudełka tam powchodzą a co do dragona chest packów są kompletnie nieforemne i nic isę tam nie mieści( w mojej ocenie oczywiście), już więcej zmieściłbym do kamizelki.

• 0

No właśnie, chciałbym się zapytać  - co polecacie?

SF ma tą specyfikę że można nosić trochę mniej sprzętu i generalnie jest to sprzęt dosyć lekki, zazwyczaj też łowi się krócej - zatem rozwiązania do przenoszenia "poważniejszego" wędkarskiego ekwipunku mogą być trochę na wyrost.

Na spotkaniach, zdjęciach, filmach widzę że powstały jakieś fajne gadżety dedykowane specjalnie do street fishingu - jakieś pasy z mocowaniem do wędek, jakieś zasobniki noszone z przodu - ciekawy jestem Waszych opinii na ten temat. Co się Wam sprawdza, co się nie sprawdza - co możecie polecić a czego nie polecacie.

Zapraszam do dyskusji :)

też długo nad tym myślałem. "mój patent" nad SFE oraz łowienie po pracy to: kamizelka wędkarska (ale nie zawsze ją biorę) & sakwa/torba biodrowa (ale nie dedykowana wędkarzom).

- Kamizelka: ogólnie ma mieścić pudełka z przynętami, małe pudełka na agrafki, przypony. ze dwie szpule z FC, oraz kartę wędkarską, z długopisem :) oraz uchwyt na podbierak na plecy.

- Torba biodrowa niewędkarska: optymalnie coś takiego: tnf sport hiker (nie produkują już); mam: mammut waistpack hike. Takie torby mogą być noszone na 3 sposoby, i dużo mieszczą. Jadąc komunikacją miejską z wędką od pracy, a potem nad Wisłę mieszczę wszystko co mi jest potrzebne. Taka torba przydaje się też na zwykłe wycieczki i zwiedzanie. Zmieści mały kubek termiczny i inne.

jakoś nie jestem wielkim fanem akcesoriów dedykowanych wędkarzom. Kamizelka tak. Inne, jak torby itp, już nie. Jak wybieram się na dłuższą wędrówkę to biorę plecak targusa, gdzie w komorę na laptopa pakuję duże pudełko z zapasowymi przynętami itp.

• 0

Jeśli ktoś szuka to w weekend taka trafi na giełdę ;)

https://www.youtube.com/watch?v=XgKheinWzfM

Mam i szczerze polecam.Nie żałuję wydanej kasy...póki co  ;) 

Mieści się więcej niż w zasadzie potrzebuję  :P 

Wcześniej używałem JanSport coltrane i też było ok ale tu to miejsca jest naprawdę w ch...

Dobrze,że moja kobieta nie nosi tak drogich torebek  :D 

• Like 1