Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri - silnik

sacha

Pytanie

Pytanie niby proste ale do niedzieli nie miałem nigdy niczego co pływa, była potrzeba to pożyczałem. Teraz mam Colibri 360 i mam wiosła ale lenistwo podpowiada że silnik byłby lepszym rozwiązaniem. Rzeka Bug , nie zależy mi zupełnie na wchodzeniu w ślizg, ma pływać dostojnie bo w taki wiek wszedł jego właściciel. Na czym mi zależy w/g hierarchii wartości :

1. Waga

2. Moc pozwalająca na turlanie się po wodzie .

3. Niezawodność

4. Cena

Czy może jednak elektryk ? Jeśli tak to ile tych lbs ? Bo lbs kojarzę z wytrzymałości plecionki.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za pomoc. Chyba z tego co przeczytałem najrozsądniejszym rozwiązaniem jest kawałek plandeki. Ponton zarejestrowałem w .......... Siemiatyczach :) . Pan pyta gdzie mieszkam więc podałem warszawski adres i usłyszałem że muszę tam. Ale zwróciłem mu uwagę że w dowodzie adresu nie ma więc można przyjąć adres podlaski. No i uznał że jest to rozwiązanie rozsądne.

• 0

Podłącze się pod pytanie. Ale ja mam troszkę inne.

Czy 8KM takie jak Czopera nie będzie za duże do Kolibri 280? Oglądam sporo filmów na yt z silnikami 8km w tak małych dendkach i sam juz nie wiem. Jedni idą normalnie w ślizgu inni stają dęba, a jeszcze inni muszą siedzieć na przodzie...

Pływać będę po Odrze. Prędkość wody to max 7km/h, w niedzielę dawałem rade iść pod prąd na 2 kucach ale Vmax 4km/h. Producent podaje max 5KM

Edytowane przez Tresor

• 0

Podłącze się pod pytanie. Ale ja mam troszkę inne.

Czy 8KM takie jak Czopera nie będzie za duże do Kolibri 280? Oglądam sporo filmów na yt z silnikami 8km w tak małych dendkach i sam juz nie wiem. Jedni idą normalnie w ślizgu inni stają dęba, a jeszcze inni muszą siedzieć na przodzie...

Pływać będę po Odrze. Prędkość wody to max 7km/h, w niedzielę dawałem rade iść pod prąd na 2 kucach ale Vmax 4km/h. Producent podaje max 5KM

Jak podaje max. 5 to znaczy że 8 będzie za dużo. 

• 0

no to kolka slipowe badz wozki transportowe. sa rozwiazania. Wozenie silnika 15km w samochodzie i montowanie/demontowanie go za kazdym razem to..... trzeba miec fantazje

Najniższe skarpy to tak ok. 1m generalnie 2-4. Ale jest miejsce gdzie chodzi prom ew. miejsce gdzie gmina stawia pływający pomost ale nie ma pewności czy co roku tak będzie.

• 0

Witam.

Koledzy.

Mialem ponton kolibri km260PP(pelna podloga plaskie dno) i do tego nowiutki silnik mariner f3.5 hp 4t. Plywam po rzece dosc plytkiej i dosc waskiej. Glebokosc srednia to ok 2metrow a szerokosc to pomiedzy 8 a 20 metrow. Uciag wody zalezy od stanu. Przy niskiej wodzie to pomalutku mozna splywac z pradem i oblawiac. Przy wysokim stanie ciagnie dosc mocno.

I teraz tak....... Ja sam waze 105 kg ponton wazyl ok 40kg silnik zatankowany ok 20 kg graty dodatkowe 10-12 kg.

Plyniecie z pradem na pelnym gazie to mielenie wody i predkosc ok 6-7 km/h pod prad to straszny halas i jeszcze wieksze mielenie wody i na pelnym gazie plynolem o polowe wolniej jak spacerujacy ludzie na brzegu.

Po 3 wyprawach powiedzialem dosc. Takie cos nie ma sensu.

Ponton zamienilem na kolibri km 300d a silnik na yamaha 9.9 hp.

Powiem tylko tyle. Kto mysli o kupnie silnika do pontonu mniejszego jak 8hp to robi blad. Przerabialem to na wlasnej skurze i wiem ze to nje ma sensu. Poorostu jest jedno wielkie rozczarowanie.

Acha. Moim zdaniem min dlugosc plywadla dla jednej osoby to 300cm. I koniecznie z kilem. Mega stabilnosc i wystarczajaco duzo miejsca. Zaznaczam ze dla jednej osoby.

• Like 1

• 0

Busha 360, silnik 9.9km, we 2 osoby i gratami spokojnie wchodzi w ślizg. Kolibri 300 PP (płaska podłoga bez kila) i silnik 6 km - 1 osoba na pokładzie wchodzi w ślizg, 2 już nie.

Bush 360 z silnikiem 6km z jedną osobą idzie w ślizgu, z 2 osobami już nie.

Jeśli ponton ma 330 cm, 2 osoby i szpej to brałbym silnik 9.9 km.

Suzuki miało fajne silniki 9.9 km o masie 38 kg - pojemność 208 cm3. Ten silnik jest naprawdę super, lekki, zgrabny i śmiga jak należy.

Edytowane przez CORNEL

• 0

Witam kolegow.

Mialem ponton kolibri km260 pp i do tego silnik mariner 3.5 hp 4 sow.

Nie polecam.

Po pierwsze dlatego ze ponton do wedkowania powinien zaczynac sie od 300cm i miec koniecznie pompowany kil.

Po drugie jesli ktos zdecyduje sie juz na ponton i chce plywac z silnikiem spalinowym to powinien zakupic silnik od 8 hp wzwysz. Silniki mniejsze poprostu miela wode i predkosc jest znikoma.

• 0

Witam kolegow.

Mialem ponton kolibri km260 pp i do tego silnik mariner 3.5 hp 4 sow.

Nie polecam.

Po pierwsze dlatego ze ponton do wedkowania powinien zaczynac sie od 300cm i miec koniecznie pompowany kil.

Po drugie jesli ktos zdecyduje sie juz na ponton i chce plywac z silnikiem spalinowym to powinien zakupic silnik od 8 hp wzwysz. Silniki mniejsze poprostu miela wode i predkosc jest znikoma.

Jeśli pływasz sam to na wodzie stojącej do małego pontonu 6 KM wystarczy aby się poślizgać 22-25 km/h.

• 0

Już pisałem, mam Kolibri 360 z kilem i dokupiłem Suzuki 5KM z założenia nie mam potrzeby wchodzić w ślizg. Na wodzie jeszcze nie był bo nie mam namalowanych numerów, cały wątek o numerach na pontonie przeleciałem i przy tylu różnych wersjach malowania nadal nie podjąłem decyzji jak i czym. Może do mają będę coś wiedział , jeśli nie to może na jesieni wypłynę albo w 2019  :rolleyes: