Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri - silnik

sacha

Pytanie

Pytanie niby proste ale do niedzieli nie miałem nigdy niczego co pływa, była potrzeba to pożyczałem. Teraz mam Colibri 360 i mam wiosła ale lenistwo podpowiada że silnik byłby lepszym rozwiązaniem. Rzeka Bug , nie zależy mi zupełnie na wchodzeniu w ślizg, ma pływać dostojnie bo w taki wiek wszedł jego właściciel. Na czym mi zależy w/g hierarchii wartości :

1. Waga

2. Moc pozwalająca na turlanie się po wodzie .

3. Niezawodność

4. Cena

Czy może jednak elektryk ? Jeśli tak to ile tych lbs ? Bo lbs kojarzę z wytrzymałości plecionki.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam ,zakupiłem Kolibri km 280 teraz szukam silnika elektrycznego jakie mocy polecacie?  , zastanawiałem się nad  haswingiem osapianem 30 lbs czy to dobry wybór ?

Jak mała kałuża, pociągnie. Jeżeli warunki niesprzyjające- znaczy mordewind, to będzie kiepsko. 45lbs proponuję.

• 0

Witam.Do pontonu Kolibri 330 z kilem z jaką stopą silnik będzie odpowiedni?.Ponton dopiero do mnie przyjedzie a ja szukam do niego silnika yamaszki 6-8km ale nie mama pojęcia jaka wysokość S czy L

S może być też nieco za długa do Kolibri. Pokombinuj z listewkami aby podnieść delikatnie.

• 0

czyli honda BF 2.3 o dlugosci stopy 411mm bedzie odpowiednia? sruba bedzie pod woda?

Jeśli planujesz trollingować to uważaj na tą Hondę. Ja nie wiedziałem i kupiłem model ze sprzęgłem odśrodkowym (bieg sam się wyłączał po dodaniu gazu) - niestety to rozwiązanie nie nadaje się do trolingu bo przy małych obrotach bieg sam się wyłącza i nie jesteś w stanie regulować małych prędkości. Do tego silnik jest chłodzony powietrzem i w gorące dni na pontonie miałem ogrzewanie w plecy .... w zimne to była zaleta :-)

• 0

Do trolingu Yamaha stara 2KM chłodzona wodą.

Waga 7kg. 1.4l w zbiorniku przy trolingowaniu starczy na cały dzień.

Wady upierdliwy sznurek (trzeba nawijac za każdym razem) i gaz w obudowie ale przy tych mocach to raczej normalne (stare konstrukcje).

Edytowane przez Tresor

• 0

Do trolingu Yamaha stara 2KM chłodzona wodą.

Waga 7kg. 1.4l w zbiorniku przy trolingowaniu starczy na cały dzień.

Wady upierdliwy sznurek (trzeba nawijac za każdym razem) i gaz w obudowie ale przy tych mocach to raczej normalne (stare konstrukcje).

Do wad dodałbym brak biegu neutral i brak zrywki - miałem ten silnik i pamietam ze miałem problem przy ataku dużej ryby jak go wyłączyć ! Walcząc z dużym sumem nie byłem w stanie wcisnąć i przytrzymać guzika na obudowie. Teraz mam Mercury 3,3 i jestem bardziej zadowolony ma biegi a tylko 3kg więcej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

Panowie, kolibri 330 i w tym roku dokupuję spalinę 9,8. Mam osapiana 55. Nie chcę z rezygnować z elektryka. Często łowie w dryfie, wzdłuż trzcinowisk na przykład. elektryk jest super, zawsze jak trzeba to można delikatnie "kopnąć" i się ustawić, po manewrować na górce czy innej miejscówce. Natomiast spalina super na dolot. Pytanie, czy próbował ktoś dwa na pawęży? Może jakiś pantograf? Wiadomo że osapian 55 nie jest mały sam w sobie ale wtedy można powiesić taki 30.