Skocz do zawartości

Wędka pod szczupaka pod przynęty do 50 gr? wasze typy... pracownia ? seryjna

Victorinox

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam.

Zastanawiam się nad zbudowaniem własnej wędki na szczupaki do łapania na gumy. Zamierzam łowić na 7-15 gramowe główki + guma 3, w sumie 21 gram max. Wędka ma być mieć 2 do 2,15 m. Jedno lub dwuczęściowa. Mam kilka pytań.

1. Czy blank pod szczupaka daje się taki sam jak do sandacza na gumę ?

2. Jak dobrać blank aby jak najlepiej przenosił sygnały? Im wyższy rodzaj grafitu tym lepiej?

Cześć,

#1 wędzisko pod szczupaka nieco różni się od tego sandaczowego akcją i pracą pod rybą. Szczupakowy kij powinien mieć bardziej spolegliwą szczytówkę, oczywiście blank powinien być b. szybki ale nie o tak dużej sztywności (pałowatości)co pod zanderki.

Akcja fast lub mod-fast wystarczy, bo prowadzenie gum raczej wolniejsze od sandaczowego, ale beton w dolniku do zacięcia musowo.

Ugięcie pod rybką też musi mieć progresywne i pracować prawie cały

pod rybą...szczupak dużo bardziej pokazuje rogi podczas holu niż sandacz ( odjazdy i świece to normalka) więc aby uniknąć wielu spadów kij musi pomóc zmęczyć rybkę

Pytanie do jakich głębokościach chcesz prowadzić gumy, (im większa gł. tym większy opór np. w podbiciu przynęty. Pytam, bo do górnego cw się przyda.

#2 niech się wypowiedzą fachowcy, pojęcie wyższy rodzaj grafitu to raczej pojęcie względne i nieaktualne po tym co dragon zaprezentował... sorki za Off top

Pzdr

Ja mogę polecić blanki popping-owe MHX, konstrukcje są mocno niedoszacowane i na Twoje potrzeby wystarczą patyki opisane do 14g. Będziesz w 100% zadowolony z mocy i czułości a właściwości związane z eksplozją wabika potrafią pozbawić szpulę całej linki.

Batson i Batson ;)

Od dwóch dni jestem szczęśliwym właścicielem St.Croix Legend Tournament 6'6 10-17 lb.

Idealny kij do Twoich zastosowań. Główki 7-15? Jasne, a jak będzie potrzeba to i 20 gram zbierze.

Ideał na szczupaka, sandacze też obsłuży.

Batson bo kolega szuka pod szczupaka.Jak zauważyłeś dostał propozycję Z RX7 a nie RX8 lub jeszcze z plusem.Szuka kija głęboko pracującego więc ja uznałem, że druga generacja węgla będzie lepszym rozwiązaniem i zarazem tańszym a i na koguty sandała połowi :D .

|Miałeb batsona i st.croixy i uważam, że stricte pod szczupaka batson jest zdecydowanie lepszy, ba na batsonie 2,13m 7-18g 8-14lb poległ największy mój zębaty (93cm) :D .Kij pracował po samą rękojeść więc to koledze poleciłem a z avida bardziej się szczupaki odbijały.

RX8 droższy - bo wyższy moduł grafity, kij szybszy, bardziej cięty.

Przemyśl St.Croix. Naprawdę warto.

I wcale nie uważam, żeby kijek mf był jakoś wybitnie sztywny i miał powodować spady. Po moich wcześniejszych doświadczeniach z grafitami i średnim module, uważam że do gumy high modulus robi naprawdę dużą różnicę.

http://www.tackletour.com/reviewstcroixltjerkbaitpg3.html

test patyka

• 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...

Witam nosze sie z zamiarem kupna wędki z pracowni. Miała by to wędka na łódkę wiec mysle 2,10 max gramatura myślałem o 15 gramach max chciał bym łowić na nie wielkie woblery schodzące do 3 metrów gumy do 10 cm plus główka max 12 gram chciał bym by wędka była bardzo czuła by jak najwiecej było czuć w ręku ryby ok 80+ kołowrotek do tego Gold Arc od spro rozmiar 2500 plecionka to 0,10 dragona hmx 8 kwota jaka chciał bym wydać to 1000 zł oczywiście jesli bedzie trzeba dołożyć do lepszej to mysle nie bedzie problemu. Prosze o pomoc i propozycje.