Skocz do zawartości

Wędka pod szczupaka pod przynęty do 50 gr? wasze typy... pracownia ? seryjna

Victorinox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do zakupu nowej wędki na szczupaka/większego okonia. Przyznam szczerze, że zależy mi na tym aby wędka była w miarę uniwersalna. Długość 260 cm, czyli taka jaką dotychczas operowałem. Pozwalała na łowienie z łodzi i brzegu. Zazwyczaj łowię w jeziorach, a przynętami są głębokoschodzące Shad rapy i glass Shad rapy 7, 9. Łowię także gumami, są to zazwyczaj Rippery wielkości 7-10 cm z główkami 5-10g. Używam plecionki 15lb. Do tej pory użytkowałem St.Croix Wild River do 35g i był to całkiem fajny kij, bo nie spadały z niego ani szczupaki ani okonie w granicach 30 cm, chciałbym jednak coś lżejszego i czulszego od wspomnianego kija. Zastanawiam się nad St.Croix Avid do 35g, ale nie wiem czy do tych przynęt będzie dobry i czy nie będzie za sztywny na wycholowanie okonia. Jest to bliźniacza konstrukcja tego Wild Rivera, ma takie same parametry, różni się materiałem z jakiego jest wykonany i oczywiście komponentami. Drugą opcją jaka mi chodzi po głowie jest jakiś Batson ze względu na ograniczone fundusze. Niestety nie wiem czy taki Batson z materiału RX7 będzie równie czuły i lekki co Avid oraz jaki model blanku brać ewentualnie pod uwagę. Z góry dziękuję za wszelkie sugestię.

Remku, wszystko już było. Nie chcę zanudzać.

Tylko nie znalazłem w archiwach forum, więc przekopiowałem ze swoich wordowskich dokumentów.

Krzysiek, zgadza się.

Ze względu na te okonie i uniwerslaność, zapodałem tą i jeszcze jedną wędeczkę (Talonik), jako luźną propozycję ale przede wszystkim, odniosłem się do wymienionego przez @Victorinoxa, modelu Avida.

Nasz forumowy kolega @maniak, kupił właśnie St.Croix Avid AVS90MHF2 i chociaż uważam, że to kij na letnią troć, do Twoich celów może być przydatny.

Znacznie bardziej niż pod sandacza (co nie znaczy, że się nie da). O ile...te okonie, to naprawdę będą OKONIE Pod szczupłego, jak najbardziej OK.

Ja tym kijemi odrzańskie klenie również łowiłem, o czym zapomniałem wspomnieć w privie Embarassed . Oczywiście na normalne czyli 4-7 cm woblery i obrotówki nr 2 i 3.

• 4 miesiące temu...

Witam,

skorzystam i ja, ponieważ moje potrzeby są dosyć zbliżone to ww wymienionych.

Szukam kijka do łowienia z brzegu, na jeziorze, długość 2.60m do 2.75m.

Łowię plecionką 10lb, wabiki to gumy na główkach 3g do 7.5g, cykady do 7g, obrotówki aglia 2 i 3, czasem wahadłowka.

Ze względu na konfigurację dna wymagane są dalekie rzuty.

Niestety ze względu na mocno porośnięte brzegi zdarza się kontakt z przyrodą :lol: .

Cel: głównie duży okoń (> 40cm), jako przyłów pojawia się kaczodzioby do 70-80 cm.

Mój wstępny wybór padł na Avida AVS90MLF2 (9', 1/8 do 5/8lb).

Co o tym sądzicie?

Po głowie chodzi mi jeszcze jedna myśl, a mianowicie zrobienie wędki na zamówienie. Czy w podobnej cenie jestem w stanie otrzymać coś lepszego do moich potrzeb?

Sugestie mile widziane.

Pzdr

Ogladalem kij Avid 9' 12LB 3/4oz, ten bym wzial z uwagi na te kaczodzioby.

Jak go odpowiednio uzbroic nie powinien byc zbyt ostry...

Gumo

p.s.Co do cen to sie nie wypowiadam. Zwlaszzca ze jest wiele roznych blankow w tej kategorii i jest wiele zrodel jesli chodzi o mozliwosci wejscia w posiadanie.

@Victorinox

jeżeli Batson, i ograniczone fundusze, to mocno na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad dwuczęsciowymi poppingami Batsona z RX7 w długościach 230 i 240 cm - myślę że to jest długość bardzo wygodna przy łowieniu z łódki, a przy okazji zyskasz też fajny kijek do brzegowego łowienia na mniejszych rzeczkach.

Jak wiekszosc poppingów, rowniez i te mają fajne ugięcie, które dobrze trzyma rybę - na szczupaka i większego okonia będą jak znalazł. Pod średniego woblera i gumę na lżejszych główkach będą dobrze pasowały.

Jeżeli chodzi o porównanie Wild rvera i Avida to nie chciałbym sie kategorycznie wypowiadać, bo ofertę St.Croix znam w sumie dosyć pobieżnie, ale na logikę Avid powinien być szybszy od Wild Rivera (możesz mieć również wrażenie że sztywniejszy) bo jest wykonany z materiału o większym module sprężystości.

@bartolo

jest spora różnica pomiędzy jigiem na główce 3 gramy a obrotówką typu Aglia nr 3 - mimo wszystko. Myślę że dany kij zawsze będzie obsługiwał lepiej jedną z tych przynęt, a nie obie w takim samym stopniu. Jeżeli łowienie ma byc strice brzegowe to rozglądałbym się za kijami długosci 9'0-9'6. Jeżeli wymagane są dalekie rzuty a brzeg jest zarośnięty, 8'6 może okazać się przykrótko.

Nie wiem jak wyglądają obecnie cenowo Avidy. Ostatnie które widziałem na pokazie CoronaFishing (z nowej serii) były moim zdnaiem bardzo drogie, bo z tego co pamiętam cenowo kształtowały się w okolicach 1000-1100zł - myślę że za te pieniądze, nawet po podwyżkach, zrobisz spokojnie w pracowni kijek na miarę ( a może nawet taniej ). Warto też popytać w pracowniach o kije aktualnie na stojakach - czasami stoja wędki jeszcze w starych cenach i można trafić fajną okazję. Nie mówiąc już o kijach używanych jakie pojawiają się tu na jerkbaicie w zakładce kupię/sprzedam - zazwyczaj w rewelacyjnych cenach.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Poszukuje niedrogiego (do 220zł) spinningu na szczupaka. Długość minimum 2,9m. Chcę go używać do wędkowania w zarośniętych, płytkich wodach. Przynęty głównie obrotówki i wahadłówki, czasem guma prowadzona pod powierzchnią. Znacie może jakiś godny polecenia model? Może ma ktoś do sprzedania taki kij?

Na razie wytypowałem taki: http://www.fisker.pl/wedka-diplomat-top-spin-295-1030g-robin son-p-4144.html

Miał ktoś styczność z tym kijem?

Millenium Pike 2,9m 10-35g godny polecenia kij.

Też go biorę pod uwagę tym bardziej, że mam Millenium Seatrout ze starszej serii :D Tej nowej serii nie miałem w ręku i nie jestem pewny czy ta udziwniona rękojeść będzie mi odpowiadać :wacko:

A Ty piszesz o starej czy nowej serii?

Dragon Millenium Pike 2,9m 10-35g - (chyba) najlepszy kij w swojej klasie. Przerzuciłem ostatnio dość dużo wędek (seryjnych) bo szukałem czegoś dla ojca i jak na razie to właśnie ten dragonek jest dla mnie liderem. Kształt rękojeści mnie również nie urzekł, jestem tradycjonalistą, ale wyszedłem z założenia, że i tak najważniejsze jest to co masz w dłoni, a tam jest akurat korek.

• 4 tygodnie później...

Polecam

Byłem szczęśliwym użytkownikiem tego kijka od 09.2006 do 05.2010, i złego słowa nie powiem.

Fajna akcja, odpowiednia moc, czułość idealny do jesiennego wędkowania na rzece, pod gumy (max 20g) oraz wobki i wszelakie żelazo.

Obecnie służy mojemu kumplowi, w nowym wcieleniu, został przeroniony na dalekosiężnego casta do łowienia z brzegu, i muszę powiedzieć że sprawuje się extra.

Pozdrawiam.

Ja własnie szukam kijka pod szczupaka do łowienia dość dużymi przynętami w rzece. Duże rippery i twistery na głowkach około 20 gram, obrotówki numer 5 i duze woblery np salmo perch 12. A więc kij musi być pałowaty zeby wyrzucić taka gume czy woblera z pod siebie z mocno zarosnietego brzegu . I żeby nie wyginał sie w litere U przy prowadzeniu duzej obrotówki. Czy milenium pike bedzie dobry do takiego łowienia. Jak nie bardzo to który kij od Dragona powinien być dobry pod takie łowienie? Szukam kija do cięzkiego łowienia w ciezkich warunkach nie bede go oszczędzał więć szukam czegoś taniego.

Pike moim zdaniem to max 15g główki z gumą4-5 cali, powyżej tego kijek traci, do woblerów i obrotówek o których piszesz raczej średnio się nada.

Sam szukam jakiegoś kijka pod takie łowienie, zastanawiam się nad Millenium Seatrout, tylko wcześniej muszę go pomacać.

• Like 1

czesc

Zgadzam sie z Hubertusem ( o ile chodzi o wersje do 35g :D) Uzywam go na Warcie w Poznaniu. O ile obrotowke 5 jeszcze pociagnie w srednim nurcie, to przy Perchu 12 nie da rady. Co do gum 20g + kopyto 4cale jeszcze daje rade, chociaz ostrego opadu raczej sie nie uzyska.

Hey Hubertus i jak macałes ten kijek Seatrout. Mi by podpasował Mystery XT Pike Spinn 2,7m 15-50g ale tez w reku nie mialem i nie mam takiej mozliwosci a w ciemno nie wezme. Albo Mystery Camou Pike Spinn 2.70m 15-50g cena jak za czerwony barszcz. Miał ktoś albo tego seatrout ? Chodzi mi o kijek o duzej mocy z bardzo sztywnym tipem.