Skocz do zawartości

Transport wędki jednoczęsciowej

CezaryF

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nasz Admin wybaczy mi zamieszczenie w tej części forum takiego pytania - może jednak związanego z budową wędziska to jestem ciekaw jak radzicie sobie z przewożeniem w samochodzie długiej jednoczęściowej wędki? A pytam bo w końcu zmontowałem sobie nowego szklaka - jednoczęściowego, który z dołożonym na stałe dopalaczem ma 222cm a służyć ma łowieniu pstroniów na jiga.

Pozdrawiam

CezaryF

rura kanalizacyjna fi 50 mm. wchodzi od seicento, przez pande po wieksze wozy. oczywiscie nie wszystkim sie podoba takie przewozenie ale... z ladnych tub alu czy innyhc w zasadzie zrezygnowalem ze wzgledu na ciekawskosc roznego elementu spolecznego ktory potrafi strzelic szybe nawet dla samej tuby lub po to by sprawdzic czy na pewno w srodku nic nie ma... :/ dlatego tez tuba zawsze jest zwrocona otwarta strona ku szybie tak by mozna bylo do niej zajrzec bez wybijania szyby :mellow:

Rozumiem że przewoząc kij w takiej tubie trzeba odkręcić od niego multik.Czy istnieją tuby pozwalające transpotować zmontowany zestaw gotowy do użycia?Do przykręcania multika za każdym razem i przewlekania plecionki przez przelotki może zbraknąć mi cierpliwości.Przewoząc dwuskład spinałem obie części rzepem i w bagażnik.Warto poświęcić tę wygodę dla możliwości łowienia jednoskładem?Przymierzam się do kupna nowego kija.

@fish

ja bym sobie głowy nie zawracał. tak czy siak to tylko 10 przelotek (max) zajmuje Ci to pewnie cale 30-50 sekund. do tego nowy wezel, ktory tak czy siak nawet w trakcie lowienia dobrze jest wymieniac raz na jakis czas... kij w lepszym stanie multik tez... transport zmontowanego zestawu to nie jest najlepszy pomysl...

Ależ Mifku, uszanuj przyzwyczajenia kolegi.

@fish posłuchaj. Są takie tuby dzielone wzdłuż. Rozkładają się jak książka. Są nawet wersje do transportu wraz z kołowrotkiem. Można kupić sobie taką tubę w jednym z amerykańskich sklepów wysyłkowych.

Powiedzmy teraz w lutym zkręciasz sobie zastaw, raz w roku można się przemóc i przewlec linkę przez przelotki i dowiązać jakiś drucik na przypon szczupakowy i odpowiednią blachę. Najlepiej chromowaną, żeby przez ten rok nie zardzewiała. I masz gotowy zestaw na wszystko. Potem można go schować do wsppomnianej tuby i wynieść do garażu lub piwnicy.

Taka rozkładana tuba to fajny pomysł.

Wedkarz po przyjechaniu nad wodę ma mnóstwo roboty.Zwodować łajbę ,wpakować do niej akumulator,silnik,wiosła,kotwice,echosonda,wszystkie manele to może odechceć się przewlekania plecionki przez przelotki(zwłaszcza ciemnym świtem).Pomysł @thymallusa z chromowaną blachą jest zły,to powinna być kwasówka a zestaw po owinięciu zaolejonymi szmatami zakopany nad brzegiem jeziora po ostatniej jesiennej wyprawie. :lol: Pozdrawiam

Wedkarz po przyjechaniu nad wodę ma mnóstwo roboty.Zwodować łajbę ,wpakować do niej akumulator,silnik,wiosła,kotwice,echosonda,wszystkie manele to może odechceć się przewlekania plecionki przez przelotki(zwłaszcza ciemnym świtem).Pomysł @thymallusa z chromowaną blachą jest zły,to powinna być kwasówka a zestaw po owinięciu zaolejonymi szmatami zakopany nad brzegiem jeziora po ostatniej jesiennej wyprawie. :lol: Pozdrawiam

Nawet nie po ostatniej jesiennej wyprwie a po każdej :D. W ten sposób nasze ładniejsze połowy nie będą wiedzieć, że mamy tyle sprzętu, bo na wszystkie wyprawy będziemy jeździć tylko z jedną, krótką wędeczką, która nawet w szafie nie zawala wiele miejsca :D.

Pozdrawiam

PS Co do starych sposobów i nawyków, to widziałem kiedyś, jak pewien autochton przechowywał wędziska pod kładką na której łowił :D, bynajmniej ich nie zamykając.

Wedkarz po przyjechaniu nad wodę ma mnóstwo roboty.Zwodować łajbę ,wpakować do niej akumulator,silnik,wiosła,kotwice,echosonda,wszystkie manele to może odechceć się przewlekania plecionki przez przelotki(zwłaszcza ciemnym świtem).

ja to mam jednak szczęście, że nie posiadam łodzi.. wyobrażam sobie, że po tych wszystkich męczących grach wstępnych :huh: ;) <_< byłbym już zbyt znudzony/znużony/zmęczony, by jeszcze łowić mi się chciało

pozdrawiam wszystkich tubiarzy

j

PS Co do starych sposobów i nawyków, to widziałem kiedyś, jak pewien autochton przechowywał wędziska pod kładką na której łowił :D, bynajmniej ich nie zamykając.

hah...ja mam taki spining do dziś, znalazłem pod pomostem, pływając nad jeziorem, a że leżał tam na drugi dzień, to uznałem że ktoś zgubił.

wlaśnie teraz po przeczytaniu twojego posta uświadomiłem sobie, że może ktoś go tam schował :wacko: :lol:

• 10 lat później...

Dzięki za namiar. Szukałem ale widocznie nie dosyć dokładnie. Wróć, cofam. Tam w zasadzie oprócz rury całej lub rozkładanej nie ma nic przydatnego.Mi chodzi o transport z kołowrotkiem lub bez ale bez rury i pokrowca. Szybko włożyć i szybko wyjąć. Gdzieś na jakimś portalu gość napisał, że od rączek nad drzwiami przeciąga gumy i na tym kładzie wędkę.

Edytowane przez tete

Casta z pracowni do max 25 g. w dwuskładzie i długości około 220 cm. w idealnym stanie za hmmm ... 3 stówki :D

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1