Skocz do zawartości

Kołowrotki SW - o jakosci kolowrotkow Shimano i Daiwa

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Zarejestrowałem się ostatnio na anglojęzycznym forum thelureforum.com. Ogromna skarbnica wiedzy o łowieniu na przynęty sztuczne w morzu i nie tylko. Po kilku dniach przeglądania forum widzę, że wśród brytyjskich i irlandzkich wędkarzy bardzo popularne są użytkowane do połowów w słonej wodzie nowe Certate i Rarenium. Kołowrotki na których nie pozostawiono na naszym forum suchej nitki Dają radę te kołowrotki, czy wyspiarscy wędkarze są mniej wymagający?

1) Zapewne wędkujący w morzu wyspiarze znacznie rzadziej niż my łowią na paproszki i smużaki, niuanse, nad którymi załamujemy tutaj ręce, typu ząbkująca przekładnia czy szumiąca oporówka są trudniejsze do wychwycenia

2) To są w miarę świeże kołowrotki; my je tutaj rozkręcamy i z dezaprobatą kręcimy głowami, że długo to nie wytrzyma... Zapewne ma wytrzymać tyle, ile trwa gwarancja; poczekajmy, aż kolegom z thelureforum gwarancje się pokończą, wtedy się ich przepyta...

Nowe Certate i (w miare) nowe Rarenium daja rade...pytanie przez jaki czas i podczas jakich zastosowan :D

Chłopaki łowią 15 cm chlapaczami i minnowami, gumy typu sandeel na 20g. główkach...Wszystko w granicach 15-25g.

Ale z drugiej strony Catana Tomaszka tez daje rady i to już 5 lat Moczy ją w solance, tytla w piachu, a ta dalej działa :lol:

dodam od siebie ze kolowrotki rynek UK, Germany czy Holland to juz inna bajka, od 90 roku UK dostawało pierwszy sort ( najlepsze egzemplarze z fabryki z japoni (ciezko było trafić slaby egzemplarz) czy baitrunnery z malezji), naprawde nowy super x potrafił chodzić o niebo lepiej niż ten kupiony u nas w sklepie, niemcy do nie dawna mieli drugi sort jakości po UK, Holandia rozprowadza po całej Europie, normark dostaje ostatnią kupe

może to sie zdawać śmieszne ale niestety tak jest, kto w latach 90 dawał chleb japońskim pracowniką ano właśnie UK, niestety wypelnili luke w kolowrotkach z przednim hamulcem, anglik jak to anglik, maja rozne upodobania. no i jeszcze kwestia ceny, holding UK kupuje lub kupował mase kolowrotkow i shimano japan daje nie samowitą cene hurtową, no i w rzeczywistosci normark + nasi polscy sprzedawcy maja niesamowite żniwo troche zarabiaja na nas... raven jako magazyn z holandi zmiażdzył przez pewien czas normark i panowie z łomianek nieco sie poplakali.

wiec TP ma sporo racji,

to są rzetelne informacje od osoby która jest pracownikiem SHI.UK

powyzsza sytuacja dotyczała najbardziej lat 85-2004 teraz w UK jest nieco inaczej na rzecz daiwy.

a jak to jest z tym super magnetycznym sosem w nowych ceratach?czy oni dają buteleczkę z tym smarem na zapas? no bo co jakiś czas trzeba smarować kręciek,co do cen to prawda shimano

Chyba nie, musisz do każdego przesmarowania wysyłać Ceratę do serwisu...

?????? :lol: nie wyobrażam sobie wysyłania do serwisu i czekania nie wiadomo ile,a pewnie wlejesz coś innego i gwarancje stracisz, dla wielu to ważne ,czy praca bedzie taka sama na zwykłych smarowidłach hmmm :unsure: jak to nie problem to byś zerknął na swoim forum czy jest cos o tym :D

żeby smarowac nowe certate nie trzeba przecie rozkręcać elemntów rotora gdzie jest tajniacki płyn :D widac to przecie na róznych filmach :D poza tym moge powiedziec, ze znajomego certatka po 1,5 rocznych ostrych testach na zaporówce chodzi jak nowa...więc twierdzenie, ze to kiepskiej jakości młynek pochodzi z ust teoretyków, którzy go oczywiście nie mieli okazji uzytkować a byc może nawet widzieć na oczy. To bardzo fajny i przyjemny kręcioł :D

żeby smarowac nowe certate nie trzeba przecie rozkręcać elemntów rotora gdzie jest tajniacki płyn :D widac to przecie na róznych filmach :D poza tym moge powiedziec, ze znajomego certatka po 1,5 rocznych ostrych testach na zaporówce chodzi jak nowa...więc twierdzenie, ze to kiepskiej jakości młynek pochodzi z ust teoretyków, którzy go oczywiście nie mieli okazji uzytkować a byc może nawet widzieć na oczy. To bardzo fajny i przyjemny kręcioł :D

Mefisto oranie w zaporówce nijak się ma się do orania w oceanie...Moja Ceratate padła po dwukrotnym zalaniu przez fale...Podejrzewam, że w Polskich warunkach ciągle chodziła by jak masełko.

I jeszcze jedna uwaga, najbardziej popularnym rozmiarem, którym posługują się łowiący w morzu to 2500 :huh: Tak dla Shimano jak i Daiwy.

Gdzieś już to pisałem,miałem rarenium właśnie wielkości 2500 i z braku laku ciągałem nim sandaczowe gumy na 15-20g główkach i aglię w rozmiarze 4,nie robiło to na nim najmniejszego wrażenia i żadnego pisku z siebie nie wydał,moc też miał zadowalającą jak na tak mały kręciek,osobną sprawą jest poddawana różnej krytyce obudowa korpusu i rotora z CI4 o której tak naprawdę nic powiedzieć nie można bo jest w zastosowaniu od roku,ja złego słowa o tym młynku nie powiem bo zrobił na mnie dużo większe wrażenie niż te pseudo twin powery europejskie czy stradici nowe,spasowanie i wykonanie bardzo dobre jedyny minus jaki się doszukałem to brak polerowanej krawędzi szpuli ale to dla shimano norma w tym (nie małym!) przedziale cenowym.

Z tym stwierdzeniem że po gwarancji na śmietnik to bym mógł polemizować bo posiadacze np. stradica fc generalnie chwalą te kołowrotki a jak niektórym wiadomo to ten właśnie stradic ma pół korpusu z aluminium a pół z grafitu,więc jeśli obudowa rarenium miała by się wyrobić to w stradicu powinno być tak samo,ja jak dotąd nie wyczytałem takiej opinii że coś w stradicu fc komuś się wyrobiło. Kolejną sprawą jest przekładnia która w rarenium jest lepszej jakości niż w stradicu fc,jak dla mnie same plusy a czy CI4 będzie trwałe to trzeba po prostu swoje odczekać,ja troszkę żałuję że go sprzedałem ale nie lubię kolekcjonować zbędnego sprzętu,niech cieszy kogoś innego :D

?????? :lol: nie wyobrażam sobie wysyłania do serwisu i czekania nie wiadomo ile,a pewnie wlejesz coś innego i gwarancje stracisz, dla wielu to ważne ,czy praca bedzie taka sama na zwykłych smarowidłach hmmm :unsure: jak to nie problem to byś zerknął na swoim forum czy jest cos o tym :D

Nowe Certatki zaczynają chłopakom stukać, pukać i świszczeć. Ale jak na razie ten model serwisuje tylko Daiwa Japan i Australia.

Podobno w przyszłym roku serwis będzie możliwy i w UK.

No właśnie,zrobili i pewnie jak salony samochodowe i producenci drukarek będą ciąć kasę na obsłudze.no chyba że wlewać tam można jakieś oleje typu magnatec :unsure:

Ja dlatego wystrzegam się takich ciężkich do serwisowania zabawek

zwykły tournament myślę gorszy nie będzie niż te daiwy SW