Catrol Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Witam Kolegów Piszę w dziale "Naprawy Tuning, Majsterkowanie" ponieważ chodzi mi o czysto techniczne aspekty powyższej maszynki Mam kilka pytań : - Czy ktoś z Was ma ten kołowrotek i podzieliłby się opinią o jego pracy / trwałości ? (zakładając użytkowanie zgodne z przeznaczeniem i dbaniem o sprzęt) - Czy dobrze kojarzę , że boki obudowy były z magnezu, a rotor z "CI4" ?- O ile dobrze pamiętam ze zdjęć, filmików kiedyś widzianych w sieci, roczniki 2009 miały tulejkę pod pinionem, a rocznik 2010 miał już łożysko pod pinionem ? Czy tę "tulejko-zwęszkę" można zamienić na łożysko ?- Na plat.co.jp nie ma części do tego modelu, czy wiecie od czego pasowałaby np. przekładnia, pinion, posuw szpuli ? Dziękuję za każde informacje PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Posiadam model z 2013 do którego jeszcze niedawno również nie mieli części. Napisałem do nich maila z zapytaniem i parę dni później w ich ofercie części pojawił się mój model W moim modelu pinion jest podparty na dwóch łożyskach. Co do pracy to powiem że lepiej kręci od niektórych droższych modeli shimano. http://www.plat.co.jp/shop/catalog/optionparts/language/en/manufacturers/4/siries/99/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Wojtek, rozważałem taki model jak Twój...ale chyba bardziej celowałbym w tę serię : Tylko, że wolałbym 2500 HGS F4/F6Gdzieś widziałem rozbierane fotki tego 2500 HGS i były opisane jako "2010" i już było łożysko pod pinionem...ale oznaczeń "X-Ship" jeszcze niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Nawiązując do rozmowy jakie były produkowane modele i ich oznaczenie z 2009r. ? Edytowane 23 Września 2017 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 23 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Na YT natrafiłem kiedyś na japońsko-języczną reklamę tej serii kołowrotków...i były oznaczone jako "2009 Shimano Complex"Rozmiary były następujące : 2000 HGS F3 ; 2500 HGS F4 ; 2500 HGS F6 Kiedyś za pośrednictwem google natrafiłem na schemat takiego kołowrotka gdzie na schemacie było napisane "2010 Shimano Complex CI4 2500 HGS" i tam było łożysko pod pinionem...a oporówka była taka jaką znamy np. z Biomaster'ów czy innych bardziej dostępnych modeli. Ten Complex (2000 HGS F3) z filmiku który wkleiłem jest zbudowany bardzo podobnie do TP'09 lub Vanquish'a '12 Jedne na stopkach miał "Japan" a drugie już "Malaysia"...nie wiem które były z którego rocznika, nie mogę trafić do schematów...sam jestem ciekaw jak z tym modelem było... :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Z 09 napewno były Japan , po 2010 wszystkie raczej już Malaysia , trochę przeglądam google.http://www.ebay.com/itm/Shimano-Complex-2500HGS-F6-Used-spinning-reel-Japan-1442-/162667313164?hash=item25dfba380c:g:xHsAAOSw0h9ZtE4B Edytowane 23 Września 2017 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 23 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Tylko za nic nie mogę znowu znaleźć tego schematu '10 żeby sprawdzić czy tam oby na pewno było łożysko pod pinionem...Ebay'a wertowałem jakiś czas temu Tylko nie mogę schematów znaleźć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam kolegów!przymierzam się powoli do kupna Shimano complex c14+ 2500s ,tylko zastanawiam sie nad wersja ,czym rozni sie F4 od F6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam kolegów!przymierzam się powoli do kupna Shimano complex c14+ 2500s ,tylko zastanawiam sie nad wersja ,czym rozni sie F4 od F6?Głębokością szpul F4 jest płytsza od F6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Odkopię trochę temat. Ktoś się orientuje czy w Complex'ie 2017 obudowa jest magnezowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ci4+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi