Skocz do zawartości

Pierwsze (w)kręcenie - Batson ISP 843 F

lefrajt

Rekomendowane odpowiedzi

LiteBuild ma zaletę taką, że dłużej "stygnie" i łatwiej nim przesączyć omotki ale zdarzyło mi się parę razy, że nie dosechł nawet po 4 dniach - miał suchy polep.  za to highbild nigdy mi takiego babola nie strzelił. szybciej schnie i jest bardziej gęsty więc czasami muszę się posiłkować temperaturą do dobrego przesączenia omotek. szybsze wiązanie nie daje zbytnio czasu na ewentualne korekty - np "falowania" lakieru na napisach....

wybór należy do lakiernika ;)

• Like 1

Teraz już wybór dokonany - liczę na to, że jak dobrze proporcje zrobię i dokładnie wymieszam to zwiąże porządnie. Przemsol - co znaczy suchy polep? W sensie "poci się" - czyli do przetarcia nawet spirytusem, czy nie twardnieje i jest jakby tylko zżelowany? Trochę mnie straszysz ;) Z resztą jak nie doschnie, to go popędzę nad farelką - ciepełko pomaga epoksydowi.

w masie jest twardy ale na powierzchni nie uzyskuje "szkła". po przetarciu paluchem matowieje powierzchnia. w moim przypadku wątpię by było to złe wymieszanie i złe proporcje lakieru (mam trochę doświadczenia z żywicami). jedyne co mi przychodzi do głowy to stara partia. 

• Like 1

Light Build jest lepszy na 'pierwszy raz' - lepiej penetruje omotke, dluzej zastyga (wiec nie trzeba sie spieszyc - mozna sie bawic, modelowac.. :)), etc.. Jedyny minus jest taki, ze czasem trzeba 'dolakierowywac'

Ale tak jak Pawel - ja do dzis packam LB i chyba nie zmienie przyzwyczajen; lakierowanie jako ostatni krok do wlasnorecznie ukreconego customa ma relaksowac, nie spinac :)

Kolego nie wiem jaki to blank ale bez omotek na łączeniu takie testy, możesz mieć z niego travela. Jaka jest odległość od przelotki szczytowej do kolejnej.

Nie ma opcji aby kijek strzelił

Aco do odległości to jest ok tylko jak robisz przymiarki i dajesz przelotki na taśmie i na szczycie nie ma to optycznie tak wygląda wiem z doświadczenia

Nie ma opcji aby kijek strzelił

Aco do odległości to jest ok tylko jak robisz przymiarki i dajesz przelotki na taśmie i na szczycie nie ma to optycznie tak wygląda wiem z doświadczenia

Hubert ja jeden tak załatwiłem pierdyknął górny skład jak skórka od banana i od tamtej pory unikam takich prób na gołym blanku, oczywiście jest masa blanków gdzie te miejsca są wzmocnione .

Jeśli chodzi o omotkę jak dobrze widziałem zrobiłes na dole  srebrny tipet natomiast wyżej za uchwytem i przy zaczepie nie , spójniej by to wyglądało jako calosć jak tam też bys  zrobił i ewentualnie też przy omotce na łączeniu ładnie by sie to komponowało ale i tak wyszło nieźle ...

jedin - Dzięki za uwagi - faktycznie, pewnie bardziej typowo by wyglądało i może trochę spójniej, jakby tipety były też od strony fore, ale wymyśliłem sobie, że ma mi nie błyszczeć za dużo tam gdzie widzę wędkę, a sreberkiem trochę tylko ograniczam wizualnie napis. Takie trochę wbrew zasadom - po mojemu :) Z resztą, moja piękniejsza połówka zatwierdziła, a z tą opinią polemizował nie będę ;)

Stożek ustawiony na czuja - trochę zgapiony z innych wędek, trochę dopasowany do spacingów jaki mi wyszły z proporcjonalnego poszerzenia tabelki Fuji, ale po podpięciu kołowrotka weryfikację przeszedł wzorowo. Jak się zagląda w przelotki to jedna w drugą celuje nawet równiej niż w kijach "wzorcowych". Będzie działało :) 

• Like 1

Pierwsze koty za płoty - wędka dosycha i po powrocie z krótkiego urlopu (za tydzień w weekend) będzie dziewiczy rejs :)

Lakier idealny nie jest - parę razy odetchnąłem w złym momencie i poszło za daleko od omotki ;) Nie udało mi się też super równo na większej powierzchni rozprowadzić (na napisie). Starałem się też nie robić lakieru za dużo, zwłaszcza na szczytówce. Kij i tak jest dość wolny. Trochę przez to straciła równość, ale omotki są dobrze pokryte, przelotki zabezpieczone - lakier swoje funkcje spełni :) Tak, czy siak, jak na pierwszy raz, chyba trudno byłoby mi zrobić to wszystko lepiej. Dzięki za podpowiedzi :) W październiku zabieram się za okoniówkę - powinno pójść trochę lepiej ;)

post-65832-0-74376000-1506080562_thumb.jpg

post-65832-0-37890300-1506080594_thumb.jpg

post-65832-0-64907200-1506080616_thumb.jpg

post-65832-0-14566100-1506080630_thumb.jpg

• Like 5