Skocz do zawartości

Staw dojlidzki - Białystok

podlasiak

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy sezon na tym zbiorniku. Z braku czasu moje wypady ograniczały się do raz-dwa razy w tyg. Zbiornik mocno porośnięty. Parę lat temu spuścili wodę, amury wyłowili i jest problem z bujną roślinnością podwodną :) Głębokość max 2.5m przeważnie 1.5-2m. Występują miejsca wolne od roślinności. Generalnie wolna przestrzeń do obławiania to 0.5-1m. Nasłuchałem się o metrowych szczupakach-takich nie złowiłem i nie widziałem. Woda ma potencjał ale ryba też ma gdzie uciec. Większość brań przy dnie, w kępach zielska. Z miejsc dostępnych to pomosty, wyspa, parę miejsc na brzegu. Lepsze miejsca to już spodniobuty. Moje spostrzeżenia i efekty opieram na jerkach >10cm oraz gumach 6'. Na minus wieczorne melanże, gumofce z trzema wędkami obok których strach stawać bo 3 wedki porozrzucane na lewo i prawo. Dużo ludzi z żywcami i to oni robią efekty. Zbiornik chimeryczny. Największe efekty notowałem w południe przy nagrzanej wodzie. Dużo drobnicy. Przynęty w kolorach naturalnych.

Może się spotkamy nad wodą w październiku jak wrócę z Gorzowa ;)

Połamania

• Like 2

Mam nadzieję że Panowie są świadomi,że sama opłata okręgowa na wody PZW Białystok tam nie wystarczy.

Wędkowanie na zbiorniku Dojlidy jest dodatkowo płatne.

http://www.miejskoaktywni.pl/Public/files/Cennik%20OSW%20Dojlidy260517.pdf

Oczywiście członkowie PZW płacą mniej.

Pozdrawiam Tomi B)

Z jednej strony niestety , ale z drugiej zakaz pływania plus masa zielska sprawia ze jednak ryba ma się gdzie ukryć przed dewizą Złów i Wypatrosz. Dzieki temu dane mi było chociaż raz przeżyć tam eldorado - w mniej niż 2 godziny złowiłem okolo 30 okoni , w tym największy 37 cm i 7 szczupaków w tym trzy wymiary - 72 cm , około 60 i około 50 cm. Cieszę się, ze nad wodą panowała wtedy taka pizgawica , że żaden gumofilc nie wyciągnął swojego teleskopa i rybki te jeszcze trochę pożyją :)

Edytowane przez podlasiak
  • Like 2

• 4 lata później...

cześć,

odkopuję trochę temat, ponieważ nie chciałem zakładać nowego odnośnie Dojlid. 

Chciałbym zapytać czy na każdym ze stawów można wędkować, czy są jakieś ograniczenia? 

3c1a9dcc0572e071med.png

można łowić tylko na głównym zbiorniku stawy okalające są wyłączone z wędkowania a przynajmniej nie podlegają pod PZW