Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda

Jan76

Pytanie

Jakiś czas temu zdjęto zakaz stosowania echosondy przy rekreacyjnym łowieniu ryb. Czytając posty szczeg?łlnie na temat Zalewy Zegrzyńskiego natrafiłem kilkukrotnie na stwierdzenie, ?źe bez echosondy łowienie jest mało skuteczne czy nawet bezsensowne. Bez tego urządzenia i bez precyzyjnego namierzenia miejsc?łwek (czy wręcz konkretnych pojedynczych ocalałych egzemplarzy ryb) łowienie jest jak gra losowa.

Moim zdaniem PZW pod wpływem odpowiedniego lobby strzeliło sobie samo gola. Przy takiej presji, jaką obserwujemy w woj. Mazowieckim wyłowienie ostatnich ryb to kwestia czasu. Pewnie w opustoszałe zbiorniki będą spływały kolejne ryby z g?łry rzek, a PZW będzie wpuszczać jakąś ilość ryb, szczeg?łlnie przed zawodami, ale czy o to chodzi?

Być mo?źe ktoś powie, ?źe na tym forum są wędkarze, kt?łrzy wypuszczają ryby. Tylko, jaki to procent og?łłu?

Myślę, ?źe to nie troling, kt?łrego zakazanie było jak najbardziej sensowne, jest gł?łwnym winowajcom takiego stanu rybostanu, jaki obserwujemy.

Moim zdaniem powinno się wprowadzić wszelkie mo?źliwe utrudnienia dla wędkarzy celem skutecznej ochrony ryb drapie?źnych.

Pewne kroki ju?ź poczyniono a wprowadzeni znowu zakazu u?źywania echosondy byłoby kolejnym logicznym krokiem we właściwą stronę.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To był taki ?źart...

Mam nadzieję !

Ja ju?ź podejrzewałem Ciebie, ?źe nie kojarzysz podstawowych fakt?łw dotyczących naszego rybostanu :D) To wędkarz decyduje, czy ryby zabiera i czy robi to w spos?łb przepisowy. Co ma do tego echosonda, trolling czy łowienie na zimowiskach ?? Jedno z drugim nie ma nic wsp?łlnego. Twoja propozycja zakazu u?źywania sonar?łw jest komiczna i nie ma ?źadnych szans na realizację.

Żeglarze znienawidziliby Ciebie :D)

Najbardziej debilnym zakazem jaki ostatnio wprowadzono jest zakaz trollingu na wodach prawie całej Polski. Chyba ktoś generałowi Grabowskiemu przejechał po grunt?łwkach. Innego uzasadnienia tej krzywdzącej decyzji nie widzę. Wiele razy na r?ł?źnych forach wędkarze nie kryli swojego oburzenia na te durnowate przepisy.

pozd

• 0

Zakaz u?źywania echosondy jest debilny. Ale ju?ź zakaz dryfowania z ?źywcem pewnie nie. Albo potencjalny zakaz u?źywania jętki do połowu sum?łw bo spos?łb bardzo skuteczny jak słyszałem. Przecie?ź to wędkarz decyduje czy rybę zabiera czy nie. Zatem mo?źe warto napisać do PZW o zniesieniu tych wszystkich zakaz?łw kt?łre krępują naszą wędkarską wolność.

Pozdrawiam

• 0

To był taki ?źart...

Mam nadzieję !

Ja ju?ź podejrzewałem Ciebie, ?źe nie kojarzysz podstawowych fakt?łw dotyczących naszego rybostanu :D) To wędkarz decyduje, czy ryby zabiera i czy robi to w spos?łb przepisowy. Co ma do tego echosonda, trolling czy łowienie na zimowiskach ??

Proponuję przeczytać Regulamin amatorskiego połowu ryb, rozdział IV, ust. 3 punkt 2. Powiem więcej z nieoznakowanego zimowiska wędkarz r?łwnie?ź powinien spłynąć – łatwo się zorientować, ?źe zimowisko jest zimowiskiem oznakowanie lub jego brak nie ma tu nic do rzeczy.

Poza tym opr?łcz regulaminu jest jeszcze etyka. Je?źeli wędkarz łowi przez kilka dni w tygodniu komplety i je zabiera zgodnie z regulaminem, popełnia moim zdaniem nadu?źycie. Je?źeli nie ma głodnych dzieci na wykarmieniu, a raczej tak nie jest – łowienie ryb drapie?źnych z łodzi to drogie hobby i biednych na nie raczej nie stać – to znaczy, ?źe bierze więcej ni?ź mu potrzeba. Je?źeli regularnie zabiera ryby okazowe, to znaczy, ?źe w nosie ma przyszłość wody, na kt?łrej łowi.

• 0

Zakaz u?źywania echosondy jest debilny. Ale ju?ź zakaz dryfowania z ?źywcem pewnie nie. Albo potencjalny zakaz u?źywania jętki do połowu sum?łw bo spos?łb bardzo skuteczny jak słyszałem. Przecie?ź to wędkarz decyduje czy rybę zabiera czy nie. Zatem mo?źe warto napisać do PZW o zniesieniu tych wszystkich zakaz?łw kt?łre krępują naszą wędkarską wolność.

Pozdrawiam

Szczerze m?łwiąc uwa?źam, ?źe te zakazy to dobieranie się do problemu od dupy strony.

• 0

z nieoznakowanego zimowiska wędkarz r?łwnie?ź powinien spłynąć – łatwo się zorientować, ?źe zimowisko jest zimowiskiem oznakowanie lub jego brak nie ma tu nic do rzeczy......

Poza tym opr?łcz regulaminu jest jeszcze etyka

Masz absolutną rację !

Dlatego te?ź zakaz na ZZ obowiązujący od 1 listopada został tak naprawdę wymuszony przez wędkarzy, dla ich własnego dobra. Jeśli byłoby bardzo zimno od początku pa?ździernika, to na dole przy moście byłoby gęsto od ryby. Na szczęście w tym roku, ku zaskoczeniu wielu, ryba jest ciągle na 3-4m blatach. Byłem wczoraj na 3h i zobaczyłem co się dzieje. Ci co łowią to wiedzą jak jest w tym sezonie.

Etyka ? No właśnie. Mo?źe nasze wnuki do?źyją czas?łw, gdzie to słowo nabierze dawnego blasku. W smutnych czasach ?źyjemy niestety. M?łj dziadek, ułan z Litwy, załamałby się jakby tą naszą rzeczywistość zobaczył.

pozd

• 0

Pozdrawiam

Wiesz, tak szczerze m?łwiąc, to wszystkie te zakazy są g...o warte ! Przez dziesiątki lat łowiło się z ł?łdki na Narwii i Bugu na ?źywca i nikomu to nie przeszkadzało. Teraz nie wolno.

Jętka na suma ! Czemu nie, przecie?ź to jest naturalna przynęta. Te?ź przeszkadzało. PZW zawsze klepie tą samą mantrę - ochrona rybostanu ! Dla mnie jest to leczenie syfa pudrem

Wielokrotnie pytałem się działaczy o sens i ideę prowadzenia na ZZ gospodarki rybackiej. Nikt mi nie udzielił sensownej odpowiedzi. Nawet napisałem na Twardą maila z konkrretnymi pytaniami, przytaczając bardzo smutne fakty na temat procederu uprawianego przez rybak?łw z Wierzbicy. Nikt nie udzielił rzeczowej odpowiedzi !! Powiedziano mi tylko, ?źe rybacy są potrzebni, aby zachować r?łwnowagę biologiczną w akwenie :D)) Buchnąłem śmiechem, panu Prezesowi pomylił się akwen ze sma?źalnią chyba. Koledzy łowiący na tym zbiorniku doskonale znają realia.

Te wszystkie zakazy, nakazy itp regulacje nabiorą sensu wtedy, gdy o 6 rano woda będzie wolna od siat. Nasze pieniądze są wyrzucane w błoto. Nie ma mowy o ochronie ryb, jeśli ekipa z Wierzbicy wrzuca wszystko jak leci do wora. Ich nie obowiązują ani okresy, ani wymiary ochronne. Sum w listopadzie ? ale?ź proszę, jaki to problem.....s'il vous pla?t !!

Marek Szymański i Jacek Kolendowicz napisali kiedyś we wstępniaku co myślą na ten temat i skrytykowali betonowe głowy zasiadające w ZG w Warszawie. Niestety do dziś nic się nie zmieniło i nie wygląda na to, aby najbli?źsza przyszłość malowała się w słonecznych barwach.

• 0

Pozdrawiam

Drogi Janie mieszkam w kraju, gdzie wędkarze łowią łososie i pstrągi na robaki. Co gorsza łowią pstrągi na ?źywą/martwą jętkę! Jakoś to zbytnio nie przeszkadza to rybom, jest ich ciągle sporo więcej ni?ź u nas. Nawet po najeździe wędkarzy ze wschodu....

Nie echosondy, łodzie i inne wynalazki są winne temu, jak wygląda ?źycie w naszych wodach, a znane powiedzenie, kt?łre z premedytacją jest wcielane w ?źycie - chłop ?źywemu nie przepuści....

• 0

Drogi Janie mieszkam w kraju, gdzie wędkarze łowią łososie i pstrągi na robaki. Co gorsza łowią pstrągi na ?źywą/martwą jętkę! Jakoś to zbytnio nie przeszkadza to rybom, jest ich ciągle sporo więcej ni?ź u nas

Dokładnie !

Inna kultura, stosunek do prawa i poczucie wewnętrznego obowiązku chronienia tego, co cenne. To inny świat. Jan76 jakoś nie mo?źe tego zrozumieć B)

• 0

Problem bezrybia wynika z faktu, ?źe u nas wędkarstwo nie jest traktowane jako hobby, tylko jako spos?łb na zapełnienie zamra?źarki, słoik?łw na zimę, nakarmienie kota, psa, itd. Ile % łowiących traktuje wędkarstwo jako hobby? 2%? a mo?źe 3%? Reszcie karta wędkarska jak i cały zakupiony majdan musi się zwr?łcić! Ile to razy słyszałem nad wodą rozmowy mięsiarzy, ?źe im się ju?ź karty zwr?łciły...

Łowienie ryb musi się stać nieopłacalne. Wtedy będzie szansa na jakąkolwiek poprawę. Niestety to chyba jedyna droga, bo przy naszej mentalności na poprawę kultury, stosunku do prawa i poczucia wewnętrznego obowiązku chronienia tego, co cenne nie liczę.

Jak dla mnie to mo?źna calkowicie zamknąć niekt?łre zbiorniki i poczekać na odtworzenie się populacji. P?łźniej utworzyć na nich łowiska no kill. Robić tak z ka?źdym kolejnym. Wtedy mo?źe zostaną tylko ci, dla kt?łrych łowienie ryb same w sobie jest istotne, a amatorzy rybiego mięsa zostaną odesłanie do Tesco na promocję albo na łowisko komerycyjne, gdzie za samo łowienie jak i za rybę trzeba zapłacić.

Prosty i genialny spos?łb na ratowanie tego, co jeszcze zostało. Wtedy ka?źdy m?łgłby mieć 5 echosond, 3 silniki i po 2 ł?łdki i nie zagra?źałoby to populacji ryb. Dodatkowo nale?źałoby podnieść składki chocia?źby dwukrotnie w stosunku do tego, co mamy obecnie i myślę, ?źe nad wodą spotykaliby się wyłącznie wędkarze, a mięsiarze w końcu zaczęliby odwiedzać sklep mięsny.

• 0

Witam,

Historia na promie musiała mieć miejsce ju?ź jakiś czas temu, bo teraz....Z łowiska mo?źna zabrać dziennie 1 szczupaka oraz 1 sandacza w rozmiarze 50-75 cm na grupę. Wszystkie pozostałe ryby tych gatunk?łw nale?źy ostro?źnie wypuścić z powrotem do wody. Ryby innych gatunk?łw mo?źna zabierać w ilościach potrzebnych do bie?źącego spo?źycia. Obowiązuje absolutny zakaz wywozu ryb do Polski.Jest to przeklejony fragment regulaminu obowiązującego na jednym z jezior szwedzkich zamieszczony na stronie jednego z biur organizujących wyjazdy wędkarskie. Na paru innych jeziorach obowiązują podobne ograniczenia. Po prostu WSTYD. :( :angry:

• 0

Witam,

Historia na promie musiała mieć miejsce ju?ź jakiś czas temu, bo teraz....Z łowiska mo?źna zabrać dziennie 1 szczupaka oraz 1 sandacza w rozmiarze 50-75 cm na grupę. Wszystkie pozostałe ryby tych gatunk?łw nale?źy ostro?źnie wypuścić z powrotem do wody. Ryby innych gatunk?łw mo?źna zabierać w ilościach potrzebnych do bie?źącego spo?źycia. Obowiązuje absolutny zakaz wywozu ryb do Polski.Jest to przeklejony fragment regulaminu obowiązującego na jednym z jezior szwedzkich zamieszczony na stronie jednego z biur organizujących wyjazdy wędkarskie. Na paru innych jeziorach obowiązują podobne ograniczenia. Po prostu WSTYD. :( :angry:

Piszesz kompletną nieprawdę :unsure:

Do Szwecji(gł?łwnie, ale nie tylko) je?źd?źę co roku od 1992r i do dziś nigdzie nie ma jakichkolwiek zakaz?łw dotyczących drapie?źnik?łw i białej ryby. Tej drugiej zresztą nikt nie poławia. Jedyne regulacje dotyczą ryb łososiowatych na rzekach i g?łrskich jeziorach, gdzie te salmonoidy wchodzą. To, ?źe mądrale z firmy Eventur.pl wymyślili sobie na własną rękę jakieś przepisy nie oznacza wcale, ?źe one obowiązują w Skandynawii. Nigdy nie widziałem regulacji prawnych w Skandynawii. Są wymiary ochronne, ale nie ma słowa o ilościach.

Przez prawie 20 lat łowiłem na ponad 35 jeziorach i do dziś nie ma tam ?źadnych zakaz?łw. Na szczupaka nikt ju?ź nie mo?źe patrzeć i jedynym gatunkiem wartościowym jest Abborre + G?s, czyli okoń i sandacz po naszemu. Na wielu zbiornikach ka?źdy kto opłaci licencję ma prawo postawić sznur z hakami. A wiesz dlaczego tak jest ? Bo ryby jest masa !!!

• 0

Tu, tak dla rozluźnienia atmosfery kilka przykład?łw interesujących przepis?łw prawnych.

http://fakty.interia.pl/news/oto-najglupsze-przepisy-prawa-s wiata,962370

pkt 19. W Ohio prawo stanowe zakazuje łowienia ryb po pijanemu.

Wystarczy wprowadzić w Polsce, nagle zniknie nam połowa łowiących z brzegu a skoro mniejsza presja to mo?źe i ryb więcej :unsure:

• 0

Są wymiary ochronne, ale nie ma słowa o ilościach.

Petrus,

co ty pie...sz??????????????????????????????????? Mogę sobie zabrać 100 łososi???????????????????? Aby wymiarowych?????????????

Gdyby wielce sympatyczny kolega m?łgł jeszcze raz z atencją przeczytać, to co napisałem, to by się kolega zorientował, ?źe mowa tu o rybach drapie?źnych, a nie o łososiach.

I polecam troszkę panować nad emocjami, bo mi się te znaki zapytania na ekranie nie mieszczą, a monitor mam du?źy, całe 22 :unsure:

• 0

Panowie, widzę ?źe emocje zaczynają brać g?łrę. Warto chyba w tym miejscu przypomnieć o pkt. 1 Regulaminu jerkbait.pl. Bardzo proszę o większą powściągliwość w formułowaniu wypowiedzi bo jak tak dalej dyskusja będzie się rozwijać będę musiał ją zakończyć blokując wątek.