Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy Condor

tpe

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

czyżby subtelna reklama???

Mnie zarzucić możesz co najwyżej subtelną reklamę Salmo (bo z czapką z ich logo się nie rozstaję) i Shimano (bo praktycznie tylko na kołowrotki tej firmy łowię).

W przyszłym roku chcę kupić echo i dlatego zamieściłem tego posta.

P.S. Dzięki Cezary za konkretną rozmowę.

• 0

wyślij maila z kontaktem priv-a

Forum to forum Czarku. Tu piszemy na ogólnym - tak już od 6 lat budujemy bazę wiedzy na tej stronie :D Tak więc w imieniu własnym i wszystkich forumowiczów poprosimy o .... wiedzę. A tak poza tym - super, że do nas dołączyłeś. Jest mi bardzo miło i bardzo liczę na Twoje regularne wsparcie w tym dziale.

Pozdrawiam

Remek

• 0

I właśnie dlatego raczej się nie udzielam na forach choć o echosondach wiedzę mam sporą.

Często niestety bywa tak, że trudno oddzielić informację od reklamy. Jeśli ktoś poczuł się niekomfortowo wypada tylko powiedzieć sorry. Oczywiście jeśli admin wyrazi zgodę jestem do dyspozycji w ramach konsultacji :D

• 0

Dzięki Remek, w głębi duszy też to tak odebrałem :D

Jeśli chcecie to oczywiście będę się starał pomagać.

Mam taki pomysł - napisałem już tak dużo o elektronice, że chyba nie ma ogólnego tematu którego bym kiedyś nie poruszył. Mam spory zbiór artykułów które pisałem w Wędkarskim Świecie i Wiadomościach Wędkarskich. Obiecałem już, że sukcesywnie będę je wznawiał w bazie wiedzy na best-sonar.pl. NP o echosondach DSI napisałem dwa obszerne teksty w WW. Jeśli ktoś będzie miał problem np z DSI, na początek dostanie link do tych tekstów i na ich bazie będziemy dalej dyskutować i wyjaśniać oraz dodawać rzeczy które np nie zmieściły się w gazecie. Generalnie wolałbym Was naprowadzać na wiedzę pokazywać gdzie jest, bo jest jej naprawdę sporo, niż pisać tutaj elaboraty. Myślę, że to jest rozsądne. Czekam na wasze sugestie.

• 0

Masz rację tutaj nie ma klasycznej grayline. To co mocniej odbija jest jaśniejsze. To co słabiej ciemniejsze. Moim zdaniem DSI lepiej się nadaje do obserwacji dna i podglądania jak wyglądają obiekty na dnie. Często to wystarcza bo w ich pobliżu zazwyczaj są również ryby.

• 0

Własnie wygrzebałem w necie dyskusję na forum sumowym. Goście opowiadają że sppotkali się z Francuzami kiedyś i oni im odrzekli ze DSi dopiero dobrze działa w serii Elite. Co prawda ich doświadczenia są specyficzne bo narzekali, ze nie widzą żywca i podnoszących się sumów z dna ( na mark 5 DSI) na elite natomiast wszystko było ok. Sorry ale do obserwacji samego dna można kupić dużo tańsze echo niż DSi mark 5X.

PRoszę do odniesienie się do tego problemu. MNie zależy akurat na lokalizacji ławic drobnicy ( zresztą przecież nie tylko mnie)

• 0

Bassy, ławice to zobaczysz nawet na Cuda 168. Zwróć uwagę ile osób pozbywa się modeli z serii DSI. Nowość była i się nie zaaklimatyzowała. Osobiście uważam, że twardość dna, ukształtowanie i temp. to najważniejsze rzeczy. Na DSI twardości nie poznam, co jest kluczowe w połowie sandaczy. Problem polega również na odpowiedniej interpretacji obrazów z echa- jest zbyt mało materiałów na necie i zbyt mała liczba osób posiada te modele. Echo byłoby super, gdybyśmy mogli równolegle oglądać obrazy DSI i normalne. W przypadku tego modelu jest to niemożliwe- pozostaje zatem podpięcie 2 echosond na łodzi, a to już przesada...

• 0

Używam Cuda 168, ale szukam Lowrance LMS 480 żeby móc robić mapki moich jezior. Ma ona opcje zapisywania danych GPS i głębokości (oraz twardości dna) na karty SD. Ceny Elite bez DSI poszły lekko w górę a DSI spadły ( to co piszesz, pojawiły się promocje B) ). Dobrym rozwiązaniem jest HDS, ale cena odstrasza i to porządnie odstrasza...Czym Ty sondujesz dno jezior na których pływasz?

• 0

Niestety w przypadku Lowranców DSI - dwa echa - jedno do obserwacji typu DSI i drugie zwykłe - to prawda. Generalnie jestem zdania że DSI w wersji ekranowej 16 odcieni szarości nie daje wystarczająco czytelnych obrazów. Dopiero 256 odcieni ELITE 5, HDS (nawet jednego koloru pozwala ludzkiej percepcji wyłowić kształty na dnie itd). Jeśli już ktoś ma Marka 5x DSI to niech koniecznie przestawi go na czarne tło, dużo łatwiej interpretować obraz

• 0

Używam Cuda 168, ale szukam Lowrance LMS 480 żeby móc robić mapki moich jezior. Ma ona opcje zapisywania danych GPS i głębokości (oraz twardości dna) na karty SD. Ceny Elite bez DSI poszły lekko w górę a DSI spadły ( to co piszesz, pojawiły się promocje B) ). Dobrym rozwiązaniem jest HDS, ale cena odstrasza i to porządnie odstrasza...Czym Ty sondujesz dno jezior na których pływasz?

Gdzieś chyba mam zakurzoną LMS 480 Poszukać?