venom_666 Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Rio Scandi mają znakomity profil :krótki stożek tylny,krótki brzuch i dość długi stożek przedni co w połączeniu z miękkością linki ułatwia przekaz pędu co pozwala stosować głowice podklasowe z większą skutecznością w porównaniu do pozostałych. czyli przekładjąc na prostą fizykę, masę ma skupioną w "rod leg" i masa ta odpowiada analogicznej masę cięższej linki ale z dłuższym belly innego producenta.Nie trzeba tu dorabiać żadnych kosmicznych teori Z tego też powodu mając za ciężką w stosunku do kija głowicę, wystarczy zamiast wciagania jej w przelotki (co jednak zwiększa obciążenie szczytówki) zrobić kotwiczenie z przesunięciem do przodu zmniejszając wielkość pętli w "wędkonóżce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Z tego też powodu mając za ciężką w stosunku do kija głowicę, wystarczy zamiast wciagania jej w przelotki (co jednak zwiększa obciążenie szczytówki) zrobić kotwiczenie z przesunięciem do przodu zmniejszając wielkość pętli w "wędkonóżce No tak, tylko do przetrasportowania energią nadaną krótkiej wędkonóżce, ciągle pozostaje relatywnie ciężka (bo długa) muszkonóżka... Tak czy owak, uczyć się kotwiczyć bardziej z przodu zawsze warto, bo w warunkach bojowych częściej za plecami coś jest niż niczego nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 W tym wątku nie wspominałem o odciążeniu nadklasowej głowicy czy przesunięciu punktu kotwiczenia...tylko o przeciągnięciu oraz masie dolnego ramienia pętli... Rzeczywiście warto okiełznać wszelkie modyfikacje kotwiczenia podawane z dowolnej strony oraz ręki prowadzącej. Wielki uciąg i wabiki wymuszają użycie obrzyna,a nie grandspeya ze średnimi klasykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Jakie długości i gramatury głowic scandi używacie do tych kijków? Pytam bo wczoraj pomyliłem szpule z głowicami i do 8132 założyłem omyłkowo 36 gram przeznaczoną dla większego brata 9136. I 8132 zagrał jak nigdy dotąd. Dotychczas 8132 pracował z 31 gram, i choć rzucało się świetnie, to pod 36 było o klasę lepiej. Pogrzebałem w sieci i wygląda że nie ja jeden mam takie odczucia, jednak większość pisze ze 32 gramy to optimum dla scandi na tym kiju. https://www.salmonfishingforum.com/forums/product-reviews/66785-sff-review-loop-cross-s1-8130-4-mc-mf.html Mam oba kije, przerzuciłem masę głowic i moim zdaniem optymalne do nich zestawy to: 9136: Scandi 33 gr, Skagit 600gr (konkretnie: Salmologic 33gr/495grain + waga polyleadera ok 2-3gr i Rio Skagit Max 600grain)8132: Scandi 31 gr, Skagit 525gr (konkretnie: Salmologic 31gr/465grain + waga polyleadera ok 2-3gr i Rio Skagit Max 525grain) Podaję konkretne modele gdyż producenci głowic mają własne odmiany np. scandi istotnie różniące się od siebie profilem jak i wagą w ramach tej samej klasy. Polecam też samodzielne ważenie głowic a zwłaszcza polyleaderów do głowic scandi - wtedy będziemy mieć pewność co do wagi zestawu.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi