Skocz do zawartości

Loopy cross s1 8132 i 9136 dobór głowicy

mack

Rekomendowane odpowiedzi

Rio Scandi mają znakomity profil :krótki stożek tylny,krótki brzuch i dość długi stożek przedni co w połączeniu z miękkością linki ułatwia przekaz pędu co pozwala stosować głowice podklasowe z większą skutecznością w porównaniu do pozostałych.

czyli przekładjąc na prostą fizykę, masę ma skupioną w "rod leg" i masa ta odpowiada analogicznej masę cięższej linki ale z dłuższym belly innego producenta.

Nie trzeba tu dorabiać żadnych kosmicznych teori  ;)

Z tego też powodu mając za ciężką w stosunku do kija głowicę, wystarczy zamiast wciagania jej w przelotki (co jednak zwiększa obciążenie szczytówki) zrobić kotwiczenie z przesunięciem do przodu zmniejszając wielkość pętli w "wędkonóżce  :D

• Like 2

Z tego też powodu mając za ciężką w stosunku do kija głowicę, wystarczy zamiast wciagania jej w przelotki (co jednak zwiększa obciążenie szczytówki) zrobić kotwiczenie z przesunięciem do przodu zmniejszając wielkość pętli w "wędkonóżce  :D

No tak, tylko do przetrasportowania energią nadaną krótkiej wędkonóżce, ciągle pozostaje relatywnie ciężka (bo długa) muszkonóżka...

Tak czy owak, uczyć się kotwiczyć bardziej z przodu zawsze warto, bo w warunkach bojowych częściej za plecami coś jest niż niczego nie ma :)

• Like 1

W tym wątku nie wspominałem o odciążeniu nadklasowej głowicy czy przesunięciu punktu kotwiczenia...tylko o przeciągnięciu oraz masie dolnego ramienia pętli...

Rzeczywiście warto okiełznać wszelkie modyfikacje kotwiczenia podawane z dowolnej strony oraz ręki prowadzącej.

Wielki uciąg i wabiki wymuszają użycie obrzyna,a nie grandspeya ze średnimi klasykami.

• 2 tygodnie później...

Jakie długości i gramatury głowic scandi używacie do tych kijków?

Pytam bo wczoraj pomyliłem szpule z głowicami i do 8132 założyłem omyłkowo 36 gram przeznaczoną dla większego brata 9136. I 8132 zagrał jak nigdy dotąd. Dotychczas 8132 pracował z 31 gram, i choć rzucało się świetnie, to pod 36 było o klasę lepiej.

Pogrzebałem w sieci i wygląda że nie ja jeden mam takie odczucia, jednak większość pisze ze 32 gramy to optimum dla scandi na tym kiju.

https://www.salmonfishingforum.com/forums/product-reviews/66785-sff-review-loop-cross-s1-8130-4-mc-mf.html

Mam oba kije, przerzuciłem masę głowic i moim zdaniem optymalne do nich zestawy to:

9136: Scandi 33 gr, Skagit 600gr (konkretnie: Salmologic 33gr/495grain + waga polyleadera ok 2-3gr i Rio Skagit Max 600grain)

8132: Scandi 31 gr, Skagit 525gr (konkretnie: Salmologic 31gr/465grain + waga polyleadera ok 2-3gr i Rio Skagit Max 525grain)

Podaję konkretne modele gdyż producenci głowic mają własne odmiany np. scandi istotnie różniące się od siebie profilem jak i wagą w ramach tej samej klasy. Polecam też samodzielne ważenie głowic a zwłaszcza polyleaderów do głowic scandi - wtedy będziemy mieć pewność co do wagi zestawu.

Pozdrawiam

Tomek