Skocz do zawartości

Wędka jedno czy dwuczęściowa?

mega2006

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie jestem onanistą sprzętowym i nie zrobiłem sam ani jednej wędki ale czytałem kiedyś post R.H. w którym napisał, że łowiąc dużą ilość dużych boleni większość łączeń nie wytrzymuje tych pierd...ć i ulega w jakimś stopniu uszkodzeniom. Niestety należy przyjąć, że raczej nikt inny nie będzie miał okazji przekonać się o tym na własnej skórze stąd różnice będą raczej niewidzialne.

Kiedyś siedziałem dwa dni nad swoim stawem i odławiałem z niego szczupaki za pomocą jednoczęściówki St. Croix a potem kolejne 3 dni używałem dwuskładowego Avid-a i nie odczułem różnic a oba kije wytrzymały, potem mój ojciec poprawiał po mnie przez miesiąc avidem i też go nie uszkodził. Ryb było tyle, że przeciętny wędkarz nie obciąży swojego kija w podobny sposób łowiąc kilka lat.

Z czysto mechanicznego/konstrukcyjnego punktu widzenia blank jednoczęściowy jest ideałem. Jednolita konstrukcja, pozbawiona jakichkolwiek łączeń, stref przesztywnienia i zaburzenia ugięcia, jest tym, czego byśmy wszyscy chcieli. Niestety problemem jest transport. I dla naszej wygody większość decyduje się na dwuskłady.

Mam dwa wędziska morskie jednoczęściowe na blankach Batson serii SWB i są to pały do ciężkiej, morskiej orki. Dla nich nie ma taryfy ulgowej, ani lepszego traktowania. Ja się o te blanki nie boję. Nie ma możliwości, aby to pękło ! Jednorodna konstrukcja pokazuje tu swój pazur. I nie ma mocnych :D))

No pewnie, że po 10-milionowym wymachu, złącze może zaszwankować samo z siebie, a w jednoskładzie nie ma co się popsuć, ale pytam o praktykę w tym względzie i konkretne przykłady.

Rzadko przecież katujemy jedną wędkę cały sezon 24/7 i w normalnym użytkowaniu klasowe blanki dwuczęściowe, czy travele, służą wielu Kolegom latami czy całe dekady (i know, i know, you dont fish 24/7 but your gear should built like you do ;) )

Pytam o ten sam model jednej firmy i wychwycone różnice w czułości, ugięciu, balansie, sprężystości, również trwałości, między jednoskładem, a 2-częściowym.

Przykład na przykład, popularne poppingi Batsona: IP844 / IP844F 213cm 21g 17lb, bądź lżejszy IP843 / IP843F 213cm 18g 14lb.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 2 tygodnie później...

Pytam o ten sam model jednej firmy i wychwycone różnice w czułości, ugięciu, balansie, sprężystości, również trwałości, między jednoskładem, a 2-częściowym.

Przykład na przykład, popularne poppingi Batsona: IP844 / IP844F 213cm 21g 17lb, bądź lżejszy IP843 / IP843F 213cm 18g 14lb.

Nie ma na Forum żadnego rodbuidera - profesjonalisty, ani hobbysty, czy też użytkownika wędek, który by mógł i chciał podzielić się takimi szczególnymi doświadczeniami? :D