Skocz do zawartości
  • 0

W Powidzkim Parku wysychają jeziora

admin

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przerabiałem podobny temat i co ciekawe zawsze znajdzie się kanalia co za kasę napisze korzystną dla lobby przemysłowego ekspertyzę. Takim ludziom powinno się odbierać prawo wykonywania takich ekspertyz :angry:

JHeśli chodzi o raporty o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko to może je wukonywać każdy i mie można odebrać uprawnień.

Inna sytuacja jest w przypadku dokumentacji hydrogrologicznych. By je wykonywać trzeba mieć uprawnienia, które można odebrać. Tego typu dokumentacje podlegają zatwierdzeniu przez właściwe organy i na tym etapie mozna by coś pokombinować.

• 0

Przypadek którym się zajmowałem dotyczyło dwóch kapani odkrywkowych koło Tarnobrzega. Oddalone do siebie kilka km byłyby połączone żyłami wód podziemnych. Było to wody trujące dużą zawartości a siarkowodoru. Kiedy zaczęto likwidować kopalnie w Machowie, uszczelniono dno ponad 20 m warstwą emulgatu. Odcięło to dostęp trujących wód. Niesyty zbiornik ten jest położony wyżej od kopalni w Pasecznie i powstało zagrożenie, że cała woda trzeciorzędu wpłynie do niego i zniszczy życie biologniczne. Do tego momentu wszystko się zgadzał. Panowie naukowcy z Krakowa zrobili ekspertyzę w zleceniach której sugerowali odizolowanie dna w Piasecznie emulgatem w którego skład miały chodzić popioły z elektrowni w Połańcu. Tu cała sprawa zaczęła śmierdzieć bo popiół pogarsza właściwości emulgatu. W praktyce planowano wpakować monstrualne ilości popiołu do wody. Jak przeprowadzałem wywiad z dyrektorem Siarkopolu i nie chciałem kupić tych bredni, to facet miał ochotę mi przykopać. Spytałem go dlaczego nie podniosą poziomu wody w Piasecznie do poziomu występowania wód trzeciorzędu. Przecież to klasyczne naczynia połączone. Po protestach ludzi zablokowane ten chory pomysł. Aktualnie niweluje się brzeg zbiornika. Poziom wody podniesiono o 8 m co zablokowało wszystkie źródła wód trzeciorzędowych. Niby happy end ale mnie do dziś irytuje rola panów „naukowców” piszących za kasę co sobie klient zażyczy.