Skocz do zawartości
  • 0

Silnik zaburtowy

wisnia023

Pytanie

Witam kolegów! Od jakiegoś czasu rozglądam się za silnikiem, dużo czytam na temat, ale dalej mam mętlik w głowie... Jaka jest różnica na wodzie między silnikiem z krótką kolumną, a z długą? Czy jak mam małą łódź, to potrzebuje do niej silnik z krótką kolumną? I czy póżniej taki silnik z krótką kolumną będzie nadawał się do większej łodzi? I odwrotnie, jak bym kupił silnik z długą kolumną, to będę mógł śmiało go używać w małej łodzi? Lepiej kupić 2takt czy 4 takt? Z wbudowanym zbiornikiem paliwa, czy z linią paliwową? Nie mam zamiaru szybko pływać, chcę tylko poruszać się z punktu A do punktu B nie tracąc przy tym połowy sił :D Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No Tornado dałem ale głupi myślałem że to ma wbudowany zbiornik Embarassed , swoją drogą tak jak pisałeś igła wziąłem ten z 2009. Może po świętach da radę wytestować z pontonem (3,2 jak pojawi się na aledrogo a jak nie kupię w firmie). Pierwszy dzień pływamy na maxa - obiecałem córce bez moczenia kija. Jeszcze raz dzięki

• 0

Potencjalne przepalenia farby na silniku widoczne byłyby od zewnątrz rozumiem. Mój nowo kupiony silnik wyglada jak prosto ze sklepu pod czapką. Nie wiem czy ktoś chciałby tak ostro pucować. Mam więc nadzieję, że wszystko dobrze będzie.

Jeszcze jedno, czy czyszczenie gaznika można zrobić jakimś cud preparatem samodzielnie czy oddać do serwisu?

Z góry dzięki

Mdziam

• 0

zacytuje siebie:

https://lh4.googleusercontent.com/-HRoxOTV0vwI/ThMO_99JMCI/AAAAAAAAABQ/L648ZcTrIUA/s500/DSCF0370.JPG

Ps jak tak patrze na ta fotke to dlugi silnik by musial byc dobre kilkadziesiat cm dluzszy a to znaczy, ze do auta bym go juz nie wsadzil (krotki jest moze z 20-30cm krotszy od szerokosci bagaznika w almerze - do dlugiego musialbym skladac kanape a w almerze otwor jest tak maly, ze praktycznie silnik musialby lezec po srodku bagaznika = 0 miejsca na inne graty...

zawsze chcialem i potrzebowalem kombi a wszystkie auta jakie kupuje to sedany.. nie mam rowno pod sufitem..

Dzisiaj sie przekonalem chyba pierwszy raz, ze dluzszy prawie zawsze lepszy a na pewno nie gorszy...

Plywalismy po sporej fali (kilka razy sie przelala bokiem bo trolowalismy na 3 wedki i nei zawsze moglem plynac pod dobrym katem do fali|) i zdarzalo mi sie, ze silnik wyskakiwal z wody (bylo slychac takie pyrkanie).

Ps do solankowcow - pluczecie silnik po uzyciu w slodkiej wodzie? (moze bede plywal pol na pol z kilkutygodniowymi przerwami?)

• 0

Witam,

Panowie mam pytanko. Planuję zakupić silnik 3,5 KM na krótkiej stopie. Macie może jakieś doświadczenia jak prezentuje się taki silnik w bagażniku klasycznego kompaktowego hatchbacka (focus, mazda 3, astra). Czy zajmuje dużo miejsca ? Czy swobodnie mieści się na szerokość bagażnika. Do tej pory przewoziłem tylko elektryka i na szerokość mi nie wchodził, tylko po skosie.

Dzięki z góry za info,

Pozdr,

Rower

• 0

Witam,

Panowie mam pytanko. Planuję zakupić silnik 3,5 KM na krótkiej stopie. Macie może jakieś doświadczenia jak prezentuje się taki silnik w bagażniku klasycznego kompaktowego hatchbacka (focus, mazda 3, astra). Czy zajmuje dużo miejsca ? Czy swobodnie mieści się na szerokość bagażnika. Do tej pory przewoziłem tylko elektryka i na szerokość mi nie wchodził, tylko po skosie.

Dzięki z góry za info,

Pozdr,

Rower

wozilem spokojnie 6km w borze, passacie i almerze. molega wozi 15km w borze bez problemow. podejrzewam ze i krotki i dlugi wejdzie - raczej na graty malo miejsca bedzie. ja juz na stale przygrzmocilem do lodzi i mam z dyni.

• 0

Dzisiaj sie przekonalem chyba pierwszy raz, ze dluzszy prawie zawsze lepszy a na pewno nie gorszy...

Plywalismy po sporej fali (kilka razy sie przelala bokiem bo trolowalismy na 3 wedki i nei zawsze moglem plynac pod dobrym katem do fali|) i zdarzalo mi sie, ze silnik wyskakiwal z wody (bylo slychac takie pyrkanie).

Ps do solankowcow - pluczecie silnik po uzyciu w slodkiej wodzie? (moze bede plywal pol na pol z kilkutygodniowymi przerwami?)

No i jak gooral lepiej na długiej stopie sie pływa?

Mam podobny kształt dna łajbki i wysokość pawęży do dna 38 cm a do kila i spodu dna w środku łódki 48 cm i mam zagwozdkę silnik z którą stopą kupić?