Skocz do zawartości

Blank do 40g na szczupaka z łódki

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam markowego blanku... 7,6 ft, zeby był dwuczesciowy, o mocy tak około 20lbs i cw gorna 1oz max 1 1/2oz, zeby nie był HS, ani MT... no i nijak nie moge znależć....... Moze ktos wiec o takim cudzie....

Z opisów CD Blue Rapid 230cm cw.7-28gr i mocy 8-17lbs.... ale blank nieosiągalny narazie, pomimo ze widnieje na stronach Pracowni...

Wzorem do poszukiwań moze byc Talon 70MHF2....

Hej :D a do czego ma być? To fajna długość, jeżeli chodzi o większą moc to są dwa ciekawe lamiglasy z G-1000 typ livebait, do 25 i do 30lb - ale to na konkretną rybe i troche powyzej Twojego cw

Sporo nizej z kolei, np. rowniez dwa ciekawe Batsony: Popping 17lb 230cm i Crankbait 25lb ( ale 7 stóp w jednym kawalku)

Wszystko fajne blanki dalekie od magnum tapera.

Dzieki za podpowiedzi. A wiec ma byc do łódki, ma byc do pary z Lamiglasem G-1000, 7,6 ft, 2oz. Do woblerów 10-12cm, takiej długosci gum na głowkach 10-20gr. Na łowy jeziorowe, szwedzkie. No i przede wszystkim do mojego gustu ;), który opisałem wyzej; czyli pociagniecie tak z połowy szczytówki... Moze własnie ten CTS.... ale nie miałem w reku...

Woblery 10-12cm to jest ciezki kaliber, chyba ze sa w rodzaju Rapali husky.

Ja do ciezszego lowienia wzialbym ktoregos z tych lamiglasow 2,3m - jeden jest 25LB, drugi 30LB.

Taka dlugosc pasuje mi, kiedy operuje masywnymi przynetami.

To nie jest przez producentow mocno potraktowany temat (dlugosc 2,3-2,4m w 2 kawalkach) <_< ale mnie to przeszkadza tylko w kijach ciezkich. Gdzies od 20LB uzywam juz 2,6m a tutaj jest w czym wybrac..

Gumo

Gumo,

a mi jakos przez lata skraca sie długosc spina do łowienia z łodzi. Juz 275-260cm przerobiłem... moze to skracanie długosci wynika ze specyfiki lowiska i moich upodobań do szczupachy łowów.

Odbywa sie to łowienia na krótkich dystansach rzutowych. I najprzyjemniejsze łowienie mam w zakresie 210-230 :D

@yglo

że do woblera chcesz kij bardziej leniwy to rozumiem, ale do gumy.... dlaczego?

Jak ma byc do pary z Lamim G-1000 to rozumiem że musi być oczko albo i dwa oczka delikatniejszy.... obejrzyj Batsona Poppinga 230cm 17lb - dla tego lamiglasa powinien byc dobrym, lezejszym uzupelnieniem albo Talona 7'4 MXF2 z VI+ to co prawda Hot-Shot a sprawdza się przy gumie dobrze i przy woblerze 10-12cm jeśli nie będzie to SDR (a jak będzie, to obgonisz Lamiglasem )

Friko,

oba blanki ( Talona 7,4 MXF2 i Batsona 2,3 7-21 17lbs ) juz przmacałem na Wawelskiej :D Mi chodzi o specyfike pracy blanku taka jak ma seria CD Blue Rapid, czyli szpada :D Ja wiem, ze troche nie ksiązkowo, ze i do gum i do woblerów... No ale to gust, jak to ze najładniejsze sa te z ciemnymi oczami i bląd włosami :D

Musze podpytac kolege Klosskube o tego CTSa, ale na stronie Fishigartu jakos tego blanku nie widze.... tzn o tych parametrach jakie podał Klosskuba

Witam ,

Była kiedyś taka seria z CD Royal i blank BLCJWPIKEM296 (7-17lb , 1oz). Być może gdzieś w FC lub w innych pracowniach się zawieruszył...

Powinien pasować idealnie , tyle że to 8-mka na długość.

Grubościenny blank o małej zbieżności. Szybki , a pod obciążeniem pięknie pracujący.

Pozdrawiam

Piotr

CJW Pike to już pieśń przeszłości - CD już dawno nie robi tych blanków - ostatnie zostały sprzedane półtora roku temu. Co do zamówień w CD to niestety muszę potwierdzić słowa Friko.

Wiem , wiem , ale czasami zdarza się , że coś się w pracowniach ostanie :D A jak powszechnie wiadomo nie zawsze nowe jest lepsze... CD CJW to była wg mnie doskonała seria.

Pozdrawiam

Piotr

I własnie dostałem odpowiedz od Aspiusa, ze blank Blue Rapid 230cm/7-28gr/17lbs jest do kupienia jako gotowa wedka.... No i noc nie do przespania, bo sam swoje blanki zbroje, a płacic za wedke by... byc moze ją rozbierac i ubierac na nowo... No i bez obejrzenia, pomacania, ponaginania... nie kupię:)

• 1 rok później...

Trochę zmieniłem pytanie:

Szukam blanku pod casta na szczupaka 2,13-2,30. Ma obsługiwać zasadniczo: slider 7,10S (super by było jak obsłużył by fatso10 - ale pewnie trudno będzie to pogodzić), gumy główka 6-8-10g plus kopyta 3,4 (czyli trochę ponad 10g). Zainteresowały mnie blanki:

Lamiglas IMC845 jakie bylo by jego dolna CW (nie chodzi o katalogowe ale takie tzw realne plus jak zakres górnego)

Batson IMB845 lub MB845 (IMB784 i MB785 raczej trochę któtkie jak dla mnie łowię dużo z brzegu)

Chodzi mi o blank bardziej subtelny-nie pałowaty ładujący się w niższych zakresach CW, głównie współpraca z scorpinon DC lub Daiwa Megaforce lub Quantum Cabo (ale głównie scorpion)

Koledzy czy ktoś może mi coś doradzić w powyższym temacie?

znaja znaja , ale pogoda dobra to pewnie na rybki wszyscy pognali...

wiec tak imb784 i 785 to bardzo mocne palki wiem bo szykuje sie do zbrojenia tego pierwszego , osobiscie do samych jerkow wybrał bym mag bassa 784 z rx6 czyli mb784 ale ja nie uzywam przynet wiekrzych od slidera 10 tonacego okazjonalnie fatso 10 a czesciej s7s i duzych gum, wiec do moich celow idealnie i blank błyszczacy :mellow:

jelezli przewidujesz uzycie czegos wiekrzego od s10 to wybierał bym 785 od ciebie i twoich preferencji zalezy który moduł, wydaje mi sie ze rx7 bedzie troche sztywniejszy , zato rx6 ładnie bedzie pracowal pod rybka w srednich rozmiarach

najepiej udaj sie do pracowni w ktorej stoja oba blanki i pomacaj

• 1 miesiąc temu...

Witam! Jako że rozbroiłem swoją poprzednią (pierwszą) wędkę , szukam blanku który będzie mógł bez problemu obsługiwać gumy typu relax6 z główkami max 15g , ewentualnie slidera10 . Myślałem nad Batsonem SPG785 , chyba że się nie nadaje , po proszę o propozycje innego blanku. Mile widziane komentarze na temat SPG785 a nawet fotki ugięcia. Pozdrawiam !

• 1 miesiąc temu...

Z racji tego iż zaplanowałem juz z narzeczoną wyjazd na szwedzkiego szczupaka będzie mi potrzebne odpowiednie wędzisko :mellow:

Połów z łodzi metodą spinningową. Na duze obrotowki 4>,woblery i na co tam się jeszcze łowi w Szwecji :unsure: Wędka nie może klęknać przy prowadzeniu obrotówki nr 4-5 w rzecznym uciągu. Nie chcę przy tym żeby to była jakaś sztywna pała.

Wedka musi byc dwuczęsciowa. Długość około 2 do 2,3m. Zastanwiam się nad Lamiglasem GLB 902ML. Rekojeść z pianki EVA do tego set Hardloye + szczytowa SIC, uchwyt Fuji DPS. Myślicie ze to odpowiedni blank i dobór komponentów?