Skocz do zawartości

Blank do 40g na szczupaka z łódki

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Blanku nie miałem w łapach , ale sądząc z opisu to potężna wędka, nie wiem jak bedzie z rzucaniem obrotkami 4-5 , to dość lekkie przynęty , kij może odpowiednio się nie ładować.

Dobór komponentów ok , typowo użytkowy praktyczny zestaw , bez fajerwerków, ale solidnie i praktycznie.

Ja wiem, że ten blank ma zwolenników. Ja wiem, że jest on polecany, jako świetny na szwedzkie szczupaki. Dla mnie jednak jest on kompletnie bez sensu (swego czasu, w rozmowie z Danielem Xrods wspomniałem o nim i taki mniej więcej komentarz usłyszałem - mial rację). Kij na tym blanku ma akcje kija ... od szczotki. On się nawet pod Fatso nie ładuje. Natomiast do jerkowania, ale pod multik, może być, choć moim zdaniem za długi. Z lżejszymi przynetami jest jeszcze gorzej.

Howgh,

Fatso

Pod obrotówkami 4-5 w rzece nie klęknie, ale on w ogóle nie klęka .

Mnie się dobrze sprawował IP845, przerobiony na dwuskłada. Generalnie mocny blank 20lb jednouncjowy, albo troche lepiej...

Żaden hot-shot

Pzdr,

Fatso

P.S. Nie łowiłem, jedynie na sucho machałem i giąłem, ale być może IC847-3 by się zdał :unsure:

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Proszę o polecenie blanku do połowu szczupaka w kanale oraz z łodzi. Mieszkam obecnie w UK. Mają tutaj bardzo rybne kanały, obfite również w dorodnego szczupaka który dorasta tutaj do pokaznych rozmiarów. Blank w granicach 1,90-2,30m. Łapię głównie na obrotówki nr 3-4. 3''-4'' kopyta oraz gumy Relaxa. Czasami na woblery Rapala. Wędzisko nie będzie używane do trollingu. Chciałbym żeby było jak najlżejsze do całodziennego spinningowania.

Na stronie Art-Rod znalazłem coś takiego:

XS 84 2M (2.13m 7-28gr 10-20lb)

Jest to lekki, bardzo szybki blank zaprojektowany w konwencji Magnum Taper,

przede wszystkim do łowienia gumą 6-12cm na główkach 8-20gr. Jest super czuły! Szczytówka z początku dość subtelna, szybko się wzmacnia. Umożliwia to dobre podbijanie jiga, jak i łowienie łagodniejszymi technikami. Świetnie łowi się nim także woblerami. Bardzo dobrze również obrotówkami 3-5 i wahadłówkami -zwłaszcza z opadu- 12-22gr

W dole mnóstwo mocy do odpowiedniego zacięcia i jeśli trzeba siłowego holu.

Blank umożliwia perfekcyjne i komfortowe, całodzienne łowienie, dedykujemy go wędkarzom - pasjonatom nie akceptującym blanków jednoczęściowych.

Ktoś używa tego kija?

Jeszcze jakieś propozycje?

Myślę, że większością wędzisk zbudowanych na blankach o długości 7’ o mocy 15 do 20lb można łowić przez cały dzień bez specjalnego zmęczenia ręki. Do podanych przez Ciebie zastosowań możesz się równie dobrze rozejrzeć za blankami o połowę tańszymi. Jak ciężkich główek używasz do tych gum? Bo z Twojego opisu wynika, że blank nieco lżejszy (do 15 lub do 17lb) byłby właściwszy. Łowisz raczej na gumy, czy raczej na obrotówki? Bo jeżeli wędzisko ma obsługiwać oba typy przynęt, a do tego woblery, to powinno być dość szybkie o w miarę równomiernym ugięciu.

Myślę, że większością wędzisk zbudowanych na blankach o długości 7’ o mocy 15 do 20lb można łowić przez cały dzień bez specjalnego zmęczenia ręki. Do podanych przez Ciebie zastosowań możesz się równie dobrze rozejrzeć za blankami o połowę tańszymi. Jak ciężkich główek używasz do tych gum? Bo z Twojego opisu wynika, że blank nieco lżejszy (do 15 lub do 17lb) byłby właściwszy. Łowisz raczej na gumy, czy raczej na obrotówki? Bo jeżeli wędzisko ma obsługiwać oba typy przynęt, a do tego woblery, to powinno być dość szybkie o w miarę równomiernym ugięciu.

O połowę tańszymi? Myślisz o Batsonach? Łowię raczej na przynęty twarde chociaż w tym sezonie zamierzam więcej uwagi poświęcić miękkim. Główki raczej do 15 gram. Mogą jedna trafić się łowiska gdzie będzie potrzeba 20 gram. Wędzisko zamierzam budować sam na piance EVA i Hardloyach. Moje pierwsze:)

Podpisuję się pod opinią woblera wz. Biorąc pod uwagę, że łowisz na twarde przynęty i niezbyt ciężkie gumy odpowiednim wydaje się MB843. Obecnie zbroję też jednoczęściowego Batsona IP843, a macałem i dwuczęściowe 843F i 844F. Ten drugi mógłby również być ciekawym pomysłem.

Kiedy przypominam sobie początki mojej przygody z rodbuildingiem, nie zainwestowałbym w droższy blank. Za jakiś czas na 99% nie będziesz zadowolony z efektu, może nawet przebudujesz wędzisko…

woblerwz i krzysiek, chyba dobrze prawią.

MB MHX czy Batsona spokojnie się powinny sprawdzić. A i ceny na kolana nie rzucają. Jak zaskoczysz to tak jak napisał krzysiek, przyjdzie czas na inne, czy lepsze to już kwestia twoich preferencji/gustu czy t.p. Ja zrobiłem sobie patyk na MB 843-2 MHX (dł. 2,13), spoko obsłużyłby ciężary którymi masz zamiar rzucać. Do propozycji krzyska mógłbym dorzucić jeszcze SB812-Blend MHX (krzysiek o tym juz było, polubiłem MHX-y), fajny kijek ale jednoczęściowy, dł. chyba 2,05.

• 3 miesiące temu...

Witam ! Poszukuję dwu składowego blanku (max 245cm) pod korbę na krótko mówiąc szczupakówkę . Chodzi mi o blank dość szybki z zapasem mocy , do miotania ALGĄ 3 , savagem 9,5cm +10/12g główkami . Na blank powiedzmy przeznaczam 300zł . Czy pomożecie coś wybrać , niekoniecznie z batsona , chyba że jakiś jest godny polecenia. Czekam na wasze propozycje. Tak wiem temat pewnie 532 razy wałkowany no ale liczę na Was .

Moje propozycje :

ST1025-MHX

P904-2-MHX

Wiem że nieda się wszystkiego pogodzić i to w takim wielkim budżecie ale chciał bym wybrać taki blank który pomęczy się ze mną kilka ładnych sezonów . Ten MHX SA1025 wydaje się być odpowiedni jednakże za długi... Widzę że trzeba będzie pozmieniać trochę parametry szukania bo nic z tego nie będzie , w gre wchodzą jeszcze blanki 198-213 (obojętnie czy jedno czy dwu , ale krótkie to lepiej jednoskłady)

No niekiedy tak , ale 3 sezon łowię 198 z brzegu i jakoś mi z tym dobrze, z resztą nie tylko ja , bo jak chodzimy czasem we 4-5 to każdy z nas ma takie kije . Czyli z szukania długiego blanku przechodzimy na krótki, taki który obsłuży do 35g o akcji FAST i zapasie mocy.

Może MB784 ?

Mam MHX ST1025 obsluguje ładnie gumy 3-4 na łbach od 15-do max.30g,wobki 7-10cm(płycej chodzące,o lagodnej pracy nawet do 13-15cm) i wszelkie żelastwo w wyżej podanych parametrach.jednak ponizej 15gsłabo juz czuć gumę,co do mocy to ma powera nawet na sumka 10-15kg ciągniętego na ostro.