Skocz do zawartości

Kastking wiem wiem bedzie lincz :)

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Odgrzewam, gdyż wpadł model który śnił mi się po nocach...

Kastking Spartacus Maximus.

Zakupiony jako używka od kolegi @Maciek.

Profilaktycznie przeserwisowany- w środku suchy jak pieprz.

Kręci jak nowy.

Mechanizmy wizualnie solidne, przekładnia mosiężna, hamulec z podkładkami karbonowymi- mimo suchości bardzo mocny- porównywalny z hamulcem Dam Quick Optimus 301.

Jutro dziewicza wyprawa na której obsługiwać będzie wabie ze zdjęcia.

3 tygodnie wolnego zweryfikuje ten sprzęt...

Nie omieszkam po tym czasie wrzucić paru zdań na jego temat.

post-50961-0-31107200-1537639802_thumb.jpgpost-50961-0-17850900-1537639834_thumb.jpgpost-50961-0-20895500-1537639852_thumb.jpgpost-50961-0-31855600-1537639869_thumb.jpg

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Jak obiecałem- zdaję relacje...

W sumie udało się być nad wodą 14 razy po 5-8 godzin.

Do wody szedł głównie Slider 12S i Fatso 14F.

Multiplikator nawet nie jęknął.

Żadnych jakichkolwiek zmian w kulturze pracy.

Żadnych bród, zacięć, nie miłych niespodzianek.

85g z Fatso nie robiło na nim wrażenia.

Lżej jak 47g ze Slidera 10S nie łowiłem, także nie odpowiem jaką masą minimalnie potrafi cisnąć- to też kwestia użytego kija.

Dobrze leży w dłoni, hamulec rzutowy jak i walki- precyzyjny, a ten drugi- naprawdę mocny.

Ogólnie bezproblemowy i zdaje się, mocny, trwały sprzęt- co dla mnie jest podstawą podczas łowów.

Do końca sezonu jeszcze szmat czasu. Następne wypady z nim nad wodę za 3 tygodnie gdzie też nie mam zamiaru go oszczędzać:-)

Jak odpadnie korbka- nie omieszkam o tym również poinformować:-D

• Like 8

• 3 tygodnie później...

Po przeczytaniu testów https://fishing-test.pl/katalog-testow/zylki-plecionki/1084-plecionka-jmc-4x-0-04-i-0-06-mm i https://fishing-test.pl/katalog-testow/zylki-plecionki/955-plecionka-osmiosplotowa-jmc-8x zdecydowałem się zainwestować eksperymentalnie i kupiłem tę plecionkę w 5-ciu rozmiarach:

- 0,03mm/3lb,

- 0,04mm/4lb,

- 0,08mm/8lb,

- 0,15mm/18lb,

- 0,21mm/25lb

Wszystkie w kolorze Fluo. Jak dotąd miałem na tyle czasu, żeby wypróbować 0,03 i 0,08. Nawinąłem na multiplikatory i nad wodę:

- 0,03 to kompletny "niewypał", grubsza 1,5 raza od KAMATSU Techron 0,04, zupełnie płaska jak tasiemka, chropowata, bardzo łatwo rozwarstwia się, ale czego można było spodziewać się po trzysplotowym warkoczyku. Jedyną jej zaletą jest moc, co udowodniła rozginając z zaczepu kotwiczkę Horneta S (4cm, 4g). Cóż z tego, jeśli odległości rzutów z przynętami od 4g do 6g mizerne, osiągały z trudnością około 10m, a po dwóch godzinach wędkowania warkoczyk zaczął się rozwarstwiać i tworzyć brody bardzo trudne do rozplątania. Po trzech godzinach plecionka nie nadawała się do użytkowania w zestawie castingowym. 120 zł poszło do kosza... default_sad.png

- 0,08 okazała się diametralnym przeciwieństwem. Gładka, śliska, bardzo ścisła. Nie miałem akurat innej plecionki 0,08 dla porównania grubości, ale w konfrontacji z MOMOI JigLine MX8 0,14 "na oko" jest prawie o połowę cieńsza od JigLine. Z multiplikatora schodziła jak masełko i przy hamulcu magnetycznym ustawionym aby tylko zlikwidować boczny luz szpuli, przy minimalnej kontroli kciukiem, przez trzy godziny łowienia nie utworzyła się ani jedna broda. Woblerki od 6 do 12g leciały na około 20-30m (nie mierzyłem krokami, tylko obrotami korbki). Żadnych oznak rozwarstwiania, ani utraty koloru. Moc również bez zastrzeżeń, co prawda nie sprawdzona na rybie, ale wyholowałem nią pełnego wody starego gumofilca (kalosza, nie wędkarza). Jeśli linka utrzyma swoje parametry przez cały sezon, a pozostałe potwierdzą to co prezentuje 0,08, to zagoszczą na dłużej w moich zestawach. 

Edytowane przez Alexspin
  • Like 6

• 1 miesiąc temu...

Dla mnie jak i całego mojego sprzętu, z dniem dzisiejszym nadszedł czas posuchy...

Do wypraw na ,,zimne'' Klenie- o ile aura pozwoli.????

Dla przedstawionego wcześniej Maximusa napewno nastał czas leżakowania.

I tak od momentu zakupu zaliczył łącznie 42 wyprawy.

Miotał wspomniane wcześniej wabie.

Do tego doszły wahadła 82 i 87g prowadzone głęboko w nurcie.

Odziwo- nie rozpadł się!

Ma się naprawdę git.

Jak w dniu zakupu, jak nówka.

Dziś dałem na luz, Rzeka i jej mieszkańcy ,,pożegnani'' z wczorajszym dniem.

Tak więc rozebrałem dziada by go obejrzeć, odświeżyć na nadchodzący sezon.

Rozebrany, wyczyszczony, nasmarowany i złożony.

Popatrzcie sami...

post-50961-0-84421800-1546283738_thumb.jpgpost-50961-0-09470800-1546283755_thumb.jpgpost-50961-0-14724500-1546283766_thumb.jpgpost-50961-0-92702700-1546283777_thumb.jpgpost-50961-0-40714700-1546283792_thumb.jpg

• Like 9

• 2 tygodnie później...

przeciez to korba a my jestesmy w dziale baitcasting

nie to zebym byl zlosliwy tylko moze w dziale spinningu znajdziesz odpowiedz na swoje pytania

pozdro

• 1 miesiąc temu...

Mam taki teoretyczny pomysł na łowienie castingiem pstrągów i kleni na przynęty powierzchniowe 0,5-3g:

- wędzisko castingowe 3-15g, lub 7-21g;

- multiplikator Tatula CT100HSL;

- linka główna plecionka;

- boczy trok żyłka 0,16-0,20mm;

- ciężarek pałeczka 10-15g.

DSC04450+-+Kopia.JPG

Czy taki zestaw ma sens? Czy zastosowanie bocznego troka sprawdzi się? Czy takie wiązanie bocznego troka sprawdzi się?

Edytowane przez Alexspin

Łowisz na czystych rzekach bez zawad z gołymi brzegami?

Różnie to bywa, ale w większości są to rzeczki i rzeki bez nadzwyczajnych zawad dennych (oprócz roślinności) a brzegi rzadko są zakrzaczone, tyle że z nawisami traw i w niektórych miejscach z trzcinowiskami.

Chodzi mi głównie o użycie bardzo lekkich, pływających przynęt do zestawów castingowych, a jak wiadomo podanie tak lekkiej przynęty przeciętnym castem jest bardzo trudne.

Edytowane przez Alexspin

• 1 miesiąc temu...

Jest jakiś model Kastking do ultra lighta?

Co przez to rozumiesz? Wędzisko? Multiplikator? A może cały zestaw?

Poczytaj temat http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-1 to niemal encyklopedia wiedzy w dziedzinie "casting UL". :)

Z 3 jakie miałem i w sumie z 5 jakimi rzucałem to najlepiej w niskich gramaturach działa chyba tsurinoya xf 50 z tym, że raczej tak od około 3 gram. Piszę około bo bardzo krótko nim rzucałem, dosłownie kilka rzutów.

• Like 3

Zupełnie przyzwoicie obsługuje przynęty Tatula z płytką perforowaną szpulą. Przy bezwietrznej pogodzie udają mi się rzuty do 15m przynętami 3g, a z wiatrem nawet 2,2g do 10m. KONGER Streeto też w podobnych warunkach daje radę 3-4g, ale już przy bocznym wietrze nie da się zejść poniżej 4g.

W obydwu przypadkach konieczne są cienkie plecionki i bardzo uważna kontrola kciukiem.

Edytowane przez Alexspin

Na Kastking zasobną kieszeń?

Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka

Niestety, ale dobre multiplikatory mało nie kosztują. Kołowrotek stałoszpulowy do UL-a, zupełnie przyzwoity kupisz już poniżej 200 zł, a multiplikator o zbliżonych - zaznaczam zbliżonych - walorach nie będzie tańszy niż 300-400.

Ps

pojawiła się już nowa szpula do tatuli 5,56g

Podlinkuj namiary... :)

Edytowane przez Alexspin