Skocz do zawartości

Troć - jaki blank?

Rekomendowane odpowiedzi

No co Ty .. To bardzo zdrowy objaw . Nigdy nie jest za póżno na dobry kij . A ja nie moge sie powstrzymać przed eksperymentowaniem . Wabi mnie , podobnie jak ciekawość , co jest za kolejnym rzeki zakrętem .

• 1 rok później...

Witam.

Za morskimi trociami śmigam po plaży już parę lat i postanowiłem sam sobie złożyć kijek, tylko i wyłącznie do takiego łowienia. Przynęty jakimi łowię max 25gr.

Wybrałem dwa blanki:

Talon 100MXF2 Explorer 3,05 7-28gr 8-20lb X/Fast Medium

MHX ST1204F 3,05 10-42gr 8-17lb Fast Med/Mag

Nie wiem czy to dobry wybór i który byłby lepszy? Może ktoś miał do czynienia z tymi patykami?

Pozdro

Łukasz

Talon ma stosunkowo delikatną szczytówkę i mocny dolnik. Ja go sobie (tego 2,70) do rzecznego sandaczowania gumianego uzbroiłem. Z kolei Batson ma dużo płynniejsze ugięcie. Jest taki bardziej proporcjonalny w swej akcji.

Talon jest świetnym blankiem, ale (moim zdaniem) dość wąskotematycznym. Batson jest bardziej wszechstronny.

Pzdr,

Fatso

• 2 tygodnie później...

Witam

Prześledziłem archiwum jerkbait.pl, mam pewne przemyślenia ale proszę podpowiedzcie, najchętniej z pozycji posiadacza/praktyka typy na wędkę trociową (rzeka). Poszukuję raczej blanku niż gotowej wędki.

Spining, przynęty tradycyjne, łowię tylko żyłką więc chciałbym aby blank był sprężysty i umożliwiał dobre (jak na żyłkę) czucie przynęty i brań. Im blank szybszy, coś a'la szpada tym lepiej (osobiście jestem fanem Xszybkich blanków wysokomodułowych typu XLS, ale tam propozycji pod troć raczej nie ma). Długość 3-3,2m od biedy 2.9m

Talon odpada.

Z góry dziękuję za wpisy i pozdrawiam

Trutta

Witam,

Wyboru za dużego w ex fast nie masz. Dwa blanki CD Blue Rapid i jeden 9'6'' w Legend Elite.

Z tym czuciem przynęty to trochę nie rozumiem. Woblery i blaszki trociowe maja mocna akcje.

Sam blank to tez nie wszystko, odpowiednim uzbrojeniem możemy bardzo dużo zdziałać. Tak dla przykładu mój rx7 3.20 uzbrojony klasycznie w dwu-stopkowe Fuji Sic ma dość miękka szczytówkę i akcje określił bym jako moderate-fast. Wędka kolegi na jednostopkowych to już typowy fasciak, zupełnie inny od mojego i chyba fajniejszy.

Zgadza się, przynęty trociowe raczej mocno pracują ale...

Od wielu lat łowię na 3.20 Loomisa GL2 uzbrojonego w przelotki jednostopkowe. Fajny kij, bardzo mocny, nie gubiący ryb, pracujący po rękojeść ale bardzo ciężki i przy żyłce niestety orientuję się że mam troć na kiju dopiero jak wyskoczy z wody lub przyciągnę ją pod nogi...

Pomimo, że praca przynęty jest ogólnie wyczuwalna (w sumie bardziej na szczytówce niż w ręku) to można zapomnieć o wyłapywaniu drobnych skubnięć, puknięć troci jak i struktury dna. Ciężko to wyjaśnić w piśmie bo to pewna sprzeczność ale nad wodą staje się to dość jasne.

Chciałbym te rzeczy zmienić przy kolejnej konstrukcji tzn. odciążyć rękę, usztywnić się i zwiększyć czucie przynęty oraz brań.

... w sumie nie musi być nawet typowy xfast, bo to raczej ciężko będzie znaleźć - ale coś w tym kierunku

Witam,

Przejdź się do FC i obejrzyj Blue Rapidy. Masz model 3 metrowy do 50 gram i 3.20 do 42. Powinny być sporo lżejsze od Loomisa. Trzeba jednak uważać, takie szybkie wędki potrafią w...ć trotkę i zaczyna szaleć :D

Z lekkich blanków zostaje jeszcze Gatti, ale ze względu na ich inny opis dopiero 80 gramowy będzie się nadawał, a wazy mniej niz CD.

Bujo

Do FC to już wstydzę się chodzić bo do tej pory tylko na chodzeniu i oglądaniu się kończy, czekam kiedy mnie pogonią , co prawda mam ich dwie konstrukcje ale... taki klient to pewna uciążliwość. BR raczej odpada, nie leżą mi te blanki, za to polecali mi blank Taiaha 3,2 10-35g lub 15-50g tylko sęk w tym, że nie ma tam gotowej wędki do pomachania a informacji w necie na temat tych blanków jest tyle co kot napłakał (a i te strzępy to raczej teoretyczne rozważania). Dlatego postanowiłem wspomóc się wiedzą forumowiczów

Witam,

Wyboru za dużego w ex fast nie masz. Dwa blanki CD Blue Rapid i jeden 9'6'' w Legend Elite.

Witam ,

Ja bym jeszcze dorzucił St.Croix 5SC96HF2-G lub 3SC96HF2. Blanki bardzo szybkie , czułe z dość delikatną szczytówką. Moc odpowiednia.

Pozdrawiam

Piotr

• 2 miesiące temu...