milupa Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Piotr no i o to chodzi .Nowy kij na konkretny gatunek ryby to jest to . Kijek trociowy to ja mam Kongera Tazara, ale tak mnie naszło na coś lżejszego.Może ktoś coś ciekawego doradzi, jak by co to rozchodzi się o coś nisko budżetowego tak do 500-600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Batson ISA 1025 by był. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Batson ISA 1025 by był. Tego nigdzie nie mogę namierzyć, czy on przypadkiem nie miał 2,60 jak IST 1025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Sorry pomyliłem model chodzi o ISA 1086F 10-42g do 25lb.ISA 1085F to 17lb raczej za słaby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak w tytule kolega prosił mnie żebym mu znalazł budżetowy blank pod trociówke: dł. 2,9-3m cwt. do 40-50g moc 20-25lb. Kijek ma osługiwać typowe tociowe przynęty na rzece z naciskiem na woblery trociowe 6-9cm ,które są lekkie (7-15g) + obroty i wahadła 10-25g.musi też mieć moc realnie z 20lb.,żeby jak zajdzie taka potrzeba móc zatrzymać dość siłowo białasa 70+.Do tego ma być budżetowy 300-400 zł. myślalem o blanku Sevier 10' 15-70g,ale może być za mocny do rzucania wobkami i o MHX St1144F,ale ten z kolei może być za słaby... Macie może jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 ST1204F-MHX, polecam, spradza sie wyśmienicie.Ewentualnie Talon Explorer 305cm 10-60g, pancernik, idealny na zimowe łowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Dzięki,tak sobie myślałem że St1144F będzie odrobinkę mocniejszy od tego 10' z racji tego że krótszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Miałem wędkę na tym blanku ST1204F-MHX i szczerze mówiąc odradzam, zdjęć ugięcia nad wodą nie zrobiłem ale miałem ją w ubiegłym roku na Słupi, łowiłem nią może z 15 min po czym szybko sprzedałem. Wkleiłbym ten blank w kategorię, Boleń lub gruby Kleń ale z pewnością nie troć. Poddaje się w nurcie wahadełkom 15-18gr, wobler trociowy 8-9cm gnie ją tak że uczucie braku mocy do zacięcia jest deprymujące i dyskwalifikuje ją w moim odczuciu przy łowieniu troci. Miałem ją uzbrojoną dość lekko tak aby najbardziej odciążyć blank dając mu jak najwięcej mocy ale niestety... PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 a to ciekawe, bo ja mam całkiem inne odczucia,nie jest to typowa pała, ale tez nie słaby kijek.No ale każdy wędkuje jak mu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Moim zdaniem przy tej długości mocy zdecydowanie za mało ale tak jak mówisz, każdy wędkuje w innych nieco warunkach i czego innego wymaga od sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Zafunduj sobie Blue Rapida ,myślę że model 10 Ft do 35 c.w spełni pokładane zadania. Jest teraz wyprzedaż u pana Matuszewskiego to może załapiesz się na "stary" model właśnie w takiej kwocie jaką podałeś .Blank sprawdzony przetestowany przez forumowiczów ,brać ,kupować nie żałować jak mawiał Franciszek Gołas w "Jak rozpętałem II wojnę światową" Edytowane 27 Listopada 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Kijek ma być koledze i do tego budżetowy,ja trociowanie ogarniam 28 gramowym talonem 6+ z plecionka na szpuli,a na mrozy dragon milenium z pierwszej serii (po delikatnych przeróbkach) + żyłka. Jeżeli nie miał bym ograniczeń to z CD wybrałbym taihe 20-25lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania64 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Trzy sprawy:Po pierwsze - trudno kupić dobry blank za 300-400 zł. Właściwie jest to niemożliwe chyba, że jakaś totalna wyprzedaż. A byle jakiego, nie warto ponieważ za 600-800 można mieć prawie wszystko co najlepsze. Po drugie - nie rozumiem po jaką cholerę na nasze chorowite i wychudzone kelciny blanki o mocy 25 funtów. To jest oczywiście kwestia pewnej filozofii łowienia moim zdaniem nie warto łowieć tak ciężko np. 9 cm wobler. Wystarczy 6 cm a nawet 5 cm byle był wystarczająco agresywny i w odpowiednim na dany dzień kolorze. Ja lubię łowić trocie najbardziej wędką zrobioną na blanku morskiej muchówki w klasie 9 AFTM, i tak jest za mocna na te nasze "potwory" wędka ma już 15 lat i jest ciągle najlepsza dla mnie. Można by pewnie uzbroić coś lepszego ale nie ma takiej potrzeby. Jeżeli musi być naprawdę mocna wędka to może jakaś xzoga. Po trzecie - lekkie sprostowanie mrWhite7 "brać, kupować, nie żałować" albo podobnie to Franek DOLAS a nie Gołas. Najbardziej znany z Gołasów to Wiesław doskonały aktor. Młodzież czyta i niechcący nasiąka głupotą sączoną przez internet i po co ? Polska szkoła ogłupia wystarczająco skutecznie, pozbawiając także dzieci wiedzy o polskiej kulturze (w tym kulturze filmowej). Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2012 przez Wania64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgadzam się z tym że na 99% naszych trocio/łososi wystarczy kijek 12lb.,ale każdy polujac na nie marzy o konkretnym srebrniaku lub łososiu i chce mieć zestaw pozwalający choć nawiązać walkę z taką rybą..... Ja znalazłem dla siebie złoty środek,jako że łowię głównie 7 cm wobkami które ważą ok. 10g wybralem talona 6+ 7-28g 20lb.kij jest czuły i delikatny(pozwala na komfortowe operowanie wobkiem) a przy tym ma moc na konkretną rybę.łowię nim z plecionką i jak dotąd nie mialem problemów z żadną trotą,a największa jaka na niego wyjachala to wrześniowy samiec 80+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Z racji tego, że zbliża się nowy sezon trociowy to chciałbym odświeżyć temat i zapytać o Wasze propozycje blanków dostępnych obecnie na rynku z podziałem na troć rzeczną i morską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) .... a nie lepiej było napisać i poczytać TU: http://jerkbait.pl/topic/32444-w%C4%99dka-na-tro%C4%87-z-rzeki/page-4?hl=%2Bw%C4%99dka+%2Bdo+%2Btroci#entry2030382 Edytowane 19 Listopada 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 U mnie 2 w 1 Taiaha 3,00m/20lb/10-35g robi w każdej wodzie, niezależnie od stopnia zasolenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 .... a nie lepiej było napisać i poczytać TU: http://jerkbait.pl/topic/32444-w%C4%99dka-na-tro%C4%87-z-rzeki/page-4?hl=%2Bw%C4%99dka+%2Bdo+%2Btroci#entry2030382Nie lepiej, bo w tym wątku chodzi o blanki trociowe, a nie o fabryczne kije jak powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Nie tylko.... wędki fabryczne....ale jak tak to : CD BLU RAPID:3m 10-35gr ; 3,2m 10-42grCD TAIAHA :3,2m 10-35grTALON EXPLORER:3,05m/3,15m 10-60grST>CROIX:LES 2,9m 28gr ... kije/blanki uniwersalne, nie tylko pod trocie. Łowię nimi na co dzień inne gatunki , a do sezonu coś się jeszcze dorobi ... pewnie coś z tego:ST>CROIXLE 2,9m 56grAVID 2,9m 56gr Edytowane 19 Listopada 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie można było tak od razu Problem jedynie z dostępnością, bo Taiaha i Explorer praktycznie juz niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Nie lepiej, bo w tym wątku chodzi o blanki trociowe, a nie o fabryczne kije jak powyżej..... i jest jeszcze jeden temat w którym jest sporo o blankach i wędkach , można było TAM zapytać http://jerkbait.pl/topic/64179-troci%C3%B3wka-pla%C5%BCowa-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-r%C4%99koje%C5%9Bci/ Edytowane 19 Listopada 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Elitka 2,9 metra 14-56 ogranie wszystko. Tu wiem, bo mam. A pewnie jest jeszcze jakiś NFC z serii S&S w podobnych parametrach i także ogarnie wszystko. Tu nie wiem, bo nie mam, ale mam inne i silne przekonanie, że jest jak piszę. Edytowane 19 Listopada 2017 przez AdasCzeski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie można było tak od razu Problem jedynie z dostępnością, bo Taiaha i Explorer praktycznie juz niedostępne. Talon VI Plus 100MXF2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 .. i jest jeszcze jeden temat w którym jest sporo o blankach i wędkach , można było TAM zapytać http://jerkbait.pl/topic/64179-troci%C3%B3wka-pla%C5%BCowa-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-r%C4%99koje%C5%9Bci/A dlaczego na siłe zmieniać ten idealny wątek skoro w tytule jest zawarte wszystko o co chodzi?Nie brnij dalej, bo to nie ma sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 NIC na siłę , tylko wydaje mi się , że mnożenie wątków tylko gmatwa potencjalnym "szukaczom" sprawę .To moje zdanie, ale ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi