Skocz do zawartości

Troć - jaki blank?

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr no i o to chodzi :lol: .Nowy kij na konkretny gatunek ryby to jest to B).

Kijek trociowy to ja mam Kongera Tazara, ale tak mnie naszło na coś lżejszego.

Może ktoś coś ciekawego doradzi, jak by co to rozchodzi się o coś nisko budżetowego tak do 500-600zł.

• 10 miesięcy temu...

Jak w tytule kolega prosił mnie żebym mu znalazł budżetowy blank pod trociówke:

dł. 2,9-3m

cwt. do 40-50g

moc 20-25lb.

Kijek ma osługiwać typowe tociowe przynęty na rzece z naciskiem na woblery trociowe 6-9cm ,które są lekkie (7-15g) + obroty i wahadła 10-25g.musi też mieć moc realnie z 20lb.,żeby jak zajdzie taka potrzeba móc zatrzymać dość siłowo białasa 70+.Do tego ma być budżetowy 300-400 zł. myślalem o blanku Sevier 10' 15-70g,ale może być za mocny do rzucania wobkami i o MHX St1144F,ale ten z kolei może być za słaby...

Macie może jakieś inne propozycje?

Miałem wędkę na tym blanku ST1204F-MHX i szczerze mówiąc odradzam, zdjęć ugięcia nad wodą nie zrobiłem ale miałem ją w ubiegłym roku na Słupi, łowiłem nią może z 15 min po czym szybko sprzedałem. Wkleiłbym ten blank w kategorię, Boleń lub gruby Kleń ale z pewnością nie troć. Poddaje się w nurcie wahadełkom 15-18gr, wobler trociowy 8-9cm gnie ją tak że uczucie braku mocy do zacięcia jest deprymujące i dyskwalifikuje ją w moim odczuciu przy łowieniu troci. Miałem ją uzbrojoną dość lekko tak aby najbardziej odciążyć blank dając mu jak najwięcej mocy ale niestety...

imageipr.jpg

imageyjt.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Zafunduj sobie Blue Rapida ,myślę że model 10 Ft do 35 c.w spełni pokładane zadania. Jest teraz wyprzedaż u pana Matuszewskiego to może załapiesz się na "stary" model właśnie w takiej kwocie jaką podałeś .Blank sprawdzony przetestowany przez forumowiczów ,brać ,kupować nie żałować jak mawiał Franciszek Gołas w "Jak rozpętałem II wojnę światową" :)

Edytowane przez mrWhite7

Trzy sprawy:

Po pierwsze - trudno kupić dobry blank za 300-400 zł. Właściwie jest to niemożliwe chyba, że jakaś totalna wyprzedaż. A byle jakiego, nie warto ponieważ za 600-800 można mieć prawie wszystko co najlepsze.

Po drugie - nie rozumiem po jaką cholerę na nasze chorowite i wychudzone kelciny blanki o mocy 25 funtów. To jest oczywiście kwestia pewnej filozofii łowienia moim zdaniem nie warto łowieć tak ciężko np. 9 cm wobler. Wystarczy 6 cm a nawet 5 cm byle był wystarczająco agresywny i w odpowiednim na dany dzień kolorze. Ja lubię łowić trocie najbardziej wędką zrobioną na blanku morskiej muchówki w klasie 9 AFTM, i tak jest za mocna na te nasze "potwory" wędka ma już 15 lat i jest ciągle najlepsza dla mnie. Można by pewnie uzbroić coś lepszego ale nie ma takiej potrzeby. Jeżeli musi być naprawdę mocna wędka to może jakaś xzoga.

Po trzecie - lekkie sprostowanie mrWhite7 "brać, kupować, nie żałować" albo podobnie to Franek DOLAS a nie Gołas. Najbardziej znany z Gołasów to Wiesław doskonały aktor. Młodzież czyta i niechcący nasiąka głupotą sączoną przez internet i po co ? Polska szkoła ogłupia wystarczająco skutecznie, pozbawiając także dzieci wiedzy o polskiej kulturze (w tym kulturze filmowej).

Pozdrawiam

Edytowane przez Wania64

Zgadzam się z tym że na 99% naszych trocio/łososi wystarczy kijek 12lb.,ale każdy polujac na nie marzy o konkretnym srebrniaku lub łososiu i chce mieć zestaw pozwalający choć nawiązać walkę z taką rybą.....

Ja znalazłem dla siebie złoty środek,jako że łowię głównie 7 cm wobkami które ważą ok. 10g wybralem talona 6+ 7-28g 20lb.kij jest czuły i delikatny(pozwala na komfortowe operowanie wobkiem) a przy tym ma moc na konkretną rybę.łowię nim z plecionką i jak dotąd nie mialem problemów z żadną trotą,a największa jaka na niego wyjachala to wrześniowy samiec 80+.

• 4 lata później...

Nie tylko....  ;)  :) wędki fabryczne....

ale jak tak to : 

CD BLU  RAPID:

3m 10-35gr ; 3,2m 10-42gr

CD TAIAHA :

3,2m 10-35gr

TALON EXPLORER:

3,05m/3,15m 10-60gr

ST>CROIX:

LES 2,9m 28gr 

...  kije/blanki uniwersalne,  nie tylko pod trocie. Łowię nimi na co dzień inne gatunki , a do sezonu coś się jeszcze dorobi  :)

...  pewnie coś z tego:

ST>CROIX

LE 2,9m 56gr

AVID 2,9m 56gr

Edytowane przez miramar69

Nie lepiej, bo w tym wątku chodzi o blanki trociowe, a nie o fabryczne kije jak powyżej...

.. i jest jeszcze jeden temat w którym jest sporo o blankach i wędkach  ;)  :) , można było TAM zapytać http://jerkbait.pl/topic/64179-troci%C3%B3wka-pla%C5%BCowa-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-r%C4%99koje%C5%9Bci/

Edytowane przez miramar69

Elitka 2,9 metra 14-56 ogranie wszystko. :)

Tu wiem, bo mam.

A pewnie jest jeszcze jakiś NFC z serii S&S w podobnych parametrach i także ogarnie wszystko. 

Tu nie wiem, bo nie mam, ale mam inne i silne przekonanie, że jest jak piszę. :) 

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 1

.. i jest jeszcze jeden temat w którym jest sporo o blankach i wędkach ;) :) , można było TAM zapytać http://jerkbait.pl/topic/64179-troci%C3%B3wka-pla%C5%BCowa-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-r%C4%99koje%C5%9Bci/

A dlaczego na siłe zmieniać ten idealny wątek skoro w tytule jest zawarte wszystko o co chodzi?

Nie brnij dalej, bo to nie ma sensu...