Skocz do zawartości

Troć - jaki blank?

Rekomendowane odpowiedzi

St.Croix 9'8" 25 lb c.w do 2 oz i nie ma lepszego kija na troć rzeczną ,no może jakiś nowy Lamiglas ,pracę wędek widziałem ale ..... to trochę inne łowienie i nie wiem czy sprawdzi się na pomorskich rzekach . W Ameryce łowią na potężne spławiki oraz gumy lun jigi na dość lekkich główkach . Ugięcie blanków przepiękne ale nie wiem jak poprowadzą woblera czy też blachę .Do odważnych świat należy :)

Najbardziej gmatwa sprawę panujące przeświadczenie o potrzebie stosowania zbyt mocnych wędzisk. Niestety w polskich warunkach zacięta troć, której nie dać się zatrzymać, przed zawadą, mocną uncjówką wyląduje tam gdzie tej samej wielkości troć zacięta kijem dwuuncjowym. Wyjątkowo można potraktować sport zwany łowieniem z kry... osobiście uważam go za extremalny i jako taki wymaga zgoła innego wyposażenia :)

• Like 1

Najbardziej gmatwa sprawę panujące przeświadczenie o potrzebie stosowania zbyt mocnych wędzisk. Niestety w polskich warunkach zacięta troć, której nie dać się zatrzymać, przed zawadą, mocną uncjówką wyląduje tam gdzie tej samej wielkości troć zacięta kijem dwuuncjowym. Wyjątkowo można potraktować sport zwany łowieniem z kry... osobiście uważam go za extremalny i jako taki wymaga zgoła innego wyposażenia :)

Masz rację... do czasu aż do mojej 2 oz elitki nie zażyczę sobie żyłki 0,40 lub plecionki w okolicy 0,25. :) 

Kiedyś robiłem na trocie wędkę na blanku FA Blaas SLF 10025 - 2N  , c.w. 17-45 g , wędka fajna , bo dość głęboko pracująca przy swojej mocy ,  z tego co wiem sporo troci złowiła, a i jakiś sumek z Lubelskiej Wisły dał się jej pokonać.

Ale to tylko taka moja luźna sugestia -sam troci nie łowię, bo od rzek w których występuje , dzieli mnie prawie cała Polska :)

A szkoda...

Waldku, a ta węda z filmu z trotka z wpn to jaki był? Pięknie pracował pod rybą...

Grzesiu, to był CD XLS 3,00/20lm 8-32g.

Troszkę zbyt sztywny w dole. Źle się nim holowało szczególnie, gdy ryba była już bliżej. 

Edytowane przez popper
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

St.Croix AVID 290cm 17lb 28gr 

Lamiglas SI-112-2M 285cm 15lb 28gr

CD Blue Rapid 300cm 20lb 35gr

... ot tak na szybko... 

Też jestem na etapie szukania blanku na rzekę i z tych podanych ,, prawdopodobnie '' nada się tylko CD Blue Rapid ewentualnie St Croix Avid do 56gr ( dużo osób używa i chwali ) pozostałe wydają się za słabe szczytem by utrzymać obrotówkę w silnym nurcie i dociąć rybę , A Taiahy są gdzieś dostępne ?

Edytowane przez ryba1981
  • Like 2

Też jestem na etapie szukania blanku na rzekę i z tych podanych ,, prawdopodobnie '' nada się tylko CD Blue Rapid ewentualnie St Croix Avid do 56gr ( dużo osób używa i chwali ) pozostałe wydają się za słabe szczytem by utrzymać obrotówkę w silnym nurcie i dociąć rybę , A Taiahy są gdzieś dostępne ?

Tajki trafiaja sie na gieldzie, swego czasu sporo ich bylo zrobionych, a ludzie lubia zmiany ;)

• Like 1

Dziękuję za odzew. 

Z informacji od pewnej pracowni wiem ,że obecnie blanki Avid niedostępne? (rozważałem 56g)

Po rozmowch z kilkoma doświadczonymi kolegami wnioskuję, że na rzekę najlepiej coś od 40g w górę. 

Moim cichym faworytem jest Talon VI plus,niestety 2,90 tylko do 35g lub 50g ( tutaj trochę  waga mi nie odpowiada) obecnie najbliżej mi do blanku 90MHXF2 -tylko to brakujące 20cm :(

Jest jeszcze Blaas Slim SLS9625-2N wysłałem zapytanie do jednego forumowicza.

Może  podrzuci ktoś  coś  nowego ciekawego?

Edytowane przez Mariuszb