Skocz do zawartości

Troć - jaki blank?

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym SLS9620-2 jest nawet ciutkę bardziej finezyjny od SLS9020-2, a uzbrojony w Torzite'y i z sensowną, oczywiście pełną, korkową rękojeścią, doskonale leży w łapie, na pysk nie leci i można nim jedną ręką rzucać, choć dłuższy kij jest raczej dwuręczny.

• Like 1

Ciekawa dyskusja. Najczęściej łowię na seryjne st croixy. O ile Legend Elite można w moim mniemaniu nazwać kijem "zwinnym",to już Avidy są ociężałe i lecą na pysk. Czyli blank, jak już wcześniej pisałem, musiałby być o porównywalnych parametrach do elity, ale nie taki kołkowaty. No i definitywnie sprawę załatwi, jak koledzy piszą, wyważenie kija, bo to seryjne w st croix pozostawia wiele do życzenia.

Muszę jeszcze wyjaśnić, co rozumiem przez "kołkowaty". Chodzi mi o sztywność i szybkość wędki. I takie są elity, lekkie ale sztywne i przez to sprawiają wrażenie kołków. Natomiast Avidy wg mnie, zdecydowanie wolniejsze od elit ale i cięższe, są też "cieplejsze" i dzięki temu nie sprawiają wrażenia kołków. Czyli reasumując, jeśli sls ma pracę zbliżoną do avidów, ale lekkość elit to chyba to byłoby to czego szukam.

Po prawej elita 17 lb po lewej SLS 15 lb.

post-45734-0-52957800-1691572551_thumb.jpg

Moim zdaniem nie da się porównać SLSa do St.Croix.

I moim zdaniem sls nie ma "lekkości" (nie mówię o wadze) elity ani pracy avida.

Ale to świetny blank. Ja szukałem blanku 10-12 lb na zimowe pstrągi i wybrałem 15 lb slsa

Poszukaj może, ktoś ma w Twojej okolicy ma wędkę na sls. To zupełnie inny blank niz te, z którymi miałem wcześniej do czynienia. I uważam, że powinieneś go najpierw obejrzeć na żywo.

Ps. Arku dzięki za Twój post. Dyskusja z Tobą, choćby tylko pisana, to czysta przyjemność.

Edytowane przez Artech
  • Like 2

Po prawej elita 17 lb po lewej SLS 15 lb.

IMG_20230809_111311.jpg

Moim zdaniem nie da się porównać SLSa do St.Croix.

I moim zdaniem sls nie ma "lekkości" (nie mówię o wadze) elity ani pracy avida.

Ale to świetny blank. Ja szukałem blanku 10-12 lb na zimowe pstrągi i wybrałem 15 lb slsa

Poszukaj może, ktoś ma w Twojej okolicy ma wędkę na sls. To zupełnie inny blank niz te, z którymi miałem wcześniej do czynienia. I uważam, że powinieneś go najpierw obejrzeć na żywo.

Ps. Arku dzięki za Twój post. Dyskusja z Tobą, choćby tylko pisana, to czysta przyjemność.

Sls trociowy to już kawał badyla i mocy,temu z zdjęcia realnie raczej bliżej 12 niż 15lb...