shogun Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Witam Posiadam multiplikator shimano curado 101 D. Ogólnie jestem z niego zadowolony, z kijkiem 12 lb rzucałem w miarę bez problemów obrotówkami 2 i przy odrobinie uwagi 1 - chociaż przy 1 odległości nie powalały a i ustawić trzeba było co najmniej 4 bloczki. Obecnie kompletuję zestaw z kijkiem 10 lb i poszukuję multika, który by odpowiadał parametrom curado tj:- pojemność szpulki - 100 - 150 m żyłki 0,2- waga multi - 150-180 g- możliwość rzucania przynętami o wadze od 3 do 15 g ( wiem, góra bez problemu, dół to już gorzej)- model fabryczny - nie planuję tuningowania,- cena do 1000 - 1300 zł,- na lewą rękę,- preferowany hamulec rzutowy - odśrodkowy (chociaż magnetyk też nie jest mi obcy)- poławiane rybki - okoń, pstrąg, kleń - możliwy przyłów bolenia czy sandacza,- w mirę dobry dostęp ( chyba że ktoś pomoże ściągnąć z e-baja czy innego zagranicznego sklepu) Po wstępnym rozpoznaniu tematu, to co jest dla mnie dostępne to rozważam:1. shimano ALDEBARAN 51 (czy podana pojemność 10 lb - 100 m przy nylonie to żyłka 0,2 czy 0,25)2. shimano CURADO 71 - tutaj pojemność szpulki już za duża - 150 m - 0,25 mm3. shimano SCORPION 71 - tutaj dylematem pozostaje pojemność (podana jest 12 lb - 100m, ale znalazłem że to jest 150 m żyłki 0,25 mm - jest też scorpion 101 DC który ma taką samą pojemność szpulki więc jaka jest faktycznie pojemność 71) Może jakieś inne typy - co polecacie Pozdrawiam i dzięki z góryshogun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Abu revo lt.Miałem i curado 101d i 2 razy revo lt ,róznica praktycznie w wyglądzie ,bo odleglosci rzutowe te same . Edytowane 22 Września 2017 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Daiwa Alphas SV. Idealnie w budżet. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesławek Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Zdecydowanie Aldebaran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał S. Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Jeżeli chcesz stanowczo obsługiwać pełen zakres 3-15, to bez tunningu w budżecie złapiesz nowe LT i Aldebarana ( nie koniecznie każdy model). Jeśli gotów jesteś na zrezygnownie z przynęt lżejszych niż 5 gramów to uważam, że warto rozważyć Alphasa SV (w polskiej dystrybucji nazywa się SV 105), który wg mnie w zakresie 5-15 da ogólny komfort użytkowania wyższy niż LT jak i Aldebaran.Na owy komfort wpłynie przede wszystkim łatwość dostosowywania się do różnych przynęt, kijków oraz warunków nad wodą. Szpula sv robi tutaj dobrą robotę - optymalna pojemność szpulki i bardzo dobrze działający hamulec. Do wyboru dwa przełożenia - wszystko zależy od zastosowań jakie planujesz.Ponadto jeżeli w niedługiej przyszłości planujesz poszerzenie arsenału o kij 6 lub 8lb to dwie pierwsze propozycje pozwolą Tobie na zaoszczędzenie wydatków na kolejny multiplikator.Jeżeli w grę wchodzą multiplikatory używane to praktycznie każdy ze szpulą o masie poniżej 8-9 gramów ogarnie temat. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Rafale najciekawsza,rzeczowa, konkretna, wyczerpujacąca odpowiedz jaką czytałem w tym sezonie ????????????. Jak dla mnie zaslugujesz na słowo dziękuję. ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 A z ciekawości bo sam nie miałem okazji używać czy Revo MGXtreme nie był by dobrą opcją? Może ktoś używał? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Abu revo lt.Miałem i curado 101d i 2 razy revo lt ,róznica praktycznie w wyglądzie ,bo odleglosci rzutowe te same .Poważnie? Nawet na najlżejszych wabikach było tak samo? [emoji6] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 LT wygra dolem,a górą Curadziak. Przy dużej rybie LT nie ma szans z Curadziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 LT ma większy zakres regulacji hamulca(magnetyk) niż bloczki w Curado.Raczej przy tak lekkich wabikach decydującą rolę bedzie miało doświadczenie i umiejętności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Zakres, powiadasz.Jak wyholujesz 121 cm pajka na LT, daj mi znać. Posypię leb popiolem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 gdybym mial wybierac,postawil bym na LT,a ze mam cu-101d z availem wiec zostane przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Zakres, powiadasz.Jak wyholujesz 121 cm pajka na LT, daj mi znać. Posypię leb popiolem.Moglbys rozwinac ?dzieki z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Co tu rozwijać. Curadziak jest po prostu bardziej pancerną konstrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A to curado 71 ktoś może używa? Widzę,ze sa dwie wersje xg i hg. czym to sie rożni>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Przełożeniem.Mam do sprzedania 71xgJak by co to priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 A coś takiego?https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/abu-garcia/abu-garcia-revo-mgx-hyrrakela/p/3050105/ Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Sprawia wrażenie bardzo delikatnego, ale to z powodu niskiej wagi. Sprzwdzał mi się fajnie do L i M (stosowałem od 5 do 30gr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Przełożeniem.Mam do sprzedania 71xgJak by co to privCiekawe czemu Robert sprzedaje jak podobno taki dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Wezwany do tablicy:-pozyskany na drodze wymiany za korbę, której już na pewno bym nie używał-pokręciłem, pocmokałem ... porównałem ze Steezem 103HL i stwierdziłem, że mam dubel.- który z tych dwóch byś sobie zostawił? Ot i całą historia Edytowane 23 Lutego 2018 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 W szafie by się zmieścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Na "szafę" trzeba sobie zasłużyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Mam Steza i jak na razie nic go nie zastąpi a micro przekładnia nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 To może przyjmę banitę...Jak nawet na SzafOt(szafo-żywot ) niezasługujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 To może przyjmę banitę...Jak nawet na SzafOt(szafo-żywot ) niezasługujący?Zapraszam na priv ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi