grubyzwierz Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Cześć! Jak wygląda sprawa w Waszych miastach jeśli chodzi o możliwość zakupu żywczyków w sklepach wędkarskich? U mnie w Zielonej praktycznie w każdym sklepie wędkarskim można kupić karasie. Sprzedawcy dobrze wiedzą, że wędkarze kupują je by zapolować na drapieżnika, choć jak wiadomo obecnie nie można łowić na żywca z wykorzystaniem żywczyków z innych wód. Mimo to na co drugim sklepie w okolicy na drzwiach widać napis: KARASIE. Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale mnie to irytuje i musiałem się wyżalić ;/ Pozdrawiam - Grubyzwierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Tzw. etyczny nie kupi. Nieetycznych jest i tak raczej sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ciekawe czy mogą sprzedawać legalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shared Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Legalnie, przecież zawsze może powiedzieć, że sprzedaje rybki do akwarium lub na patelnię. A, że łowić na nie nie można to już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ja tam kupuję, właśnie do mojego akwarium, okonie karmię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Grubyzwierzu. To zawsze kwestia intencji i sumienia wędkarzy, czy wyrządza się wodzie krzywdę, czy nie. Można w majestacie prawa oskórować suma 260cm, można co dzień wyrwać z wody parę szczupaków (lub jedną metrówkę), można łowić na znanych wszystkim mięsiarzom zimowiskach ryb (jeśli nie ma obwodu ochronnego). Wszystko jest kwestią dobrych lub złych intencji, czasem może skrajnej niewiedzy/głupoty. I tak jest w tym przypadku. Co do sprzedawców, cóż - etyka w biznesie to wielokrotnie pojęcie czysto teoretyczne, więc takie podejście mnie nie dziwi. Szczególnie, że niektórym faktycznie takie karaski potrzebne są na żywca, ale bez haka w grzbiecie @Kuba Standera, nagrywałeś, wrzucałeś gdzieś może filmik z karmienia?Gdyby zabronić paragrafem takiej sprzedaży w wędkarskich, pojawiła by się szansa na zarobek dla prowadzących sklepy-zoo, itp. Problem, który Cię gryzie, to wyłącznie kwestia świadomości i wyborów dokonywanych przez wędkarzy, którzy jak już jadą nad wodę, to szkoda im czasu na łowienie żywca. A jak ryba nie weźmie, to przecież wyjazd się nie zwróci... itp, itd. i kto by tam myślał, że taki przepis może mieć sens Choć różne zakazy i nakazy, jak powszechnie wiadomo, czasem ratują sytuację jeśli są przestrzegane, a niektóre o pomstę do nieba wołają. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Nie, zbyt jestem na ogół zajawiony oglądaniem.Plus do tego - prędkosci jakie ryby osiągają są zaskakujące. Ciężko by to było nagrać.Najciekawsze było, jak okonie były najedzone, miałem od kumpla z czyszczenia stawu kilkadziesiąt okoni palczaków - schowały się w korzeniach, zaczeło się tropienie, czajenie się etc.Też, co ciekawe, w mieszanym stadku płoci, karasi i okoni, selektywnie najpierw płotki, później karasie, na końcu okonie.Za to wręcz bijatyka kiedyś była, jak w takie stadko, mimo że ryby nażarte, wpuściłem karasie koi - kolorowe. Miałem nadzieję, ze skoro mają ok 9cm a okonie z 25 to będą razem sobie pływać bez szkody. Niestety, trwało to może minutę i oba Kiedys też, ze zdziwienim, oglądałem rozmiar płotki wciągniętej przez okonia. Szczupaczek ok 30cm miał z nią problem, nie wiele mniejszy okoń mu ją odebrał i sam wciągnął. Jest to charakterystyczne dla okonków - w przypadku nażarcie się tak, że ogony im z pysków sterczą, lub capnięcia czegoś troszkę ponad możliwości, wzbudza się w nich jakaś rywalizacja i usiłują sobie i szczupakowi (ten miał często problem, okoń łyka na raz, szczupły atakował w pół i musiał sobie obrócić w pysku rybę) wyszarpać z pysków, mimo że innych ofiar miały do wyboru sporo. O dziwo, również klenie potrafią między sobą coś takiego uskuteczniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Kurcze, takie akwarium może być cennym źródłem wiedzy o zachowanaich ryb jak widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Ja tam kupuję, właśnie do mojego akwarium, okonie karmię Sadysta! Wczasach rzymskich lwy karmiono chrześćjanami na arenie. Czy takie zachowanie jast poprawne politycznie? A co unia na to ? I ruchy obrony zwierząt! Przykro mi ale chyba na starość przyjdzie mi zostać delatorem i złoże doniesienie.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Żeby karmić chrześćjanami to musiał by okonie nilowe hodować w basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Ja tam kupuję, właśnie do mojego akwarium, okonie karmię Sadysta! Wczasach rzymskich lwy karmiono chrześćjanami na arenie. Czy takie zachowanie jast poprawne politycznie? A co unia na to ? I ruchy obrony zwierząt! Przykro mi ale chyba na starość przyjdzie mi zostać delatorem i złoże doniesienie.U.Bylebyś na starość nudną sfrustrowaną pierdołą nie został i absmaku nie odczuwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubyzwierz Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Kurcze, fajna sprawa takie akwarium. Jednym słowem żywy barometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Tak, można poobserwować zachowanie ryb. Pamiętam taką historię, pogoda pod psem trochę, niezbyt wychodzić się chciało i łazić w takim syfie. W sklepach chwilowo żywców nie mieli, przerwa z tydzień była, w akwarium nerwowo się robiło momentami, szczupak idiota atakował bąbelki z filtra. W koncu udało się mi kupić trochę karasków. Wpuściłem do akwarium i... zero reakcji. Zarówno szczupak jak i okonie, mimo bycia na ewidentnym głodzie olały je po całości. całą dobę bez jednego ataku, mimo że chudzinkom musiało nieżle w brzuchach burczeć, a karaski przed nosami pływały. A później - nie wiem, czy zmiana ciśnienia, czy co? Ryby ruszyły na żarcie. Szczupak, normalnie zadowalający się jednym karaskiem, wtrąchnał dwa, pod rząd. Gruby niczym w ciąży, trachnał trzeciego, ale niestety do paszczy już wleźć nie chciał, więc... wpłynał w kąt akwarium i przytrzymywał sobie karaska paszczą i szybami, tak by mu nie uciekł i okoń nie zabrał dla wędkarza, takie 500l akwa jest ciekawsze niż plazmowy telewizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 pochwalił byś się że jakimś filmikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Niestety, ale od dawna nie nagrywam nic, a obecnie mam jedynie 3 okonie.Częśc uwagi przeniosła się na stawik, a właściwie basen p.poż który mam pod opieką. Karpik z akwarium z poprzedniej zimy już z 1,5 kilo ma Klenie tez się odnalazły, trochę mniej niż reszta rybek, od kiedy dwa szczupaczki zamieszkały w nim. Z resztą - odłowić je musze, z tego film zrobię Ciekaw jestem, ile urosły w kwartał, żywiąc się karasiami koi których mi napuszczono do stawku w jakiś ilościach straszliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubyzwierz Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Kuba, a czy zdarzyło Ci się zostawić rybki na kilka dni bez opieki? Wyjeżdżam czasem w dłuższe trasy i kilka dni nie ma mnie w domu. Zastanawiam się, czy rybkom taka przerwa w karmieniu przeszkadza, czy też nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 natknąłem się na łakomą bestię http://www.youtube.com/watch?v=mR57Dvz7bFI&feature=fvwre l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Kuba, a czy zdarzyło Ci się zostawić rybki na kilka dni bez opieki? Wyjeżdżam czasem w dłuższe trasy i kilka dni nie ma mnie w domu. Zastanawiam się, czy rybkom taka przerwa w karmieniu przeszkadza, czy też nie. Pozdrawiam ZdarzyłoRekord bez mojej opieki to ponad dwa tygodnie, żona kupowała paczki z białymi robakami i wrzucała po pół pudełka, co 2 dni.Można też więcej rybek zostawić w akwarium, same sobie dadzą przez kilka dni radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi