maxmaj Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Witam! Szukałem na forum informacji o kompletowaniu zestawow, ale nie znalazłem kompletnych informacji.Posiadałem wcześniej SXa, ale ostatecznie sprzedalem. Na ten moment szukam multiplikatora 5-50g. Celuje w jakość Shimano. Co się nada do takiej rozbieżności???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 http://jerkbait.pl/topic/58636-doradźcie-multika/page-12#entry2203311 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 http://jerkbait.pl/topic/58636-doradźcie-multika/page-12#entry2203311 I to wszystko w temacie na chwilę obecną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaj Opublikowano 23 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Chronarch, aldebaran, curado? Z tematu głównie wynika tatula od 10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Nawet jeśli nie ma bezpośredniej odpowiedzi na Twoje pytanie to wymieniony przez nas temat jest odpowiednim miejscem na jego zadanie. Nie róbmy bałaganu. Tylko tyle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Witam! Szukałem na forum informacji o kompletowaniu zestawow, ale nie znalazłem kompletnych informacji.Posiadałem wcześniej SXa, ale ostatecznie sprzedalem.Na ten moment szukam multiplikatora 5-50g. Celuje w jakość Shimano. Co się nada do takiej rozbieżności???Pozdrawiam.Zakładając że znajdziesz taki multiplikator(bo znajdziesz).Z budżetowych chociażby Tatula CT Type R da radę.Przy odpowiednim kiju 5g+gumka rzuci bardzo dobrze,50g.czyli na przykład slidera też podoła bez problemu.Tylko co przyjdzie z takiego uniwersalizmu?przede wszystkim jakiej linki użyjesz aby rzucać na jednym kiju zakresem 5-50g.?Do przynęty ok.50g.musisz moim zdaniem użyć jakieś 20- 25lb.Nawet jak multik podoła zakresowi to na takiej lince rzucanie i prowadzenie dołem 6,7 czy 8g.?Też sobie roiłem o uniwersaliżmie w castingu jak zaczynałem o nim myśleć ale na ten moment wiem że się nie da tak żeby miało sens i była frajda.Chyba że chodzi Ci o to że szukasz takiego multika i chcesz takie np.dwa albo będziesz przewijał linki i żonglował jednym multiplikatorem pomiędzy kijami.W takiej sytuacji nie ma tematu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Witam! Szukałem na forum informacji o kompletowaniu zestawow, ale nie znalazłem kompletnych informacji.Posiadałem wcześniej SXa, ale ostatecznie sprzedalem.Na ten moment szukam multiplikatora 5-50g. Celuje w jakość Shimano. Co się nada do takiej rozbieżności???Pozdrawiam. CC 101 starsza wersja + dwa kije, łowię tak i działa. Kije z Fishing Art (Krrag), żyłka Stroft GTM. Jako zamienny multik - Daiwa Ryoga 1016HL. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 CC 101 starsza wersja + dwa kije, łowię tak i działa. Kije z Fishing Art (Krrag), żyłka Stroft GTM. Jako zamienny multik - Daiwa Ryoga 1016HL.Spójrz na m.pl.Są dwie CC101 do kupienia i 101DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) Spójrz na m.pl.Są dwie CC101 do kupienia i 101DC Temat pod kontrolą jak tylko się pokazał. Co do CC 101 mam bardzo fajną sztukę, łowię nią często w tym momencie pisząc pakuję do chlebaka - za godzinę wyjazd... Edytowane 28 Września 2017 przez Andrzej Stanek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Dwie miss beroniarki CC I Ryoga ???? Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Jesli mowa o uniwersalnym multiku jak wygląda sytuacja z nowym exsence dc?? Użytkuje ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) Podobnie jak poprzednik obsługuje. Rzuci 5g(odpowiednie zestawianie wszystkiego) i 60g. Buda jak w nowym AntaresieDC16 - bardzo wygodna, do maluchów nie należy ale taki ma być. https://www.youtube.com/watch?v=OiX01q5dSHI Edytowane 5 Października 2017 przez PILOT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Podobnie jak poprzednik obsługuje. Rzuci 5g(odpowiednie zestawianie wszystkiego) i 60g. Buda jak w nowym AntaresieDC16 - bardzo wygodna, do maluchów nie należy ale taki ma być. https://www.youtube.com/watch?v=OiX01q5dSHITo przekładanie wędki EhPrzekracza moje zrozumienie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Nie tylko Twoje, ale w stanach i nie tylko taka moda a podobno to my jesteśmy ze wszystkim w tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) nie moda, tylko, pozostałośc z dawnych czasów, kiedy multiplikatory były głownie maszynami do ciężkiego łowienia duzych i silnych ryb.prawa ręka jaki silniejsza pozwalała lepiej kręcić/kontrolowac rybe. stąd do dziś morskie młynki są najcześciej na prawą grabęprzyzwyczajenie pozostało i w stanach tudzież japoni ciągle w wilelu przypadkach tak się używa multiplikatorów, mimo że można kupić wersję leworeczną.taki old school Edytowane 21 Października 2017 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) nie moda, tylko, pozostałośc z dawnych czasów, kiedy multiplikatory były głownie maszynami do ciężkiego łowienia duzych i silnych ryb.prawa ręka jaki silniejsza pozwalała lepiej kręcić/kontrolowac rybe. stąd do dziś morskie młynki są najcześciej na prawą grabęprzyzwyczajenie pozostało i w stanach tudzież japoni ciągle w wilelu przypadkach tak się używa multiplikatorów, mimo że można kupić wersję leworeczną.taki old schoolPewnie było tak jak piszesz ale ja do końca tego nie rozumiem.Przecież zwłaszcza przy dużych i silnych rybach większość ciężkiej roboty i kontroli ryby przy holu powinien wykonać kij.Dla mnie nielogiczne jest aby pompowac dużą i ciężką rybę słabszą ręką .Czy to duży szczupak,sum czy jakakolwiek inna duża ryba-holujemy kijem trzymanym w mocnej(z reguły prawej)ręce,lewa służy do kręcenia korbą w multiku i regulacji nastawów.Dlatego te ichnie przekładanki są dla mnie zupełnie bez sensu bo oznaczają że oni trzymają kij w słabszej ręce. Edytowane 21 Października 2017 przez drag 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Nie wyobrażam sobie zmagania się z kijem trzymanym w lewej ręce, kiedy na końcu zestawu wisi okazowa ryba.Żadna moda mnie do tego nie zachęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Cóż ja tak, miałem okazję holować duże i silne ryby ( blue sharks) w północnym Atlantyku. Kręcąc prawa jak i lewa. Zaskoczony byłem jak dobrze to działa kiedy kręcimy prawa graba. Myślę że przy rybach typu szczupak nie robi to wielkiej różnicy, ale jeżeli pogadamy o malinach czy też innych żaglicach gdzie się kręci non stop przez długi czas, robi to różnicę( wędka i tak najczęściej jest w uchwycie ).Pozdrowka Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Doyo All Terrain II - produkt Koreański. W standardzie płytka i głęboka szpula. Startuje od 2g +2' Easy Shiner, komfortowo do Westina Shad Teez 22cm +10g ołowiu. Nie znajdziesz lepszego obsługującego swobodnie takie spektrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) nie ma zestawu ktory ogarnie taka gramature,wiec przestanmy pisac bzdety Edytowane 21 Października 2017 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Doyo All Terrain II - produkt Koreański. W standardzie płytka i głęboka szpula. Startuje od 2g +2' Easy Shiner, komfortowo do Westina Shad Teez 22cm +10g ołowiu. Nie znajdziesz lepszego obsługującego swobodnie takie spektrum.HA HA HAHDobre [emoji16] Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Zapraszam na macanko jeśli nie wierzysz. Jeśli po prostu masz zamiar szydzić bo nie wiesz, zbastuj. Oszczędzisz sobie wyjścia na pajaca Maszynu wymiata jak szatan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Doyo All Terrain II - produkt Koreański. W standardzie płytka i głęboka szpula. Startuje od 2g +2' Easy Shiner, komfortowo do Westina Shad Teez 22cm +10g ołowiu. Nie znajdziesz lepszego obsługującego swobodnie takie spektrum.Wrzuć kolego jakiegoś linka.Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zdarzyło mi się że internety milczą na jakiś temat a bym poczytał co to za cudo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 To przekładanie wędkiEhPrzekracza moje zrozumienieTo może kilka słów a'propos przekładania. Otóż zasada ta faktycznie wywodzi się z czasów ciężkich wędzisk i ciężkich multiplikatorow stosowanych do połowu dużych ryb.Produkowano wyłącznie RH nawet tego oczywiście nie opisujac co zmusiło mnie do takich właśnie początków multiplikatorowania (Daiwa)Rzut prawą ręką i ściąganie, hol lewą równoważyly ich obciążenie, pozwalały na uniknięcie zmęczenia.Pomyślicie może , że to problem wydumany, i ja tak myślałem do czasu wyjazdu nad rzekę Kalix i parodobowej pogoni za lososiami.Ogromna rzeka, silny nurt, obecność wielkich ryb spowodowaly, że za poradą miejscowych wędkarzy uzbroiłem się w sklepie w 330 cm wędzisko o dużej mocy, przymocowałem swój największy -już sprytnie -wybrany LH multiplikator (Ambass seri 5501 c3), nawinąłem na niego plecionkę strasznie grubą i przez całą prawie dobę (w nocy jasno ) posyłałem w nurt 40-60 gramowe blachy.Było to kilkanaście lat temu, fotografie jeszcze analogowe, tak więc dokumentacja niepełna Po 2 dobach miałem dość, prawica obolała, prawy nadgarstek opuchniety - wtedy wlasnie patrząc na "przekładających" skandynawów pomyślałem, ze coś w tym jest, że warto weryfikować utarte opinie.Czasy jednak się zmienily, casting jest wykorzystywany także do leciutkiego lowienia i w tym przypadku modele LH są ułatwieniem szczególnie dla wędkarzy posługujących się także kołowrotkiem stałoszpulowym.Tak więc znając genezą tego przekładańca -polecam uwagi kolegi Peresady- łatwiej to przyzwyczajenie zrozumiemy - tradycje castingowe w Polsce są doprawdy dość mlode... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Zapraszam na macanko jeśli nie wierzysz. Jeśli po prostu masz zamiar szydzić bo nie wiesz, zbastuj. Oszczędzisz sobie wyjścia na pajaca Maszynu wymiata jak szatan Ups, przepraszam za moje pajacowanie.Źle mnie zrozumiałeś,po prostu ciężko w to uwierzyć.Nie miałem okazji porzucać w/w multikiem, ale w mojej karierze przewinęło się troszkę maszynek także ciężko mi pojąć jak multik może rzucać 2 gramy i zarazem 80 gram [emoji33]Żadne łożyska przeznaczone do UL(2g.)nie wytrzymają takiego przeciążenia.Z dwoma gramami radzą sobie naprawede nie liczne multiki no i oczywiście z odpowiednim kijem i umiejętnościami, ale to jest tylko moje skromne zdanie i może jeszcze mało widziałem w swoim życiu. Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi