Skocz do zawartości
  • 0

łódż drewniania

pipczento2002

Pytanie

Witam.

Tak mnie naszło, bo kiedyś miałem fajną łódkę drewnianą wykonaną z modrzewia. Długość ok.5 m, waga ok 250 kg.Ciężka i niepraktyczna, trzeba się było dobrze we trzech nagimnastykować, żeby to zrzucić na wodę, albo załadować na przyczepę, dbać, konserwować, czyścić, zimować pod dachem...

Ale fajniejszej łódki do tej pory nie miałem.

Ten zapach drewna i żywicy tworzył klimat niesamowity i niepowtarzalny. Nie chciałbym tutaj zostać posądzony o fetyszyzm, ale lubiłem w tej łódce po prostu siedzieć ze względu na jej fajność. Nawet jak spływałem z wody o kiju, to klimat tej łódki rekompensował mi wszelkie niepowodzenia i porażki.

Później przeszedłem na łodzie z laminatu, praktyczne, trwałe, stabilne, tylko właśnie bez tego czegoś, co pozwalałoby związać się z nimi tak po prostu je kochać lub chociażby lubić.

Czy ktoś jeszcze robi takie fajne łódki z drewna za jakieś przyzwoite pieniądze? Czy jeszcze jest zapotrzebowanie na takie pływadła i czy można je jeszcze kupić. Może koledzy podpowiecie, gdzie by to można było dostać?

• Like 1

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oba filmy tego samego producenta  . A łódki naprawdę suuper. Chyba wrócę do tego klimatu, bo jest to coś naprawdę niepowtarzalnego i nieosiągalnego dla łodzi z laminatu. Może nawet sam szarpnę się na budowę. Kiedyś już jakieś żaglówki budowałem, trochę doświadczenia jest a z drewnem wiem jak się obchodzić.  :)

• 0

Trochę Kolega zabił mnie podaną wagą łodzi. W moich stronach swego czasu były popularne samoróbki z desek świerkowych. Sam miałem taką w latach 90- tych.  Kolejna była  sklejkówka. Dwóch dawało radę wrzucić na wózek lub przenieść. Znajomy w moich stronach zlecił w zeszłym roku wykonanie płaskodenki z desek. Ale to daleko od Ciebie. W okolicy jeziora Blizno. 1100 z tego co mówił.