Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi na to, że taka przypadłość tego modelu...mój też tak ma :blink:

Przez tego kija mam nowy nawyk przy łowieniu dwuskładami...co jakiś czas sprawdzam czy nie zrobił się luz :ph34r:

Już raz lata temu wystartował mi górny skład i wbił się niczym oszczep w dno za kapeluszami :D Jako pocieszenie dodam, że nie był to IRI...

U mnie kijek już trzeci sezon śmiga i praktycznie od początku tak miałem (kupiłem używany ),ale myślałem, że ten typ tak ma skoro to nie jest budżetowy kijek, więc co jakiś czas sprawdzałem połączenie . Mam nadzieje, ze po przeczytaniu tego tematu moje problemy miną :) 

No to możesz serio mówić o niezłym pechu  :P  Grafit załatwi sprawę. Swoja drogą przed nowym sezonem też w 2 wędkach muszę prysnąć bo już "kończy" mi się spigot  ;)

Prawdziwy pech to byłby jak bym nie wyłowił tej szczytówki ,a tak obyło sie na początkowym wkur*ieniu i obawie ze juz takiej wedki nie dostane tym silniejsza była moja motywacja do działania ale opłaciło sie pól biedy ze akurat na dworze było goraco bo to gdzes w lipcu/sierpniu mozna sie było rozebrac do bokserek :lol:

• 1 miesiąc temu...

Witajcie,

mam Fenwicka Aetosa z pękniętym korkiem(pęknięcie jest na około), do tego uchwyt(Fuji Skss) jest przekręcony i lubi się ruszać podczas walki z rybą. Czy moglibyście powiedzieć ile mniej więcej kosztowałaby naprawa tego uszczerbku? Bardzo mi zależy na tym kiju :)

c34f5c406bfe34f4gen.jpg

Wiem... czyli trzeba zdemontować rear i od tyłu wymienić korek na nakrętke lub też i nakrętke jeżeli się odkręca. Chociaż wydaje mi się ze się odkręca z powodu złej konstrukcji bo pod obciążeniem (hol ryby) naciskasz na nakrętke i się odkręca

Np na taki zestaw

8ad32d7a338e9219d9e617b7ba70e461.jpg

b8f81187c2f76fa57a5daeeff66e4256.jpg

Lub dorobić z korkogumy czy innego dostępnego materiału ...

Naijprostsze rozwiązanie na pęknięcie. Zalej klejem dwuskładnikowym później miejsce klejenia papierem ściernym wyrównać

Doraznie tak jak kol. pisal to cienka warstwa kleju bezbarwnego (np. poxipol ) posmarowac i mocno docisnac a nadmiar kleju zebrac. Po wyschnieciu przeszlifowac i bedzie dzialalo tylko bedzie troszke widoczna mala kreseczka w miejscu klejenia. A jak fahowo to trzeba demontowac rear i wymienic uszkodzona czesc na nowa albo pokusic sie o przebudowe calego dolnika na jakis wlasny projekcik. Co polecam bo nowa szata zawsze cieszy :)

• 1 miesiąc temu...

Z powodu kilku pechowych sytuacji mam do naprawienia dwie wędki:

- wymiana 2 przelotek w castingu,

- złamana szczytówka 3 cm od góry w spinningu (trzeba dobrać przelotkę szczytową i prawdopodobnie zmienić rozmieszczenie pozostałych).

W związku z powyższym szukam osoby, najlepiej w Toruniu lub okolicy, która podjęłaby się naprawy lub przynajmniej pomogła w rozwiązaniu problemu. Wprawdzie lubię majsterkować ale do tej pory nie kręciłem wędek więc wolałbym nie robić tego samodzielnie, a przynajmniej nie bez pomocy.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie po kupieniu spiningu założyłem kołowrotek przewinąłem żyłkę założyłem gumę o wadze 8 gram po próbie delikatnego zarzutu na sucho w połowie zarzutu usłyszałem trach patrze a po żyłce zjeżdża szczytówka. Reklamacja zostanie złamana? Pomocy!!!!!!!