Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam,

wędka zakupiona tu na forum, podczas użytkowania zauważyłem rozszczepienie korka pod kołowrotkiem. Nie wiem, czy wędka przyszła już w wadą, czy powstała ona podczas użytkowania przeze mnie, ale mniejsza o to. Pytanie, czy ktoś byłby w stanie podjąć się ewentualnej naprawy o ile jest ona możliwa.... jeśli tak to jaki byłby przybliżony koszt takiej naprawy. Proszę o ewentualne sugestie na priv.

Dziękuję i pozdrawiam

post-63931-0-92344400-1501164807_thumb.jpgpost-63931-0-06258500-1501164809_thumb.jpgpost-63931-0-06030300-1501164810_thumb.jpgpost-63931-0-66606300-1501164811_thumb.jpgpost-63931-0-35633700-1501164812_thumb.jpgpost-63931-0-04663900-1501164813_thumb.jpg

pęknięcie korka jest jedynie objawem... za mocno docisnąłeś kołowrotek i oderwała się górna część skss-a... naprawa prosta lecz upierdliwa - raczej dasz radę sam... 

1. zsuwasz część powyżej pęknięcia - najprościej - kołowrotek z dużą stopką dokręcasz siłowo - szczelina powinna się powiekszać, aż zejdzie cały element
  2. smarujesz blank i pęknięcie dobrym klejem - najlepiej zywicą dwuskładnikową - ja polecam UHU 300kg
  3. mocno dociskasz elementy - mają pozostac docisnięte aż do sklejenia i...
  4. po docisnięciu czyścisz wyciekający klej - to wazne!
  5. od teraz delikatniej montujesz kołowrotek lub zmieniasz uchwyt na jednoczęściowy:)

powodzenia:)

ma prawo... przy zbyt mocnym dokręcaniu, działają tam spore siły:) a do skss-a sa dodawane tulejki grafitowe w komplecie, więc nie ma potrzeby stosowania taśmy... miałem podobny przypadek na wędce sprzedanej koledze - przesunął się gwint - a osobiście wklejałem na tulejach i b. dobrym kleju!

Panowie nie łowie od wczoraj... kilka razy zdarzyło mi się mocowac kołowrotek w uchwycie ???? przecież nie będę lowil na luźnym kolowrotku ... również uważam że coś nie teges z tym uchwytem... dlatego szukam kogoś kto doprowadzi wędkę do porządku...

Przyczyną takiego uszkodzenia może być kiepski arbor,kiepskie sklejenie,lub zbyt duża siła użyta do dokręcenia kołowrotka.Na mocowanie kołowrotka działają duże siły [podobna zasada jak np w ściskach stolarskich].Naprawa nie może polegać tylko na sklejeniu pęknięcia.Bardzo pomocna jest omotka przed uchwytem.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam

Mam wędkę Bayrona Gray Shadow Twin Cast  HMSP-6T z ułamanym końcem szczytówki (mam go) Proszę o info gdzie mogę ją naprawić w Szczecinie lu bliskiej okolicy . Przy okazji , może mi ktoś bardziej doświadczony polecić jakiś współczesny odpowiednik takiej wędki - byłem z niej bardzo zadowolony !

Zdzisław

Ja tylko wskazałem, że tki temat już jest. A do kogo ma się zgłosić wysłałem mu na priw. Chociaż w tamtym temacie Mariusz też się odezwał ????

I jescze jeden temat http://jerkbait.pl/topic/64013-naprawiacz-wędek-ze-szczecina-pilnie-poszukiwany/?fromsearch=1

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Oddałem kilka lat temu  do NEMO matchówkę  i to co zobaczyłem  to   jakaś wielka pomyłka .Byłem bardziej wk#$%^&y na to co zobaczyłem niż w chwili połamania wędki.

Ponoć dla Nemo robi / robił ( nie wiem jak jest teraz ) jakiś magik z Gorzowa i tyle albo aż tyle się dowiedziałem. 

Oddałem kilka lat temu  do NEMO matchówkę  i to co zobaczyłem  to   jakaś wielka pomyłka .Byłem bardziej wk#$%^&y na to co zobaczyłem niż w chwili połamania wędki.

Ponoć dla Nemo robi / robił ( nie wiem jak jest teraz ) jakiś magik z Gorzowa i tyle albo aż tyle się dowiedziałem. 

to może rzeczywiście tam nie warto oddawać. Ja miałem do wymiany przelotkę tylko, więc nie było problemu.

Witam

Mam wędkę Bayrona Gray Shadow Twin Cast HMSP-6T z ułamanym końcem szczytówki (mam go) Proszę o info gdzie mogę ją naprawić w Szczecinie lu bliskiej okolicy . Przy okazji , może mi ktoś bardziej doświadczony polecić jakiś współczesny odpowiednik takiej wędki - byłem z niej bardzo zadowolony !

Zdzisław

Napisz do kolegi @markir powinien pomóc.

• 2 tygodnie później...

Złamałem wklejkę w przerabianym Mikado Sapphire Lexus 2.20 1-7g. Trzeba wymienić na nową i przełożyć przelotki. Proszę o pomoc kolegów którzy mogą mi to naprawić. Wklejka nie musi być oryginalna, ma działać nie gorzej niż ta która była. Poniżej zdjęcie kija przed uszkodzeniem.

Szczyt mam już spakowany ;-) wysyłam jak tylko ktoś się zdecyduje pomóc.

post-50432-0-95316400-1506273575_thumb.jpg