Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sensu naprawiać, bo i tak złamie się powyżej naprawy. Te wędki średnio nadają się do sztukowania po złamaniu.

@markir ma szczytówkę od mojago TD, ale 2,7 do 35g i bez przelotek. Jak w Dragonie nic nie załatwisz, to możesz spróbować zagadać z Mariuszem.

Witam,

znajomy złamał szczytówkę u swojej wędki.

3,05 m; 6-30 gram; moc=20lb?; akcja fast.

Złamał górne 30 cm i złamanie jest dość proste/czyste.

Mój pomysł jest wykonanie "solidtip" jednak moje wiedza na ten temat jest tylko typu teoretycznego.

Sam nie podejmę się tego z dwóch powodów.

- brak doświadczenia

- spróbował bym jak był by to mój patyk.

Mam prośbę o informację:

- tak coś takiego już zrobiłem i wyszło fajnie. Ten gość umie to.

- ja umie coś takiego dobrze zrobić. ;)

Kij ma pozostać szczupakówka, z mocną szczytówką.

Na pewno nie ma powstać picker do połowu Sandaczy czy szczupaków.

Proszę oo pomoc i porady.

Pozdrawiam

Jan

Bo moze nie znaleźć odpowiedniego tipu do takiego zastosowania jak kolega chce ... nie zawsze się da mimo że się chce ;)

----------

Chodzi ci o przelotkę? Myślałem że średnica zewnętrzna sie liczy. :)

Chyba że o wklejkę, ale ją pytający wykluczył.

Witam,

ostatnio uszkodziłem sobie wędzisko. Tak jak widać na zdjęciu w miejscu łączenia składów jest ubytek lakieru, aż do omotki (konstrukcja na pierwszy rzut oka nie jest naruszona, ale jako laik mogę się mylić). Co mam z tym zrobić? Opłaca się to oddać komuś kto się na tym zna, żeby zabezpieczył i zalakierował to miejsce? Jeżeli tak to może ktoś ma namiar na jakiegoś fachowca w Warszawie lub okolicy? No i ile to może kosztować?

Pozdrawiam

Łukasz

post-61668-0-19669600-1471878827_thumb.jpeg

W jaki sposób uszkodziłeś lakier omotki? Jeżeli jakieś uderzenie np od ciężkiej wahadłówki to i może być blank szczytówki pęknięty. Sprawdź na wewnętrznej żeńskiej części złącza czy nie widać pęknięć  wzdłużnych.

Jeżeli blank jest cały, to powinieneś najlepiej zdjąć omotkę i położyć nową warstwę lakieru.

• Like 1

Pan Sławek na żelaznej, więcej jak 10zł pewnie nie weźmie.

Sławomir Zieliński

532 510 800

Żelazna 83/85, Warszawa

Wielkie dzięki. Jutro zadzwonię.

W jaki sposób uszkodziłeś lakier omotki? Jeżeli jakieś uderzenie np od ciężkiej wahadłówki to i może być blank szczytówki pęknięty. Sprawdź na wewnętrznej żeńskiej części złącza czy nie widać pęknięć  wzdłużnych.

Jeżeli blank jest cały, to powinieneś najlepiej zdjąć omotkę i położyć nową warstwę lakieru.

Wiesz co nie mam pojęcia jak to się stało, bo po raz pierwszy w życiu miałem taką sytuację. Przy rzucie woblerem ok 10g wędzisko podzieliło się na dwie części i tak jak mówisz "żeńska" poleciała do wody. Na początku myślałem, że się złamało, ale udało mi się ściągnąć kołowrotkiem. Obejrzałem, złożyłem i łowiłem dalej bez żadnego problemu. Nie czułem, żeby coś było nie tak pod względem technicznym, ale zaraz obejrzę raz jeszcze.

Wielkie dzięki. Jutro zadzwonię.

Wiesz co nie mam pojęcia jak to się stało, bo po raz pierwszy w życiu miałem taką sytuację. Przy rzucie woblerem ok 10g wędzisko podzieliło się na dwie części i tak jak mówisz "żeńska" poleciała do wody. Na początku myślałem, że się złamało, ale udało mi się ściągnąć kołowrotkiem. Obejrzałem, złożyłem i łowiłem dalej bez żadnego problemu. Nie czułem, żeby coś było nie tak pod względem technicznym, ale zaraz obejrzę raz jeszcze.

To moment naszej nieuwagi i pośpiechu nad wodą .Po prostu jak rozkładałeś wędkę nie docisnąłeś do końca .Tez tak miałem ale byłem na łódce i podpłynąłem w trzciny i wyciągnąłem...Zdarza się .

Pan Sławek na żelaznej, więcej jak 10zł pewnie nie weźmie.

Sławomir Zieliński

532 510 800

Żelazna 83/85, Warszawa

Gorąco polecam. Byłem dzisiaj. Pan Sławek naprawił wędkę w 15 minut. Wygląda jakby nigdy nie był uszkodzona. Dzięki za namiar. Pozdrawiam.

To moment naszej nieuwagi i pośpiechu nad wodą .Po prostu jak rozkładałeś wędkę nie docisnąłeś do końca .Tez tak miałem ale byłem na łódce i podpłynąłem w trzciny i wyciągnąłem...Zdarza się .

.Nie tylko nie dociśnięcie...wędki wskutek ugięcia i wibracji ulegają samo-rozsuwaniu(skutecznie wykorzystuje to zjawisko do rozpinania zbyt mocno dociśniętych złączek w muchówkach dwuręcznych) i dlatego co jakiś czas warto sprawdzić i ew. docisnąć.Nieco przeciwdziała temu zjawisku przesmarowanie świeczką znacznie mniej zaklejanie taśmą.

P.Sławek to unikalna postać fachowca rzeczywiście godzien polecenia.

Zalakierowana omotka trzyma rozwarstwiony blank rzeczywista naprawa wymagałaby wymiany szczytówki,ale w tym miejscu można  to zlekceważyć...zwykle wędka nawet przy złamaniu strzeli w innym miejscu.

.Nie tylko nie dociśnięcie...wędki wskutek ugięcia i wibracji ulegają samo-rozsuwaniu(skutecznie wykorzystuje to zjawisko do rozpinania zbyt mocno dociśniętych złączek w muchówkach dwuręcznych) i dlatego co jakiś czas warto sprawdzić i ew. docisnąć.Nieco przeciwdziała temu zjawisku przesmarowanie świeczką znacznie mniej zaklejanie taśmą.

P.Sławek to unikalna postać fachowca rzeczywiście godzien polecenia.

Zalakierowana omotka trzyma rozwarstwiony blank rzeczywista naprawa wymagałaby wymiany szczytówki,ale w tym miejscu można  to zlekceważyć...zwykle wędka nawet przy złamaniu strzeli w innym miejscu.

Blank nie był rozwarstwiony. Wydaje mi się, że przy rozłożeniu uderzył w omotkę wobler. Szczytówka też jest cała. Takie dziwne zjawisko;)

Kilka szczytówek mi spadło(niestety) i pęknięty lakier to efekt rozciągnięcia blanku od wewnątrz przez mniejszą średnicę złączki-dźwignia jak cholera...ale po dogłębnym przeanalizowaniu nie naprawiałem i wytrzymywały nawet forsowne przeciążenia.Omotka trzyma okrągły/eliptyczny przekrój blanku... ;)  :)

Edytowane przez darek1

• 3 miesiące temu...

Witam panowie koledzy mam pytanie czy znacie może kogoś z woj.mazowieckiego co podjąłby się przeróbki wędki żeby była lżejsza zmiana rękojeści na dzieloną lżejsze przelotki czy w ogóle takie coś się opłaca.Nie wiem czy temat był już poruszany jak tak to z góry przepraszam.