Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Wczoraj bida się przytrafiła. Po 4 godzinkach łowienia poczułem, że kołowrotek poluzował się i takie coś wyszło. Nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło dlatego wstawiam. Rękojeść raczej będzie przebudowana...

No Panie bez kleju to nie mogło trzymać,

attachicon.gif IMG_20221205_113356_edit_17804839362907.jpgattachicon.gif IMG_20221205_113407_edit_17788680332701.jpgattachicon.gif IMG_20221204_174441.jpgattachicon.gif IMG_20221204_174720.jpg

• Like 1

Jeżeli wiesz kto to stworzył ??? , to proponowałbym udać się do tej osoby z reklamacją ....

... Jeżeli to Ty , albo nie wiesz kto !!! ,  gorzej....

... no bo uchwyt raczej do wymiany ... i koszty będą ...

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Moi drodzy,

zdarzyło mi się naprawiać/wymieniać kilkadziesiąt uchwytów kołowrotka z urwaną nakrętką typu KDPS i KSKSS-ASH, ale również z przekręconą nakrętką w zwykłych DPS, SK i innych.

Niestety wielu naszych kolegów nie ma umiaru w dokręcaniu uchwytu kołowrotka i traktują uchwyty z tworzywa jakby były ze stali. Inną sprawą jest pęd do stworzenia najlżejszych wędek na świecie i montowanie w nich za delikatnych uchwytów.

Inserty z drewna stabilizowanego są ładne, przyjemne w dotyku, dobrze przenoszące impulsy z blanku do dłoni, ale niestety podczas obróbki są toczone i to bardzo rzadko z zachowaniem przebiegu włókien drzewnych co znacząco osłabia wytrzymałość mechaniczną zwłaszcza na skręcanie i dodatkowo pod gwintem ścianka insertu jest z reguły cienka, choć ten na zdjęciu ma przyzwoitą grubość.

Koledzy z imadłem w dłoniach powinni stosować pancerne uchwyty typu heavy DPS lub większe rozmiary DPS lub TVS ze standardowymi nakrętkami.
  • Like 2

Czyli z tego co piszesz @drzejko, takie przypadki mają miejsce. Łowię już długo i u mnie, w moich dłoniach to pierwszy raz ???????? Kijek nabyłem drogą wymiany i nie mam pojęcia, jak uchwyt był traktowany wcześniej . Rękojeść będzie przebudowana bo nieco przykrótka jest na rzuty dystansowe. Wstawię dps i po sprawie.

• 3 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Szukam pomocy!

Złamała mi się Qualia xjb661l. Jest krótsza o jakiej 4-5cm. 

Czy ktoś podjąłby się naprawy?

Ja już dwa razy qualię swoją łamałem. Na blanki jest chyba dożywotnia gwarancja. Cały skład masz za 45 dolarów jakoś - nieważny powód złamania. Skontaktuj się z rodbuilderem który to robił lub bezpośrednio do P. Dudziaka jeśli miałeś tylko blank. Ja wysyłałem do Hubertusa który robił mi wędkę i za jakieś niewielkie pieniądze uzbrajał na nowo skład. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

Potrzebuje,porady, pomocy, odkleił mi się uchwyt przy cascie,kręci się wokół własnej osi da się go przykleić bez demontażu całego dolnika

Można go ponownie wkleić poprzez wstrzyknięcie pod uchwyt kleju epoksydowego lub lakieru chemoutwardzalnego.

• 1 rok później...